Hamile kadınların yarısından fazlasında görülen mide yanması ile ilgili hazırladığımız haberimiz, mide yanmasının sebepleri ve tedavisinde bilinmesi gerekenlerle ilgili pek çok soruya cevap vermektedir...

MİDE YANMASI NASIL OLUR?

Mide yanması hamile kadınlar arasında oldukça yaygın olan bir sağlık sorunudur. Asitlik veya hazımsızlık, ani bir yanma hissine neden olarak, göğsünüzde ağrıya neden olur. Hamilelikte mide ekşimesi yaşarsanız panik yapmayın, ancak asla göz ardı etmeyin.

Asitlik, alt boğazınızdan genellikle göğüs kemiğinizin tabanına kadar uzanan bir yanma hissi olan mide ekşimesine neden olabilir. Hamilelik sırasında mide ekşimesi ve asitliği vücudunuzdaki hormonal ve fiziksel değişikliklerden kaynaklanır.

Hamilelik sırasında, plasenta, rahmin (uterus) düz kaslarını gevşeten hormon progesteronunu üretir. Bu hormon aynı zamanda yemek borusunu mideden ayıran ve gastrik asitlerin boruyu geri çekmesini sağlayan valfi de rahatlatır. Bu, mide ekşimesi olarak bilinen rahatsız edici yanma hissine neden olan şeydir.

Progesteron ayrıca midenin dalga benzeri kasılmalarını yavaşlatır, sindirimi yavaşlatır ve asitliğe yol açar.

Daha sonraki hamilelikte, büyüyen bebeğiniz o kadar büyük olur ki etraftaki organlar bazen sıkışır. Bu, midenizden midenizin bağırsaklarına olan hareketlerini yavaşlatarak asiditeye neden olabilir. Ayrıca mideden mide asitlerini yemek borusuna doğru iterek mide ekşimesine yol açabilir.

[old_news_related_template title="Hamilelikte risk yaratan 9 önemli neden" desc="Bazı hamileliklerde, önceden var olan veya bu dönemde ortaya çıkan bazı sorunlar hem bebeğin hem de annenin sağlığını, hatta hayatını tehdit edebiliyor. Bu sorunları barındıran anne adaylarının hamilelikler de “riskli gebelik” kapsamında değerlendiriyor. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/04/iecrop/hamilelik-bulten_16_9_1524718172.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/hamilelikte-risk-yaratan-9-onemli-neden/"]

ASİTLİK VE MİDE EKŞİMESİ ARASINDAKİ FARKLAR

Her ne kadar 'asitlik' terimi mide veya yemek borusunda herhangi bir yanma hissini tanımlamak için yaygın olarak kullanılsa da, asitlik tıbbi olarak mide ekşimesinden farklıdır.

Asitlik, mideniz yiyeceklerinizi sindirmek için gerekli asit miktarından daha fazla ürettiğinde ortaya çıkar. Karnınızda ya da hemen üstünde yanma hissi hissedebilirsiniz. Bazen hafif veya oldukça acı verici olabilir.

Mide ekşimesi, mide asidinin yemek borusu boyunca ilerlemesi ve boru boyunca yanma hissi yaratmasıdır. Yanma hissi ağrılı olabilir ve mideden çok daha fazla olabilir.

hamile

HAMİLELİKTE MİDE YANMASI NASIL HAFİFLETİLİR?

Tamamen ortadan kaldırılamasa da bunları en aza indirmeye çalışabileceğiniz şeyler vardır:

- Yağlı veya baharatlı yemekler, çikolata, turunçgiller, alkol ve kahvenin asitliği arttırdığı bilinmektedir. Rahatsızsanız, bir süre bu yiyeceklerden kaçının.

- Karbonatlı veya gazlı içecekler yerine su içebilirsiniz.

- Yüksek seviyelerde tuz, koruyucu madde ve katkı maddesi içerdiğinden, hazır yemek ve domates ketçap, turşu gibi işlenmiş yiyecekleri almayın.

- Bir bardak soğuk süt ya da bir bardak yoğurt, mide ekşimesi ve asitliği için iyi bir çözümdür. Bir bardak papatya veya zencefil çayı da yardımcı olabilir.

- Alternatif tıpçılar reflü ve mide ekşimesi semptomlarını hafifletmek için nane çayını önermektedir. Ancak, diğer bitkisel çaylar gibi nane çayı, hamilelik sırasında kontrollü içilmelidir.

- Az ve sık yemek yiyin. Yemeklerinizi iyi çiğneyin. Yemekler arasındaki uzun süreler asitliğe yol açabilir.

- Yemek sırasında çok miktarda sıvı tüketmekten kaçının. Hamilelik süresince günde sekiz ila 12 bardak suyu sadece öğünler arasında içmek önemlidir.

- Yemeğinizi yatmadan üç saat önce bitirmeye çalışın. Bazen yatmak, mide ekşimesine yol açabilir, çünkü yatarken asitler midenizin dışına çıkabilir. Geç yenen akşam yemeğinin ardından, en az bir saat boyunca uzanmamaya çalışın.

- Çoğu antasit gebelikte güvenli kabul edilir. Antasitler, mide ekşimesi olan gebe kadınlarda yüzde 50 oranında semptomları hafifletmede etkilidir. Bununla birlikte, gebelikte sodyum bikarbonat veya magnezyum trisilikat içeren antasitler önerilmemektedir.

- Sigara içmek asitliği ve mide ekşimesini kötüleştirir. Sigara kullanımı da hamileliğinizde birçok komplikasyona neden olur. Kendiniz sigara içmeseniz bile, sigara dumanına maruz kalmak da zararlı olabilir.



GEBELİKTE İDRAR YOLU ENFEKSİYONUNDA NE YAPMALI?


Gebelikte idrar yolu enfeksiyonları sık gördüğümüz bir durumdur. Bunun nedeni gebeliğin erken dönemlerinde progesteron hormonun etkisiyle geç döneminde de büyüyen rahmin basısıyla idrar yollarında genişleme olmasıdır. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Zahide Küçük cevapladı.