Halk arasında basur, mayasıl olarak da bilinen hemoroid uzun yıllardır bilinen ve tedavi edilebilen bir hastalıktır. Hayatı olumsuz yönde de etkileyebilen bu hastalık kişilere mağduriyet de verebilir. Orta yaşlarda görülme sıklığı artan hemoroid kadın da meydana gelebilir erkekte de.

Basur veya hemoroid ameliyattan sonra tekrarlar mı sorusu belki de bu hastalıkla ilgili en fazla sorulan sorudur. Bu soruya net bir cevap alamayan hastalar belkide sırf bu yüzden ve hastalığın tekrarlaması kaygısıyla doktor muayenesine gitmemekte olup tedavi talebinde bulunmamaktadır.

Konu ile ilgili bilgiler veren Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr.Ertan Beyatlı, hemoroid ameliyatı ile ilgili merak edilenleri anlattı:

hemoroid-shutter

Peki neden hastalar basur veya hemoroidun tekrarlamasından endişelidir?

*Hastanın çevresinden birisi tedavi görmüştür ve basurun aylar veya yıllar sonra tekrarladığını duymuştur
*İnternet üzerinden okuduğu bir makalede veya forumda bu hastalığın tekrarlayabileceği bilgisine denk gelmiştir (genelde bitkisel tedavi yöntemlerini vurgulamak amacıyla veya lazer ve benzeri yöntemlerin üstün olduğunu göstermek amacıyla var olan sitelerdir.)
*Yıllar önce kendisi basur ve hemoroidden ameliyat olmuştur ancak şikayetleri tekrarlamıştır.

“Basur veya hemoroidun tekrarlaması” ifadesinin altında yatan faktörler sıralaması ile şöyledir:

*Yeni hemoroid veya basur oluşması
*Yetersiz müdahale yapılması
*Bitkisel tedavi uygulanması
*Diğer hastalıkların hemoroid ile karıştırılması örneğin makat çatlağı (anal Fissür), anal fistül oluşumu, anorektal polipler, crohn veya ülseratif kolit hastalığı, anorektal veya kolon kanseri

BASUR TEKRARLAMAZ AMA...

Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr.Ertan Beyatlı son olarak sözlerine şunları ekledi;
Yeni hemoroid veya basur oluşumu en sık rastladığımız nedenlerden birisidir. Yeterli bir cerrahi müdahaleden sonra makat bölgesinde oluşan şişlikler ve kanamalar aslında yeni oluşan bir basurun (tekrarlayan basur değil!) belirtisi olabilir.Basur makat bölgesinde genişleyen toplar damarlardır. Makat bölgesinde sağ tarafta 2 sol tarafta 1 olmak üzere 3 ana toplar damar mevcuttur. Ayrıca kişiden kişiye farklılık gösteren diğer ikincil toplar damarlar da vardır. Basur bazen sadece bir damarda bazen de birden fazla damarda aynı anda oluşabilir. Bazı durumlarda makat bölgesindeki bütün toplar damarlarda genişleme ve makatın iç duvarında sarkma olabilir.

Böylelikle ameliyattan sonra zaman sürecinde diğer toplar damarlarda da yeni basurlar oluşabilir. Bu yeni basurların en önemli sebebi ise ilk basur durumunda var olan yeme içme alışkanlıkları ve yaşam tarzının devam edilmesidir. Örneğin ameliyat sonrası devam eden kabızlık ve ıkınma durumu gibi.

Kısacası Hemoroid yeterli tedavi sonrası tekrarlamaz. Yeni basur oluşabilir, yapılan müdahale yetersiz olabilir veya basur tanısı doğru olmayabilir.

[old_news_related_template title="Hemoroit mutlaka ameliyat edilmeli mi?" desc="Toplumun yüzde 75’i hayatında en az bir kez hemoroit sorunu yaşar. Bahçelievler Memorial Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ediz Altınlı, hemoroitin üstesinden gelmek için kullanılması gereken destek ürünlerinden beslenme yollarına ve tedavi yöntemlerine kadar birçok konuda merak edilenleri anlattı..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads//2018/02/iecrop/buyuk-4_16_9_1518822803.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/hemoroit-mutlaka-ameliyat-edilmeli-mi/"]