Tıbbi adı ile “artroz” veya “osteoartrit” halk arasında kireçlenme olarak bilinen hastalık ile ilgili merak edilenler haberimizde. Kireçlenme nedir? Kireçlenme belirtileri ve kireçlenme tedavisi...

KİREÇLENME NEDİR?

Kireçlenme vücut dokusunda, kan damarlarında veya organlarda kalsiyum oluştuğunda olur. Bu birikim, vücudunuzun normal süreçlerini sertleştirebilir ve bozabilir. Kalsiyum kan dolaşımından taşınır. Ayrıca her hücrede bulunur. Sonuç olarak, kireçlenme vücudun hemen hemen her yerinde ortaya çıkabilir.

Vücudumuzdaki kalsiyumunun yaklaşık yüzde 99’u dişlerde ve kemiklerdedir. Diğer yüzde 1, kan, kaslar, hücrelerin dışındaki sıvılar ve diğer vücut dokularındadır.

Bazı bozukluklar, tipik olarak ait olmadıkları yerlerde kalsiyumun birikmesine neden olur. Bu zamanla fazlalaşır ve sorunlara neden olabilir.

kireçlenme-shutter

KİREÇLENME TÜRLERİ

Kireçlenmeler, vücudunuz dahil olmak üzere birçok yerde oluşabilir:

– Küçük ve büyük arterler
– Kalp kapakçıkları
– Beyin kireçlenmesi olarak bilinen beyin
– Diz eklemleri ve rotator manşet tendonları gibi eklemler ve tendonlar
– Göğüsler, kaslar ve yağ gibi yumuşak dokular
– Böbrek, mesane ve safra kesesi

Bazı kalsiyum birikimi zararsızdır. Bu birikimlerin, vücudun enflamasyona, yaralanmaya veya bazı biyolojik süreçlere verdiği yanıt olduğuna inanılmaktadır. Bununla birlikte, bazı kireçlenmeler organ fonksiyonunu bozabilir ve kan damarlarını etkileyebilir. Yapılan bir araştırmaya göre, 60 yaşın üzerindeki yetişkinlerin çoğunun kan damarlarında kalsiyum birikimi vardır.

kireçlenme

KİREÇLENMENİN NEDENLERİ

Kireçlenmede birçok faktör rol oynar. İşte o nedenler:

– Enfeksiyonlar
– Hiperkalsemiye neden olan kalsiyum metabolizması bozuklukları (kanda çok fazla kalsiyum)
–İskelet sistemi ve bağ dokularını etkileyen genetik veya otoimmün bozukluklar
– Kalıcı iltiha

Harvard Üniversitesi’ne göre, kireçlenmeye kalsiyum açısından zengin bir diyetin neden olduğu yaygın bir yanlış anlamadır. Bununla birlikte, bilimsel araştırmalarda diyet kalsiyum ve daha yüksek kalsiyum birikimi riski arasında bir bağlantı bulunamamıştır.

YATTIĞINIZ YERDEN YAPABİLECEĞİNİZ EGZERSİZLER:


KİREÇLENME TEŞHİSİ NASIL KONUR?


Kireçlenmeler genellikle röntgen ile bulunur. Doktorunuz röntgen ile hemen hemen herhangi bir kireçlenme sorununu tespit edecektir.

Doktorunuz ayrıca kan testleri de yapabilir. Örneğin, böbrek taşları varsa, bu testler genel böbrek fonksiyonunuzu belirleyebilir.

Bazen kanser bölgelerinde kalsiyum birikimi bulunur. Bir kireçlenme genellikle kanseri bir neden olarak dışlamak için test edilir. Doktorunuz biyopsi isteyecektir. Yapılan incelemede herhangi bir kanser hücresi tespit edilmediyse, kireçlenmeyi iyi huylu olarak etkileyecektir.

KİREÇLENME TEDAVİSİ

Kireçlenme tedavisi çeşitli faktörlere bağlıdır:

– Kalsiyum birikimi nerede oluşur?
– Temel nedenleri nedir?
– Varsa, ne tür komplikasyonlar ortaya çıkar?

[old_news_related_template title="Eklem kireçlenmesinin sebepleri nelerdir?" desc="Özellikle yaşlılık döneminde en sık görülen sağlık sorunlarından biri olan osteoartrit yani eklem kireçlenmesi, kıkırdak dokunun yıpranmasıyla ortaya çıkıyor. Konu ile ilgili bilgiler veren Dr. Yüksel Büküşoğlu, kireçlenmenin sebeplerini ve tedavi yöntemlerini anlattı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads//2018/02/iecrop/shutterstock_545258398_16_9_1519139956.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/eklem-kireclenmesinin-sebepleri-nelerdir-2235730/"]

Kireçlenme bulunduğunda doktorunuz olası komplikasyonları kontrol etmek için düzenli takip randevuları talep edecektir. Küçük arter kireçlenmeleri tehlikeli kabul edilmez.

Kalp kapakçıklarında kireçlenme gelişebilir. Bu durumda, kalsiyum birikimi kapakçığın fonksiyonunu etkileyecek kadar şiddetli ise, kapakçığı açmak veya değiştirmek için ameliyat gerekebilir.

Böbrek taşı tedavileri böbreklerdeki kalsiyum birikimini azaltmaya yardımcı olur. Doktorunuz, gelecekte oluşacak kalsiyum böbrek taşlarını önlemeye yardım etmek için tiazid adı verilen bir diüretik reçete edebilir. Bu idrar söktürücü, böbreklerde daha fazla kalsiyum tutarken idrarı serbest bırakır.

Eklemlerinizde ve tendonlarınızdaki kalsiyum birikintileri her zaman ağrılı semptomlara neden olmaz, ancak hareket aralığını etkileyebilir ve rahatsızlığa neden olabilir. Tedaviler, anti-enflamatuar ilaçlar almak ve buz paketleri uygulamayı içerebilir. Ağrı geçmezse, doktorunuz ameliyatı önerebilir.

Bazı ilaçlar vücudunuzun kalsiyum seviyelerini etkileyebilir. Kolesterol ilaçları, tansiyon ilaçları ve hormon replasman tedavisi, vücudunuzda kalsiyum değerlerini etkileyen yaygın ilaçlardır.

Eğer sıklıkla kalsiyum karbonat takviyeleri alırsanız (Tums gibi; Tums mide yanması için kullanılan tablettir), kalsiyumunuzu yüksek seviyelere çıkartma riski taşırsınız. Böbrek veya paratiroid ile ilgili sorunlar (tiroidin arkasındaki dört küçük bez), kanınızda kalsiyum düzeylerinin çok yükselmesine neden olabilir.

Günlük tuz ihtiyacı yaşınıza bağlı olarak değişir. Yaşınıza, cinsiyetinize ve diğer sağlık sorunlarınıza göre hangi kalsiyum dozunun sizin için doğru olduğu konusunda doktorunuzla konuşmakta fayda vardır.

Sigara içmek kalp hastalığını geliştirmede önemli bir risk faktörü olduğu için, bu kireçlenmelerde de rol oynayabilir. Genel olarak, sigarayı bırakmak özellikle kalbiniz, kan damarlarınız ve beyniniz için kısa ve uzun vadeli olarak faydanızadır.

HEM RAHATLAYIN HEM ZAYIFLAYIN: