Alerjik reaksiyonlara bağlı kaşıntılar genellikle hızlı gelişir. Alerjiye yol açacak maddenin deri içi ya da kas içi alınması genellikle daha ciddi kaşıntılara yol açar. Hatta bu durumlar bazen anaflaktik şok dediğimiz hayatı riske eden durumlara bile yol açabilir. Ağız yolu ile alınan maddelere karşı olan alerjilerde kaşıntı ön plandadır. Bunlarda ciddi reaksiyonlar damar yolu kas içi alınmaya göre daha hafiftir. Alerjik reaksiyonlara bağlı kaşıntılar ilaçlarla kolay kontrol edilir. Kaşıntının ortaya çıkışı da tedavi ile kaybolması da hızlıdır.

 

[caption id="attachment_2491635" align="alignnone" width="880"]Medical Park Gaziosmanpaşa Hastanesi’nden Asım Hocaoğlu Medical Park Gaziosmanpaşa Hastanesi’nden Asım Hocaoğlu[/caption]

UZUN SÜRÜYORSA KORKUN

Altta yatan bir hastalığa bağlı kaşıntılar, hem yavaş yavaş ortaya çıkar hem de çok uzun sürer. Ayrıca genellikle tedaviye direnç gösterir. Bu özellikleri ile alerjik kaşıntılardan kolaylıkla ayrılırlar. Böbrek hastalıkları, karaciğer ve safra yolları hastalıkları, kan hastalıkları, endokrin hastalıklar (iç salgı bezleri), şeker hastalığı, tiroit hastalıkları, Hodgkin hastalığı (lenf kanseri), Karsinoid Sendrom (vücudun her yerinde ortaya çıkabilen tümörler) gibi birçok kronik ve uzun süreli hastalıkta, diğer bulguların yanında hastanın genellikle kaşıntı şikayeti de vardır.

02-kasintiana-resim-15cm

Ne zaman doktora başvurulmalıdır?


Yiyecekler özellikle doğal olmayan işlenmiş gıdalar içerdikleri katkı maddeleri sebebiyle sık sık kaşındırır. Günümüzde bu tip gıdaların çok yoğun tüketilmesi hatta yediğimiz pek çok gıdada bu tip maddelerin bulunması sebebi ile kaşıntı reaksiyonu görülmektedir. Ancak duyarlı olan kişilerde doğal gıdaların da kaşıntıya yol açabileceği unutulmamalıdır. Bazen kişiler sürekli aynı tip gıdaları tüketmesine rağmen daha önce kaşıntıya yol açmayan bir gıdayı aldığında kaşıntı olabilir. Bu durumunun sebebi tam olarak izah edilememektedir. Kaşıntıya eşlik eden aşağıdaki durumlarda bir doktora görünmek gerekir: Ateş, sarılık, kilo kaybı, ciltte ve göz beyazlarında sarılık, solukluk, halsizlik, çabuk yorulma, kaşıntının günden güne şiddetinin artması, hamilelik durumunda oluşan kaşıntılar, şiddetli karın ağrısının eşlik ettiği kaşıntılar.

02-ilac-2-12cm

Alerjik olanlar ilaç kullanırken dikkat


Gebelerde safra asitlerinin yükselmesine bağlı kaşıntılar olabilir. Bu kaşıntılar annenin konforunu bozup hayat kalitesini düşürebildiği gibi bebeğin de oksijensiz kalmasına yol açarak anne karnında ölümüne sebep olabilir. İlaçlar da hassas kişilerde kaşıntıya yol açabilir. Başta penisilin grubu antibiyotikler olmak üzere vitaminler ağrı kesiciler kaşıntıya neden olabilir. Esasen hassas kişilerde tüm ilaçlar aynı etkiyi gösterebilir. Özellikle alerjiye eğilimli bünyeleri olan kişiler ilaç kullanırken dikkatli olmalıdır.