Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Kongresi Antalya'da düzenlendi. Kongrede konuşan dernek genel sekreteri Prof. Dr. İlhan Yetkin, mısır şurubundan elde edilen ve "fruktoz" olarak adlandırılan nişasta kaynaklı şekerlerin, insan ve toplum sağlığını büyük ölçüde tehdit ettiğini kaydetti.

Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. İlhan Yetkin konuşmasında,  "Gıdaların üzerinde 'bu ürün NBŞ'den yapılmıştır' ya da 'bu ürün glikozdan yapılmıştır' ibareleri yazılacak. İçeceklere de yine aynı şekilde yazılacak." bilgisine yer verdi.

[old_news_related_template title="Sağlığımızın sinsi düşmanı nişasta bazlı şeker" desc="Günümüzde birçok hazır gıdada bulunan nişasta bazlı şeker sağlığımız için büyük bir tehdit oluşturuyor. Zira şeker hastalığından kansere kadar birçok hastalığı tetikliyor..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads//2018/03/iecrop/leleson_16_9_1520641312.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/sagligimizin-sinsi-dusmani-nisasta-bazli-seker/"]

Metabolik hastalıklara ilişkin gelişmelerin de ele alındığı kongrede dernek başkanı Prof. Dr. Sevim Güllü, endokrinolojiyi ilgilendiren hastalıkların başında obezite, diyabet, tiroit, hipertansiyon ve osteoropozun bulunduğunu söyledi.

VAHİM TABLOYU AÇIKLADI

Dernek Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Fahri Bayram, obezitenin dünya genelinde salgın bir hastalık haline geldiğine dikkat çekti. Bayram, Bayram, "Her yere arabayla gitmek, sürekli asansör kullanmak, nişasta bazlı şekerlerin kullanımı gibi her şey obezitenin de artmasına neden oluyor. En tehlikeli ve riskli olan taraf ise çocukluk çağından itibaren obezitenin artmasıdır. Obezite buz dağının üstte kalan kısmı, altta kalan kısmında yürüme ve solunum bozukluklarını da ortaya çıkarıyor." dedi.

[old_news_related_template title="Çocukları obeziteden korumanın 10 adımı" desc="Tıp dünyasının son zamanlarda en çok üzerinde durduğu konu, çocuklarda artan obezite oranı. Türkiye'nin de önemli bir sorunu haline gelen obezitenin çocuklarda yaratacağı tahribat ile ilgili bilgiler veren Dr. Fevzi Özgönül, ebeveynlere rehber olabilecek adımları sıraladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/01/cocuk-obezite.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/cocuklari-obeziteden-korumanin-10-adimi/"]

Bayram, şöyle devam etti:

"Biz endokrinologlar olarak ameliyata karşıyız. Sadece uygun vakaların deneyimli cerrahlar ve donanımlı ekipler tarafından yapılmasını öneriyoruz. Her obez hastanın tek tedavi seçeneği ameliyat değildir. Hasta iyi bir endokronoloji ve psikiyatri muayenesinden geçmelidir. Ameliyat olduktan sonra da hastaların ömür boyu takip edilmesi gerekiyor.

2016 yılına göre obezite cerrahisinde yüzde 35'lik bir artış var. Sağlık Bakanlığı ve üniversite hastanelerinden Sosyal Güvenlik Kurumuna kayıtlı, geçen yıl 10 bin 202 ameliyat yapılmış. Bu konuda ilk sırada 2 bin 61 ile Elazığ yer almaktadır. İstanbul'da bin 659, Adana'da bin 11, İzmir'de 990, Ankara'da 720, Samsun'da 681, Antalya'da 521, Malatya'da 446, Balıkesir'de 419, Bursa'da 345, Sakarya'da 105, Gaziantep'te ise 103 ameliyat yapılmış."  AA