Etnisite, belirli hastalıklar, hormonlar, steroid kullanımı, bazı ilaçlar, Yaşlılık, uyku problemleri, özellikle uyku apnesi, ve sigara içimi gibi nedenlerle ortaya çıkan insülin direnci hakkında bu ayrıntılı haberimizi mutlaka okumanızı tavsiye ediyoruz...

İNSÜLİN NEDİR?

İnsülin, midenin arkasında bulunan bir organ olan pankreasta üretilen bir hormondur. Pankreas adacık denilen hücre kümelerini içerir. Adacıklardaki beta hücreleri insülin yapar ve onu kanın içine bırakır.

İnsülin metabolizmada önemli bir rol oynar; vücudun enerji için sindirilmiş gıda kullandığı yol. Sindirim sistemi, birçok gıdada bulunan şeker ve nişastaları glikoza dönüştürür. Glikoz, kan dolaşımına giren bir şeker türüdür. İnsülin yardımıyla, vücuttaki hücreler glikozu emer ve enerji için kullanır.

İNSÜLİN DİRENCİ İLE NE OLUR?

İnsülin direncinde kas, yağ ve karaciğer hücreleri insüline uygun şekilde tepki vermez ve bu nedenle kan dolaşımından glikozu kolayca ememez. Sonuç olarak, vücudun glikoz hücrelere girmesine yardımcı olmak için daha yüksek insülin seviyelerine ihtiyacı vardır.

Pankreastaki beta hücreleri, daha fazla üreterek insülin için bu artan talebe ayak uydurmaya çalışır. Beta hücreleri, insülin direncinin üstesinden gelmek için yeterli insülin üretebildiği sürece, kan şekeri seviyeleri sağlıklı aralıkta kalır.

Zamanla, insülin direnci tip 2 diyabet ve prediyabet hastalığına yol açabilir. Çünkü beta hücreler vücudun insüline olan artan gereksinimini karşılayamaz. Yeterli insülin olmaksızın, kan şekerinde fazla glukoz oluşur, bu da diyabet, prediyabet ve diğer ciddi sağlık bozukluklarına yol açar.
[old_news_related_template title="Kilo vermenizi engelleyen 10 gizli sebep!" desc="Yaz aylarına formda girmek için kilo vermek ve sağlıklı bir vücuda sahip olmak istiyorsanız bu önerilere mutlaka kulak verin..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/04/iecrop/kilo-1_16_9_1522917060.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/kilo-vermenizi-engelleyen-10-gizli-sebep/"]

İNSÜLİN DİRENCİNİN NEDENLERİ

İnsülin direncinin kesin nedenleri tam olarak anlaşılmamış olsa da, bilim adamları insülin direncine en çok katkıda bulunanların aşırı kilo ve fiziksel hareketsizlik olduğunu düşünmektedir.

Aşırı kilo: Bazı uzmanlar obezitenin, özellikle de bel çevresindeki aşırı yağın, insülin direncinin birincil sebebi olduğuna inanırlar. Bilim adamları, yağ dokusunun sadece enerji depolama olarak çalıştığını düşündüler. Ancak, çalışmalar, göbek yağının, insülin direnci, yüksek tansiyon, dengesiz kolesterol ve kardiyovasküler hastalık (CVD) gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilen hormonlar ve diğer maddeler ürettiğini göstermiştir.

Göbek yağı, vücutta kronik veya uzun süreli iltihapların gelişmesinde rol oynar. Kronik iltihaplanma, herhangi bir belirti veya semptom olmaksızın zamanla vücuda zarar verebilir. Bilim adamları, yağ dokusundaki karmaşık etkileşimlerin, bölgeye immün hücrelerini çektiğini ve düşük seviyeli kronik inflamasyonu tetiklediğini bulmuşlardır. Bu inflamasyon, insülin direnci, tip 2 diyabet ve CVD'nin gelişimine katkıda bulunabilir. Çalışmalar, kilo kaybının insülin direncini azaltabildiğini ve tip 2 diyabetin önlenmesini veya geciktirilebileceğini göstermektedir.

Fiziksel Hareketsizlik: Birçok çalışma, fiziksel inaktivitenin genellikle tip 2 diyabetlere yol açan insülin direnciyle ilişkili olduğunu göstermiştir. Vücutta, kas tarafından diğer dokulardan daha fazla glikoz kullanılır. Normalde aktif kaslar depolanmış glikozu enerji için yakar ve kan glikoz seviyelerini dengede tutarak kan dolaşımından alınan glikoz ile rezervlerini yeniden doldurur.

