İlkbaharda ve kış aylarının son dönemlerinde ortaya çıkan virüsün sebep olduğu çok bulaşıcı bir hastalık olan kızamık nedir? Kızamık neden olur? Kızamık belirtileri ve tedavisi... Spesifik bir tedavisi bulunmayan kızamık hakkında merak ettiğiniz her şeyi haberimizde bulabilirsiniz...

KIZAMIK NEDİR?

Kızamık, solunum sisteminin viral bir enfeksiyondur. Kızamık, enfekte olmuş mukus ve tükürük ile temas yoluyla yayılabilen çok bulaşıcı bir hastalıktır. Enfekte bir kişi, öksürdüğü veya hapşırdığı sırada enfeksiyonu havaya bırakabilir. Ayrıca rubeola veya morbilli olarak da bilinen kızamık, endemik bir hastalıktır.

Kızamık virüsü birkaç saat boyunca yüzeylerde yaşayabilir. Enfekte partiküller havaya girdikçe ve yüzeylere yerleştikçe, yakın çevredeki herkes enfekte olabilir.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), kızamık aşısı olmayan 2.6 milyon insanın her yıl kızamıktan öldüğünü tahmin ediyor.

Kızamığınız olduğundan şüpheleniyorsanız hemen bir doktora başvurun. Kızamık aşısı olmadıysanız ve enfekte olmuş bir kişiyle temasa geçtiyseniz, enfeksiyondan korunmak için 72 saat içinde kızamık aşısı olmak için sağlık kuruluşuna başvurun.

KIZAMIK NEDENLERİ

Kızamık, rubeola virüsünün neden olduğu enfeksiyondan kaynaklanır. Virüs, enfekte olmuş bir çocuğun veya yetişkinin burnunun ve boğazının mukusunda yaşar. Hastalık döküntüden 4 gün önce bulaşıcıdır ve yaklaşık 4 ila 5 gün sonra da bulaşıcı olmaya devam eder.

Enfeksiyon aşağıdaki yollarla ortaya çıkabilir:

- Enfekte birisiyle fiziksel temas
- Öksüren veya hapşıran, enfekte olan kişilerin yakınında olmak
- Mukus damlacıklarına (virüs 2 saat boyunca aktif kalır) enfekte olmuş bir yüzeye dokunup parmakları ağza götürmek veya burun veya gözleri ovuşturmak

KIZAMIK BELİRTİLERİ NELERDİR?

Kızamık belirtileri genellikle virüse maruz kalma 14 gün içinde ortaya çıkar. Semptomlar şunları içerir:

- Kuru öksürük
- Ateş
- Kızarmış gözler
- Işık hassasiyeti
- Kas ağrıları
- Burun akıntısı
- Boğaz ağrısı
- İştahsızlık
- Baş ağrısı
- Ağız içinde beyaz lekeler (aft)

Yaygın bir deri döküntüsü kızamığın klasik bir belirtisidir. Bu kızarıklık yedi güne kadar sürebilir ve genellikle virüse ilk üç ila beş gün içinde ortaya çıkar. Kırmızı, kaşıntılı şişlik gibi görünen kızamık döküntüleri genellikle yüzde gelişir ve yavaş yavaş vücudun diğer bölgelerine yayılır.

[old_news_related_template title="Krup hastalığı nedir, bulaşıcı mı? Krup hastalığı belirtileri ve tedavi yöntemleri" desc="Genellikle 6 ay ile 3 yaş arasındaki çocuklarda görülen Krup çoğunlukla ciddi değildir ve çoğu vaka evde tedavi edilebilir. Peki Krup hastalığı nedir? Nedenleri, belirtileri ve tedavisi hakkında merak ettikleriniz haberimizde..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/06/iecrop/kruphastaligi-sozcu.com__16_9_1528095028.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/krup-hastaligi-nedir-iste-belirtileri-ve-tedavi-yontemleri-oub2-2447509/"]

KIZAMIKTAN KORUNMA YOLLARI

Kızamıktan korunmanın en garanti ve tek yolu aşı yaptırmaktır. Çok uzun yıllardan beri uygulanan aşı sayesinde, her yıl 1 milyona yakın çocuğun kızamığa yakalanmadığı biliniyor. Kızamık aşısı %100’e yakın koruyucu olmak üzere ömür boyu etkilidir. Yani bir kez aşı olmuş veya bir kez bu hastalığı geçirerek antikor oluşturmuş kişiler, bir daha kızamığa yakalanmaz. Yakalansa bile vücut hastalık virüsünü tanıyacağı için sorun olmayacaktır.

KIZAMIK AŞISI NE ZAMAN YAPILIR

Kızamık – Kızamıkçık – Kabakulak (KKK) üçlü aşı şeklinde uygulanır. Halk arasında kızamık karması olarak da bilinir ve her üç hastalık için aynı anda koruyuculuk sağlar. Kızamık aşısının ilk dozu 12 – 15 aylıkken, ikinci dozu 4-6 yaşında uygulanmaktadır. İlk dozda genel olarak önerilen bebeğin 12. ayını doldurmasıyla yaptırılmasıdır. Ancak herhangi bir sebeple geç kalındıysa en geç 15. aya kadar aşının muhakkak yaptırılması gerekir.

Koruyuculuk oranı %95 – 99 olduğundan, aşı yaptıran birisi de kızamık hastalığı geçirebilir. Diğer tüm aşılarda olduğu gibi bunun da bazı yan etkileri olabilir. Hafif ağrı, ateş ve döküntü gibi yan etkileri olan kızamık aşısı bundan başka ve ağır durumlara yol açarsa hemen doktorunuza danışmanızda fayda vardır. Kızamık aşısının hamile kadınlara uygulanması tehlikeli ve kesinlikle yasaktır.

KIZAMIK TEDAVİSİ

Kızamık için özel bir tedavi yoktur. Herhangi bir komplikasyon yoksa doktor temel olarak yüksek ateşi düşürmeye, boğaz ağrısını giderip öksürüğü kesmeye yönelik ilaçlar vermektedir. Eğer kızamık, konjonktivit hastalığına sebep olduysa, gözleri temizlemeye yönelik tedavi de uygulanabilir. Doktor tarafından verilen ilaçlara ek olarak şunları yapmaya özen göstermelisiniz;

- Hasta bol bol dinlenmelidir.
- Bağışıklık sistemini güçlendirecek gıdalarla beslenmelidir.
- Temizliğe çok özen gösterilmelidir.
- Bol sıvı tüketilmelidir. Su ve taze sıkılmış meyve suları önerilir.
- A vitamini takviyesi yapılmalıdır.
- Hastanın yattığı yer güneş almalı ve hijyen koşullarına dikkat edilmelidir.
- Oda sıcaklığı ortalama 20 derece olmalıdır.

[old_news_related_template title="Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: Türkiye'de kızamık salgını yaşanabilir" desc="Türkiye'de son birkaç yıldır aşı karşıtı söylemlerin arttığı görülüyor. Bu durumun toplum sağlığı açısından ciddi bir tehlikeye yol açabileceğini ve salgınların kaçınılmaz hale geleceğini söyleyen Hacettepe Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, konu ile ilgili çarpıcı bilgiler paylaştı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/03/iecrop/shutterstock_82444450_16_9_1522331448.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/prof-dr-mehmet-ceyhan-turkiyede-kizamik-salgini-yasanabilir-2316102/"]