Herhangi bir nedenle vücut enerji için yeterli glikoz alamıyorsa vücut yağlarını kullanmaya başlayarak vücuttaki ketonlarda artışa neden olur. Bu idrarda mevcut olan daha fazla keton ile sonuçlanır. Şimdi, KET: Keton nedir? İdrarda keton ne anlama gelir? İdrarda keton nedenleri ve belirtileri nelerdir? birlikte öğrenelim...

KET: KETON NEDİR?

İnsan vücudu öncelikle glikoz üzerinde çalışır. Vücudunuz glikoz seviyesinde olduğunda veya diyabetiniz varsa ve hücrelerinizin glikozu emmesine yardımcı olacak yeterli insüline sahip değilseniz, vücudunuz enerji için yağları parçalamaya başlar. Ketonlar (kimyasal olarak keton cisimcikleri olarak bilinir) yağ asitlerinin parçalanması sonucunda oluşan yan ürünlerdir.

Vücutta enerji için yağın parçalanması ve ketonların oluşturulması herkes için normal bir süreçtir. Diyabetsiz bir insanda insülin, glukagon ve diğer hormonlar kandaki keton seviyelerinin çok yükselmesini önler. Bununla birlikte, diyabetli insanlar kanlarında keton birikimi için risk altındadır.

İdrarda yüksek keton seviyeleri diyabetik ketoasidozu (DKA), bir koma veya hatta ölüme yol açabilen bir diyabet komplikasyonuna işaret edebilir.

shutterstock_700555591

TEST SONUÇLARI NE ANLAMA GELİYOR?

Bireysel testler değişebilirken, genel olarak keton testi sonuçları şu şekilde etiketlenir:

- 20 mg/dL az ise: Hafif
- 30-40 mg/dL arası: Orta seviyede
- 80 mg/dL’den büyük ise: Şiddetli

İDRARDA KETON BELİRTİLERİ

İdrarda ketona rastlanması halinde aşağıdaki belirtiler görülebilir;

- Sık aralıklarla idrara çıkma
- Susuzluk
- Bulantı ve kusma yaşanması
- Nefes alıp vermede zorlanma
- Nefeste meyve kokusu veya aseton kokusu olması
- Zehirlenme etkisiyle beraber baş dönmesi ve bayılma olması

[old_news_related_template title="BIL: Bilirubin nedir? İdrarda bilirubin yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir?" desc="Karaciğerin kırmızı kan hücrelerini parçalaması sırasında ortaya çıkan bilirubin nedir? İdrarda bilirubin yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir? Merak edilen tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/11/iecrop/shutterstock_264172544_16_9_1542082174.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/bil-bilirubin-nedir-idrarda-bilirubin-yuksekligi-ve-dusuklugu-ne-anlama-gelir-oub2-2734638/"]

İDRARDA KETON NEDENLERİ

- Kontrol altına alınmayan şeker hastalığı
- Uzun süre gıdasız kalmak
- Katojenik diyet (yüksek yağlı, düşük karbonhidratlı diyet)
- Bulumia Nevroza
- Alkol bağımlılığı

- Hatalı ölçümler: C vitamini takviyesi almak, fenazopirazin, levodopa, valproik asit ve bazı ilaçların alınması, ileri seviyede su kaybı yaşanması durumunda idrar tahlilinde keton görülmesine neden olabilir.

- Diğer nedenler: Uzun süreli ağır egzersiz, yanıklar, şiddetli hastalıklar, zehirlenme halinde, yüksek ateş, bazı metabolik hastalıklar, gebelik, emzirmek, troid bezinin aşırı çalışması, uzun süreli soğuk havaya maruz kalma idrarda keton görülmesine yol açabilir.

[old_news_related_template title="UBG:Ürobilinojen nedir? İdrarda ürobilonejen ne anlama gelir? İdrarda ürobilinojen neden olur?" desc="Konjestif kalp yetmezliği problemleri, hepatit hastalığının erken evresi, karaciğer nekroz vakaları, toksik ajan ve ilaçların yüksek miktarda kullanılması ve hemolitik vakalar gibi nedenlerle idrarda görülen, UBG Ürobilinojen nedir? İdrarda ürobilonejen ne anlama gelir? İdrarda ürobilinojen neden olur? hepsi ve daha fazlası haberimizde..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/11/iecrop/shutterstock_466297922_16_9_1542176476.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/ubgurobilinojen-nedir-idrarda-urobilonejen-ne-anlama-gelir-idrarda-urobilinojen-neden-olur-oub2-2736868/"]