Çalışmalar, egzersiz yaptıktan sonra kasların insüline karşı daha duyarlı olduğunu, insülin direncini tersine çevirdiğini ve kan glukoz düzeylerini düşürdüğünü göstermektedir. Egzersiz ayrıca kasların insüline ihtiyaç duymadan daha fazla glikoz emmesine yardımcı olur.

Diğer nedenler: Diğer insülin direnci nedenleri arasında etnisite, belirli hastalıklar, hormonlar, steroid kullanımı, bazı ilaçlar, yaşlılık, uyku problemleri, özellikle uyku apnesi ve sigara içimi.
[old_news_related_template title="Aşırı terlemenin nedenleri ve tedavisi... Aşırı terleme (Hiperhidroz) ne demektir?" desc="Sıcakların artmaya başladığı ilkbahar özellikle de yaz aylarında karşılaştığımız fizyolojik bir olay olan terleme normal bir durumdur ve kişiyi fazla rahatsız etmez. Ancak aşırı terleme kişinin günlük ve sosyal aktivitelerini olumsuz etkileyen ve hayatı zorlaştıran bir problemdir. Peki aşırı terleme (hiperhidroz) ne demektir?" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/04/iecrop/asiriterleme_16_9_1522910768.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/asiri-terleme-hiperhidroz-ne-demektir-asiri-terlemenin-nedenleri-ve-tedavisi-2331019/"]
İNSÜLİN DİRENCİNİN BELİRTİLERİ

Diyabet gelişmemişse, insülin direnci normal olarak herhangi bir semptom göstermez.

- Akantoz nigrikanları: Bazen, insülin direnci olan bireylerde akantoz nigrikalı denilen bir durum gelişebilir. Durum kasık, koltuk altı ve boyun arkası üzerinde gelişen koyu lekeler ile anlaşılır

- Polikistik over sendromu (üreme döneminde kadınlarda görülen hormonal bir hastalık) (PKOS): Bu bir endokrin hastalığıdır. Yüksek insülin seviyeleri PKOS semptomlarını kötüleştirebilir.

- Kandaki yüksek düzeydeki insülin, ayrıca diyabetin varlığı olmadan bile, kalp hastalığı gibi vasküler hastalık riskinin artmasıyla ilişkilidir.

- Prediyazis, prediyabet sırasında vücudun direncini aşmak ve kan şekeri seviyesini düşürmek için yeterli insülinin salınması için fazla mesai yapar.

- Zamanla, pankreasın insülin salma yeteneği azalmaya başlar, bu da tip 2 diyabetin gelişmesine yol açar.

- Prediyabet geliştiğinde, insülin direncinin artmış kan şekerine katkıda bulunduğu varsayılır ve sorunun bir parçası olarak kalır.

- Aslında, insülin direnci, pankreastan insülin salgılanmasının yanı sıra tip 2 diyabetin önemli bir parçası olmaya devam etmektedir.

Diyabet belirtileri şunlardır:

- Artan susuzluk ve / veya açlık
- İdrara çıkma ihtiyacında artış
- Yorgunluk
- Bulanık görme
- İyileşmeyen kesikler veya yaralar
[old_news_related_template title="Kabızlık nasıl geçer? Kabızlık nedir? İşte belirtileri..." desc="Kabızlık hafife alınmaması gereken önemli bir hastalıktır. Stres, hareketsiz yaşam, bazı ilaç türleri ya da beslenme biçimi gibi farklı nedenler kabızlığa yol açan nedenlerden başlıcaları olarak tanımlanabilir. Kabızlık belirtileri nelerdir? Kabızlık tedavisi ve korunma yolları. Şimdi size kabızlık nedir kısaca açıklamaya çalışalım..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/03/iecrop/kabizliksozcukapak_16_9_1521804281.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/kabizlik-nedir-kabizlik-nasil-gecer-iste-belirtileri-2306361/"]
BU EGZERSİZLER HEM ZAYIFLATIYOR HEM RAHATLATIYOR

İNSÜLİN DİRENCİNİN GELİŞİMİ

İnsülin direncinin nasıl ve neden geliştiği sorusu karmaşıktır ve tam olarak anlaşılamamıştır.

Aşağıdakiler sürecin gelişimini anlatmaktadır:

- Vücut hücreleri insülinin etkilerine karşı bir direnç geliştirir.

- İnsülin kanda dolaşan glikozun düzenlenmesi için gereklidir; hücreler tarafından alınacak glikozu uyarır.

- İnsülin aynı zamanda (glikozu depolayan) karaciğere sinyal veren ve glikoza tutunmayı ve onu kanın içine bırakmak yerine saklayan kimyasal bir habercidir. Glikoz, karaciğerde glikojen formunda depolanmak üzere paketlenir.

