Genellikle tahriş ve enfeksiyon sonucu meydana gelen Larenjit ses kısılmasına ya da ses kaybına sebebiyet verir. Larenjit kısa süreli ya da uzun süreli olabilir. Kronik belirtiler 2 haftadan uzun sürelidir. Akut ya da kronik larenjit olarak iki şekilde görülür.

LARENJİTE NEDEN OLAN FAKTÖRLER:

- Bakteriler, virüsler, mantarlar
- Antihistaminikler
- Boğaz reflüsü
- Sesin kötü kullanılması
- Alerji
- Sigara dumanı
- Tüberküloz

larenjit tedavisi

AKUT LARENJİTİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Ses kısıklığı (sesin tama yakın kısılması da olabilir)
Öksürük
Boğazda kuruluk
Boğaz ağrısı

[old_news_related_template title="Boğaz ağrısından kurtulmanızı sağlayacak 15 doğal reçete" desc="Birkaç günden fazla süren ya da şiddeti gittikçe artan bir boğaz ağrısı yaşıyorsanız doktora görünmeniz gerekiyor. Ancak bu tip durumlar haricinde hafif ve yeni başlayan ağrılarla doğal yollarla başa çıkmanın formülleri var. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr. Dr. Melih Çiçek, bu 15 doğal reçeteyi sıraladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/10/bogaz-agrisi.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/bogaz-agrisindan-kurtulmanizi-saglayacak-15-dogal-recete/"]

 

LARENJİT NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Genellikle ses kısıklığının nedeni soğuk algınlığı olduğundan dolayı, tedavinin büyük kısmını da evde istirahat oluşturur. Antiviraller, steroidler, antinflamatuvarlar, pastil, mukolitik ekspektoranlar ve bakteriyel kaynaklı olanlarda anitibiyotikler kullanılabilir. Evin havası su buharı ile nemlendirilmeli ve bolca sıvı tüketilmelidir. Sigara dumanından kesinlikle uzak durulmalıdır.

Kronik larenjitin tedavisinde ise mesleki sebeplerden dolayı (öğretmen, şarkıcı, çağrı merkezi elemanı gibi) ses kısıklığı yaşanmaktaysa, ses terapisti ile çalışmak fayda sağlayabilir. Bol sıvı tüketilmelidir. Dumanlı, havasız ortamlardan uzak durulmalıdır. Sigara ve alkol kullanılmamalıdır. Mide asidini arttıran yiyecek ve içecekler tüketilmemelidir. Ses teli ya da larinkste kitle, polip yada başka bir hastalık olması durumunda seçilecek tedavi yöntemi cerrahi olmaktadır.

[old_news_related_template title="Farenjit nedir? İşte belirtileri, çeşitleri ve tedavisi..." desc="Ağız ve burun boşluğunda oluşan iltihaplanma ile ortaya çıkan farenjit hastalığı için erken müdahale hastalığın ilerlemesini önlemekte büyük önem taşır. Hasta öncelikle; farenjit nedir, belirtileri nelerdir, neler bu hastalığa iyi gelir? gibi soruların yanıtları araştırmalıdır. Çünkü boğazın bu uzun süreli tahrişi bile kronik farenjite neden olabilir." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/03/iecrop/faranjitkapak_16_9_1521540023.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/farenjit-nedir-farenjit-belirtileri-nelerdir-iste-cesitleri-ve-tedavisi-2299651/"]