Profesör Dr. Mehmet Öz, ‘Siz Diyettesiniz’ adlı kitabında kalıcı kilo vermenin püf noktalarını anlattı... İşte o bilgiler: Şeker, kan şekerinde ani yükselmelere neden olmasının yanı sıra, bol miktarda şeker içeren yiyeceklerde yüksek kalori de bulunur ve eğer yakılmaz ya da enerji olarak kullanılmazlarsa, bu kaloriler yağ olarak depolanır. Bazı tatlandırıcılarda kalori miktarı düşük olmasına veya hiç kalori içermemelerine rağmen, madalyonun öteki yüzü vardır...

02-tattli-15cm

BEYİN TANIMIYOR 

Diyet meşrubatlarda, diyet yiyeceklerde ve restoran masalarında şeker paketlerinin hemen yanında bulunan tatlandırıcılar, beyin tarafından tanınmaz. Beyninizin doyum merkezi tarafından yok kabul edilirler. Dolayısıyla beyin, onları gerçek yiyecek olarak görmez ve başka yerden alacağı kalorilerle doymak ister. Bu tatlandırıcıların olumsuz etkileri konusunda net kanıtlar yoktur ama bir şeyi biliyoruz: Tarih öncesi çağlarda bir mağara adamı içtiği suya sakarin koymuyordu! Kilo vermekte zorlanıyorsanız veya kendinizi iyi hissetmiyorsanız öncelikle şeker ve tatlandırıcılardan kurtulun.

Prof. Dr. Mehmet Öz Prof. Dr. Mehmet Öz

İŞTE TATLANDIRICILARLA İLGİLİ BİLİNMESİ GEREKENLER


Hangi tatlandırıcının en etkili şekilde çalıştığı konusunda elimizde kesin bir kanıt yok ama araştırma sonuçlarına göre işte onlarla ilgili bilinmesi gerekenler...

02-tatlandirici-15cm

Sukraloz: Sakarozdan 500 kat daha tatlıdır, vücut yağlarında saklanır ve kan şekeri seviyesini etkilemez. Kullanımı uzun vadeli etkilerini bilmek için henüz çok yeni olsa da, geleceği en parlak tatlandırıcılar arasında gibi görülmektedir ve pişirme için en iyisidir.

Aspartam: Birçok araştırma, sağlığa olumsuz etkilerini buldu. Bu tatlandırıcı vücudunuzda en uzun süre kalandır ve ısıtılamaz. Isıtıldığında formaldehite dönüşür, bu da ölümcül olabilir.

Sakarin: Tatlandırıcılar arasında en güvenlisi gibi görülmektedir. Ancak hakkında uzun vadeli güvenilir bir veri bulunmamaktadır.

Stevia: Kalori içermeyen doğal bitkisel bir maddedir. Bazı araştırmalarda sperm sayısını azalttığı gözlenmiştir.