Tüm dünyada ölümcül olan sağlık sorunları arasında ilk sırada yer alan kalp hastalıkları küçük büyük herkesi tehdit ediyor. Dolayısıyla Kalp Cerrahı Prof. Dr. Mehmet Öz’e bu konuda da danışmayı unutmadım... İşte Öz’ün anlattıkları...

- 2019 yılında en çok konuşulan sağlık konusu sizce ne olacak?

İçimizde yaşayan mirobiyom adı verilen organizmalar. Bağırsaklarımızda yaşayan bu organizmaların sağlığımıza olan etkilerini günden güne daha fazla merak ediyoruz. Ancak ağzımızda, burnumuzda ve derimizde yaşayanları daha yeni yeni keşfetmeye başlıyoruz. Vücut saatinin gün geçtikçe daha önemli olduğunu görmeye başladık. İlaçlarınızı aldığınız, kemoterapi gördüğünüz veya yediğiniz saatlerin sağlığa çok büyük etkisi var. Biz bunları ancak yeni yeni anlamaya başladık. 2008’de bilim insanlarının hücrelerin taşıdığı toplam gen sekansını ortaya çıkarmasından bu yana kanser gibi ölümcül hastalıklarının etkilerini daha iyi anlıyoruz.

NOKTA ATIŞ TEDAVİSİ

Özellikle nokta atış tedavisi, yani vücuda göre ilaç verilmesi alanında çok büyük gelişmeler görebileceğimizi düşünüyorum. MitraKlip adlı bir yöntemin geliştirilmesi için yapılan bir projede yer aldım. Bu yöntem şu ana kadar tedavi edilmesi oldukça güç olan ağır kalp hastalıkları için çığır açacak. Ben tıp alanında daha çok yenilik olacağını düşünüyorum. Bu gibi araştırmalarda da yer alacağım.

ALKOLÜ KISITLAYIN

- Sağlıklı bir kalp için en iyi gıdalar hangileridir?

En iyisi bitki ağırlıklı beslenmektir. Meyveler, özellikle yeşil yapraklılar olmak üzere sebzeler ve baklagiller. Sağlıklı bitkisel yağlar, sert kabuklu yemişler ve balıklar da seçenekler arasında... Kalp krizi geçirmişseniz, yağ tüketimini azaltmanın faydalı olduğuna dair çok sayıda veri mevcut. Ayrıca sodyumu, doymuş ve trans yağları, şeker ilaveleriyle alkolü kısıtlayın.

ELİNİZİ SIK SIK TEMİZLEYİN

- Gripten korunmak için multivitamin takviyesi almanın herhangi bir zararı var mı?

Bazı araştırmalar takviye almanın faydalı olduğunu ancak grip aşısı olmanın daha etkili bir yol olduğunu belirtiyor. Hızlı ve kolay bir yöntem. O kadar kolay ki televizyon programım sırasında bile yaptırdım. Uzmanlar bu aşıyı 6 aylık ve üzeri herkese öneriyor. Ellerinizi sık sık sabunlu su ve alkollü dezenfektanlarla temizleyin. Ayrıca lütfen öksürürken ya da hapşırırken ağzınızı dirseğiniz iç kısmı ile kapatın.

02aburcubur

Abur cuburdan uzak duruyorum


- Sağlıksız olduğu için tüketmediğiniz herhangi bir gıda var mı?

- Türk fındığı ile hazırlanan ve yüzde 70’ten az kakao içeren çikolata.

- Kaymak ve kırmızı meyve karışımı. Özellikle içerisine şeker koyduğunuzda yiyebileceğiniz en kötü gıdalardan biri olabilir. Bunu olabildiğince az tüketmeye çalışıyorum.

- İşlenmiş gıdalar ve abur cuburdan kendimi uzak tutuyorum.

- Doymuş yağ içeren ve kurutulmuş gıdaları az tüketiyorum.

Prof. Dr. Mehmet Öz Prof. Dr. Mehmet Öz

Benim hayat ilkem başkalarına yardım etmek


- Bir röportajınızda Türk olmasaydınız ABD’de bu kadar başarılı olamayacağınızı ancak Türkiye’de kalsaydınız da Mehmet Öz olamayacağınızı söylemiştiniz. 20 yıl önceki Türkiye bir sağlık devrimi için hazır değil miydi?

İstanbul, güneşin farklı iki kıta üzerinden battığı dünyadaki tek şehir. Bundan dolayı Türkiye benim dünyayı iki farklı bakış açısından görmemi sağladı. İnsan uygarlığı, Urfa yakınlarındaki Göbekli Tepe’de başladı ve o günden bu yana gelişti. Bu ülke, farklı kişilere birbirlerinin insanlıklarını görme imkanı sağlayıp kültürel uçurumlar arasında köprü oluşturuyor. Tüm bu kültürel etkenler benim kişiliğimi etkiledi ve ABD gibi yenilikleri ve alışılmadık fikirleri ödüllendiren bir ortamda başarılı olmamı sağladı. Türkiye de geçmiş yıllarda aradaki farkı hızlı bir şekilde kapattı ama ben üniversiteden mezun olduğumda bu avantajları ABD’de yakalamak daha kolaydı.

- Mehmet Öz hayallerini gerçekleştirdi mi?

Benim hayat ilkem başkalarına yardım etmek ve bu hayalimin peşinde koştuğum sürece yaşamım mutlulukla doldu. Doktorluk bunu gerçekleştirme imkanı sağlıyor ancak aynı anda sadece bir kişiyle ilgilenebildiğiniz için yapabileceklerimi kısıtladığını hissettim. Medya yoluyla her hafta dünyanın farklı yerlerindeki 35 milyon insana sesleniyorum. Columbia Üniversitesi ya da New York Presbyterian Hastanesi’ndeki ofisimde hazırladığım mesajlarım, insanların akşam yemeği sofralarında ya da işyerlerinde birbirleri ile paylaşması yoluyla pek çok kişiye yayılabiliyor.