Ne yazık ki idrar kaçırma problemi yaşayan kişilerin ise sadece %12’si bu sorunu bir hekimle paylaşıyor ve bu sorunun bir çözümü olduğunu bilmiyor. Aynı zamanda bu hastaların az su içmeyi tercih ettiklerini de belirten Kontinans Derneği Başkanı Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Tufan Tarcan, konu ile ilgili önemli bir uyarıda bulundu.

VÜCUTTA SUSUZLUĞA NEDEN OLUYOR

İdrar kaçırma sorunu yaşayan kişilerin çözüm yolu olarak ilk su içmeyi bıraktığını söyleyen Prof. Dr. Tufan Tarcan, “İdrar kaçırma sorunu yaşayan kişiler çözüm yolu olarak ilk su tüketimini azaltıyor. Her zaman tehlikeli olan bu durum, yaz mevsiminde daha da tehlikeli sonuçlara neden olabiliyor. Yaz aylarında vücut ter ve nefesle daha çok sıvı kaybediyor ve vücutta susuzluğa neden oluyor.

Su tüketmemek, vücutta suyun eksilmesi, kalp rahatsızlıkları, tansiyon hastalığı, enfeksiyon ve taş riskinin artması gibi ciddi rahatsızlıklara yol açmaktadır.” dedi.

BESLENME ŞEKLİ DE ÖNEMLİ

idrar-kacirma-sorunu-shutter

İdrar kaçırma tiplerine göre dikkat edilmesi gereken noktaların değişmekte olduğunu belirten Prof. Dr. Tufan Tarcan sözlerine şöyle devam etti; “Aşırı aktif mesane semptomlarıyla birlikte sıkışma tipi idrar kaçırma sorunu yaşayan kişiler, mesaneyi uyaran yiyecek, kahve, çay ve meyve suları gibi içeceklerden uzak durmalıdır.

Stres tipi idrar kaçırmada ise alınan sıvıların idrar kaçırmaya bir etkisi yoktur. Ancak hangi idrar kaçırma tipi olursa olsun sağlıklı beslenilmeli, kaliteli sıvılar tüketilmelidir ve kabızlığa neden olacak besinlerden uzak durulmalıdır.” dedi.

OBEZİTE EN ÖNEMLİ RİSKLERDEN BİRİ

İdrar kaçırma riskini artıran faktörlerin başında yaş geldiğini söyleyen Prof. Dr. Tufan Tarcan idrar kaçırmadaki etkenleri anlattı; “Yaş idrar kaçırmanın bir risk faktörüdür ancak doğal bir sonucu değildir. Kişilerdeki bir diğer yanlış düşünce ise yaşlanmanın doğal bir sonucu olarak bu sorunu kabul etmesi ve bir hekime başvurmamasıdır.

Diğer risk faktörü ise kilo problemidir. İdrar kaçırma sorunu obez diye nitelendirilen kişilerde daha sık görülmektedir. Kilo verdikten sonra idrar kaçırma sorunu azalabilmekte ya da tamamen ortadan kalkabilmektedir.” dedi.

ÇOCUKLUK DÖNEMİNE DİKKAT!

Çocukluk döneminde başlayan yanlış mesane kullanımının önemine değinen Prof. Dr. Tarcan, “İdrar kaçırma İleri yaşlarda artarak devam etmekte ve idrar kaçırma sorunu için bir risk faktörü oluşturmaktadır.

Genellikle kız çocuklarında okul döneminde başlayan uzun süre tuvaletini tutma durumu mesane kasının kasılma yeteneğine zarar vermekte ve problem oluşturmaktadır. Nörolojik hastalıklar, pelvik organ sarkmaları, kronik kabızlık da idrar kaçırma riskini artırmaktadır.

İdrar kaçırma bir hastalık değildir bir semptomdur ve bu sorunun altında farklı hastalıklar yatabilir. Bu nedenle ilk önce yapılması gereken şey idrar kaçırma sorununun nedenini araştırmaktır. İdrar kaçırma sorununun nedenine ve şiddetine göre farklı çözüm yöntemleri uygulanmaktadır. İdrar kaçırma sorunu yaşayanlar için isterlerse tedavide bir değil pek çok yol vardır. Yaz aylarında idrar kaçırma sorunu yaşayan kişiler için de  çözüm yolu su içmemek değil, bir uzmana başvurmaktır. “ dedi.

[old_news_related_template title="Yaşlı hastalar dikkat! Kullandığınız ilaçlar idrar kaçırma sebebi olabilir" desc="Yaşlı nüfusun giderek artması bazı sağlık sorunlarının oranlarında artışa neden oluyor. Bunlardan biri de idrar kaçırma sorunu... Özellikle kadınlarda daha sık görülen idrar kaçırma sorununun, yaşlılarda ve engellilerde de görülebildiğini belirten Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Oktay Demirkesen, bazı ilaçların bu sorunu tetiklediğine vurgu yaptı. İşte o ilaç türleri..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads//2018/02/iecrop/yaslilarda-idrar-kacirma_16_9_1519639455.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/yasli-hastalar-dikkat-kullandiginiz-ilaclar-idrar-kacirma-sebebi-olabilir-2248905/"]

[old_news_related_template title="İdrar kaçırmaya karşı bu 10 gıdayı dikkatli tüketin" desc="Kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülen aktif mesane yani idrar kaçırma sorunu, sosyal yaşamı olumsuz etkilediği gibi psikolojik sorunlara da neden olabiliyor. Farklı hastalıklardan kaynaklanabilen idrar kaçırma sorunu gün içinde tüketilen besinlerin içeriğiyle de bağlantılı olabiliyor Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Tea Tavadze, idrar kaçırma sorunu ve tüketilmemesi gereken gıdalar hakkında bilgi verdi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads//2018/02/iecrop/idrar-kacirma_16_9_1519311717.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/idrar-kacirmaya-karsi-bu-10-gidayi-dikkatli-tuketin/"]