İngiltere'de bulunan Exeter Üniversitesi'nin bir araştırmasına göre LED ışıklandırmalar göğüs ve prostat kanseri riskini artırıyor.

led-ampul-shutter

Cep telefonlarından reklam panolarına ve hatta evdeki ışıklandırmalarda bile kullanılan LED teknolojisi kanser riskini artırıyor. Habertürk Gazetesi'nin haberine göre en tehlikelileri ise kırmızı ve mavi LED’ler... İspanya’da 2 bin kadar prostat ve meme kanseri hastasıyla yapılan araştırmanın sonuçları, ABD merkezli Environmental Health Perspectives (Çevresel Sağlık Perspektifleri) Dergisi’nde yayımlandı. Makaleye göre, kanser riskini artıran mavi LED ışıkları sadece telefon ve tabletlerle sınırlı değil. Sokaklarda ışıklandırılan billboard’lar da hastalar üzerinde benzer etkiler yaratıyor. Sokaklardaki yapay ışıklandırmalar, prostat kanseri riskini bu ışıklara maruz kalmayanlara nazaran 1.5-2 kat artırıyor. Evlerdeki mavi LED’lerde bu risk 2.8 kat. Araştırma ekibinden Nörolog Kristen Knutson, “Özellikle kırmızı ve yeşil renklerdeki ışıklandırma zararlı. Mavi LED ışıkları, beyindeki melatonin hormonunun salgılanmasını olumsuz yönde etkiliyor. Bu da hormon odaklı kanser hastalıklarının gelişmesinde etkili olabilir” dedi.

[old_news_related_template title="'Artık erkekler prostat kanseri ameliyatından korkmuyor'" desc="5. Ulusal Minimal İnvaziv Ürolojik Cerrahi Kongresi'nde önemli bir gelişmeyi paylaşan Prof. Dr. Cenk Yücel Bilen, cerrahi alanda geliştirilen yeni teknolojilerin özellikle prostat kanseri tedavisini önemli bir noktaya getirdiğini belirtti. Prostat kanserinde uygulanan yeni cerrahi yöntemler, erkeklerin en çok korktuğu iki sorunu ortadan kaldırıyor. İşte Prof. Bilen'den önemli bilgiler..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/04/iecrop/prostat-kanseri-shutter_16_9_1522747537.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/artik-erkekler-prostat-kanseri-ameliyatindan-korkmuyor-2326172/"]