- İnsülin normalde enerji dengesini korur, asla kan şekeri seviyesinin çok uzun süre yükselmesine izin vermez.

- Direnç, başlangıçta pankreasta güvenli kan şekeri seviyelerini korumak ve yüksek kan şekerini koymada daha fazla insülin salgılar.

- İnsülin direncine en sonunda kalıcı olarak daha yüksek glukoz seviyeleri (prediyabet) ve daha sonra tip 2 diyabetin devam eden hiperglisemi eşlik edebilir; artan insülin direncini dengelemek için ekstra insülin salınımı yapılamaz.

OTURDUĞUNUZ YERDEN KİLO KONTROLÜ

İNSÜLİN DİRENCİNDE RİSK FAKTÖRLERİ

Prediyabet ve diyabet için risk faktörlerinin bazıları da kalp hastalığı ve inme gibi diğer kardiyovasküler ve serebrovasküler problemler için risk faktörleridir.

Sonuç olarak, kardiyoloji, endokrinoloji ve halk sağlığı alanları son zamanlarda çakışmaya başlamıştır; Diyabet ve kalp hastalıkları için "risk faktörlerinin takımyıldızı" olarak düşünülmektedir.

Bazı risk faktörleri de önlenebildiğinden; ve özellikle obezite daha yaygın hale geldiği için; hastalığın şansını azaltmaya yardımcı olabilecek yaşam tarzı önlemlerine daha fazla odaklanılmıştır.

Aşağıdakiler insülin direnci, prediyabet ve diyabet için tüm risk faktörleridir ve bazıları yaşam tarzı değişiklikleri veya tıbbi yardım ile değiştirilebilir:

- Aşırı kilolu ve obezite (öncelikle abdominal obezite)
- Hareketsiz yaşam tarzı, düzenli olarak fiziksel aktivite yapmamak
- Sigara içmek
- Uyku sorunları

ABD'li bilim insanları, aşırı kilolu ve 45 yaşın üzerindeki tüm kişilerin diyabet için test edilmesini tavsiye ediyorlar.

İNSÜLİN DİRENCİ NASIL TEŞHİS EDİLİR?

Ön tanı ve diyabet teşhisi için bir dizi test kullanılabilir:

- A1C testi: Önceki 2-3 ayda ortalama kan şekerini ölçer
- Açlık kan şekeri testi: 8 saat boyunca yemek yemeden ve içmedikten sonra glukoz düzeyleri kontrol edilir.
- Rasgele ölçüm: Günün herhangi bir saatinde kontrol edilen kan şekeri seviyeleri
[old_news_related_template title="Felsefe kilo vermede yardımcı olabilir mi?" desc="Kilo sorununun altında yatan birçok sebep var. Peki felsefi sebepler bu konuda ne kadar etkili? Felsefi Danışman Mehmet Altuğ Ersoy, bu soruyu cevaplayarak, kişinin kendini daha yakından tanımasını sağlayacak bir atölye çalışması düzenliyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/03/iecrop/shutterstock_229702660_16_9_1521468531.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/felsefe-kilo-vermede-yardimci-olabilir-mi/"]
İNSÜLİN DİRENCİNİ ÖNLEMEK İÇİN YAPILACAKLAR

İnsülin direnci ve tip 2 diyabet için risk faktörleri her zaman değiştirilemezken, örneğin aile öykümüz ve genetik makyajımız, insüline dirençli olma ve tip 2 diyabet geliştirme olasılığını azaltmanın kanıtlanmış yolları vardır. Obezite belirli bir risk faktörüdür.

Aynı faktörlerin bazıları, kalp hastalığının ve inmenin önlenmesinde de önemlidir.

Kaslar egzersiz sonrası insüline daha duyarlı hale gelir ve direnç tersine çevrilebilir.

Kaçınılması gereken yiyecekler: Şekerli yiyecekler kan şekeri seviyesini ve prediyabet riskini artırabilir ve bundan kaçınılmalıdır.

Bunlar:

- Çikolata ve dondurma gibi tatlılar
- Soda, meyve suları ve diğer şekerli içecekler
- Aşırı alkol tüketimi
- İşlenmiş gıdalar
- Patates ve diğer nişastalı sebzeler
- Günlük süt
- Kızarmış yiyecekler
- Düşük lifli beyaz pirinç, un, makarna ve ekmek

Prediabet sadece bir uyarıdır. Diyabet Önleme Programı gibi dönüm noktası çalışmalar, yaşam tarzı değişikliklerinin prediyabet hastalığından diyabet hastalığına geçiş riskini yüzde 58'in üzerinde azaltabileceğini göstermektedir.