İdrar yolu enfeksiyonu bebeklik döneminden itibaren toplumun her kesiminde görülebilen önemli bir sağlık sorunu. Günümüzde tüm yaş gruplarında gerek hastanede yatan, gerekse ayaktan polikliniğe başvuran hastalarda hekimlerin en sık karşılaştıkları bakteriyel enfeksiyonların başında geliyor. Öyle ki ABD’de yapılan çalışmalarda her yıl 7 milyonun üzerinde hastanın doktora başvurma nedeninin idrar yolu enfeksiyonu olduğu bildirilmiş. Ülkemizde de kabaca aynı oranda rakamlarda görüldüğü belirtiliyor. Genellikle hijyenik olmayan havuzlardan bulaştığı için idrar yolu enfeksiyonu denildiğinde aklımıza ilk olarak yaz mevsimi geliyor.

Acıbadem Kadıköy Hastanesi Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Fehmi Narter aslında bu enfeksiyonun soğuk havalarda da sıkça görülebildiğine dikkat çekerek, “Soğuk havaya bağlı olarak genel vücut direncinin zayıflamasının yanı sıra yaz mevsimine nazaran terlemenin az olması nedeniyle su kaybının eksilmesi daha az su içme ihtiyacı hissettiriyor. İçilen su miktarının azalması da idrar yolu enfeksiyonuna yatkınlık sağlıyor. Çünkü enfeksiyon içeren idrarın çok sıvı içilerek vücuttan atılması gerekiyor. Bu nedenle soğuk havalarda da bol bol su tüketmek asla ihmal edilmemeli” diyor.

KADINLARIN YÜZDE 50'Sİ EN AZ BİR KEZ GEÇİRİYOR

kadin

Kadınların kabaca yüzde 50’si yaşamları boyunca en az bir kez idrar yolu enfeksiyonu geçiriyor ve bunların yüzde 20’sinde 6 ay içinde idrar yolu enfeksiyonu tekrarlıyor. “Bunun nedeni ise kadınlarda idrarı mesaneden dışarı taşıyan kanalın erkeklere nazaran daha kısa olması” diyen Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Fehmi Narter sözlerine şöyle devam ediyor: “İdrarı mesaneden dışarı taşıyan kanalın daha kısa olması da bu enfeksiyona sebep olan mikropların dışarıdan bulaşmasını kolaylaştırıyor. Ayrıca menopozla birlikte azalan östrojen seviyesinin genital yolunun astarını inceltmesi nedeniyle mikroorganizmaların genitel bölgeye, buradan da idrar yoluna bulaşmaları daha kolay oluyor”. Her iki cinsiyete de idrar yollarının yapısal (tıkanıklık vs) veya işlevsel (fonksiyon bozuklukları vs) problemleri, diyabet gibi bazı metabolik hastalıklar, bağışıklık eksikliği hastalıkları bu enfeksiyona yakalanmada önemli bir yatkınlık sağlıyor. Ayrıca genellikle Escheria Coli adı verilen bağırsak orjinli mikroorganizmaların cinsel ilişki gibi nedenlerle dışarıdan idrar kanalına bulaşmaları da bir başka önemli sebebi oluşturuyor.

İDRAR YOLU ENFEKSİYONU BELİRTİLERİ NELER?

İdrar yaparken yanma veya zorlanma, sık idrara çıkmak, idrarda renk ya da koku değişikleri (idrarda kanama) idrarla ilgili belirtileri oluşturuyor. Bunun yanı sıra karın ağrısı, bazen özellikle üst üriner sistem enfeksiyonlarında bulantı, kusma, yüksek ateş, titreme, halsizlik, karın ve böğür ağrısı gibi yakınmalar da eşlik edebiliyor. Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Fehmi Narter bu belirtilerden birkaçı, hatta biri bile oluştuğunda zaman kaybetmeden bir hekime başvurmayı ihmal etmemek gerektiği uyarısında bulunuyor.

TEDAVİSİ KOLAY AMA...

doktor

Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Fehmi Narter idrar yolu enfeksiyonunun yerleştiği idrar yolu organına göre farklı tablolarla ortaya çıkabildiğini belirtiyor. Örneğin sistit adıyla bilinen idrar kesesi iltihabı sık görülen ve kolay tedavi edilebilen bir problem. Genelde yaşamsal sorun oluşturmuyor. Bunun aksine böbrekleri tutan ve piyelonefrit adıyla bilinen enfeksiyonlar ise hayati tehdit edebilecek ciddi boyutlara ulaşabiliyor. Bu nedenle idrar yolu enfeksiyonunda erken tedavi büyük önem taşıyor. İdrar yolu enfeksiyonu ihmal edilmezse kolay tedavi edilebilen hastalıklar arasında yer alıyor. Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Fehmi Narter tedavide antibiyotikler ve idrar yolu antiseptiklerine başvurulduğunu belirterek şu bilgileri veriyor: “Yaygın olarak kullanılan antibiyotiklerin yanı sıra, özellikle dirençli ve tekrarlayan durumlarda, idrar yoluna yerleşmiş mikroroganizmanın kimliğinin tespit edilmesi ve ona etkili olabilen uygun antibiyotiğin belirlenmesiyle (idrar kültürü ve antibiyogram) tedavi başarılı bir şekilde sonuçlandırılabiliyor. Genelde kısa ve etkin bir uygun antibiyotik tedavisiyle sorun tümüyle geçiyor. Nadiren tekrarlayan ve uzun sürebilen enfeksiyonlar da olabiliyor. Bu durumda mikrobun kimliğini tespit etmek için idrar kültürü ve antibiyogram öneriliyor.

İDRAR YOLU ENFEKSİYONUNU ÖNLEMENİN 5 ADIMI

880dogru-su-icmek

*Öncelikle bol sıvı tüketmeyi asla ihmal etmeyin, özellikle de suyu.

*Genel vücut direncinizi yükseltmek için yeterli ve dengeli beslenin, C vitamininden zengin besinleri düzenli olarak tüketin.

*Soğuğa maruz kalmaktan mümkün olduğunca kaçının. Dışarıya çıkarken sıkı giyinin, soğuk havalarda ayaklarınızı sıcak tutmaya özen gösterin.

*Ürogenital hijyene dikkat edin. Akıntılı genital enfeksiyonların idrar yoluna bulaşmadan tedavisi yoluna gidin.

*Kızılcık gibi idrar yolu enfeksiyonlarında faydalı olduğu gösterilen meyveleri tüketmeye özen gösterin.

[old_news_related_template title="Yaşlı hastalar dikkat! Kullandığınız ilaçlar idrar kaçırma sebebi olabilir" desc="Yaşlı nüfusun giderek artması bazı sağlık sorunlarının oranlarında artışa neden oluyor. Bunlardan biri de idrar kaçırma sorunu... Özellikle kadınlarda daha sık görülen idrar kaçırma sorununun, yaşlılarda ve engellilerde de görülebildiğini belirten Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Oktay Demirkesen, bazı ilaçların bu sorunu tetiklediğine vurgu yaptı. İşte o ilaç türleri..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads//2018/02/iecrop/yaslilarda-idrar-kacirma_16_9_1519639455.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/yasli-hastalar-dikkat-kullandiginiz-ilaclar-idrar-kacirma-sebebi-olabilir-2248905/"]