Meme ultrasonu ile meme dokusunun incelenmesinin hayati önem taşıdığına, ultrason sayesinde kanser oluşumunun erken teşhis edilebildiğine dikkat çeken Girişimsel Radyoloji Uzmanı Dr. Rengin Türkgüler, mamografi ve meme ultrasonunun birbirine karıştırılmaması gerektiğini, meme ultrasonunun mamografi sonrası yapılan daha ayrıntılı bir tetkik olduğunu belirtti.

MEME ULTRASONU NASIL UYGULANIYOR?

meme-ultrasonu-shutter

Meme ultrasonuyla meme dokusu ayrıntılı bir biçimde incelenebilir. Genellikle hastaya önce mamografi uygulanır. Elde edilen veriler ışığında eğer endişe edilecek durumlar mevcutsa meme ultrasonuna ihtiyaç duyulur. Meme ultrasonu mamografiye göre daha ayrıntılı olduğu için bu sayede hastanın meme sağlığıyla ilgili net bilgiler alınır. Meme dokusunda görülen normal ya da anormal tüm detaylar incelenir. Meme utrasonu mamografiden farklı olarak kesitsel bir görüntülemeye olanak tanır. Yani görüntü alınırken dokular üst üste binmez ve böylelikle teşhiste bir hata oluşması gibi bir durum da söz konusu olmaz.
Ailesinin ya da kendisinin geçmişinde meme kanseri öyküsü olan hastalar mutlaka dönem dönem ultrason muayenesi yaptırmalıdır. Peki meme ultrasonu nasıl uygulanıyor? Memenin rahat bir şekilde incelenebilmesi için öncelikle hasta yatar pozisyona alınır. Memenin üzerine diğer ultrason tetkiklerinde olduğu gibi jel sürülür ve ultrason probu hastanın memesinin üzerinde gezdirilir. Bu gezdirme işlemi ile elde edilen görüntüler incelenir. Eğer şüpheli bir durum görülürse görüntü kaydedilir. Saptanan bulguların değerlendirilmesi ise kitlenin iç yapısına, kenarlarının düz biçimde olup olmamasına ya da şekline göre yapılır. Daha sonra renkli doppler ultrason yardımıyla memede bulunan damarlar ve kan akışı incelenir. Eğer memede bulunan kitleler kötü huylu ise bu durum fazla sayıda düzensiz damarların oluşumuna sebep olur. Renkli doppler sayesinde kötü huylu tümörler kolayca tespit edilerek erken teşhis yapılabilir.

Meme ultrasonunun radyasyon riski sıfırdır, yani hasta gereksiz yere radyasyon almamış olur. Ayrıca işlem sırasında herhangi bir ağrı da hissedilmez.

KİMLER MEME ULTRASONU YAPTIRMALI?

*Radyasyon içermediği için 35 yaş altındaki bütün kadınlar
*Memede hassasiyet, kızarıklık ve şiddetli ağrı yaşayan kadınlar
*Mamografi ve elle muayene sonrası şüpheli bulgulara rastlanan kadınlar
*Gebe ya da emziren kadınlar
*Yoğun meme yapısına sahip kadınlar
*Meme şikayeti yaşayan erkek hastalar
*Kimi zaman memede oluşan iyi huylu kitleler de (fibrokistik değişiklikler gibi) meme ultrasonuna şüpheli bulgular olarak yansıyabilir.  Böyle durumlarda hastaya biyopsi yaparak kesin tanıyı koymak gerekebilir.

[old_news_related_template title="Meme kanseri riskini azaltmanın yolları" desc="40 yaşından sonra meme kanseri riskinin artmaya başladığını belirten Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Saydam, bu riski azaltacak öneriler sundu. Kilo kontrolüne ve spora vurgu yapan Saydam, doğum yapmanın da olumlu bir etkisi olduğundan bahsetti. Peki meme kanseri riskini azaltmak için kaç yaşında doğum yapmalı?" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/04/iecrop/shutterstock_181681331_16_9_1524042225.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/meme-kanseri-riskini-azaltmanin-yollari-2357738/"]