Testlerde idrarda lökosit görülmesi tehlikeli bir durum değildir. Vücut hastalıklarla savaşırken ölen lökositleri idrarla atar. Vücut enfeksiyonla savaşmak için daha fazla miktarda lökosit üretmektedir. Şimdi, LEU: Lökosit nedir? İdrarda lökosit nedenleri ve belirtileri nelerdir birlikte öğrenelim...

LEU: LÖKOSİT NEDİR?

Beyaz kan hücreleri olarak da bilinen lökositler, bağışıklık sisteminin merkezi bir parçasıdır. Vücudu yabancı maddelere, mikroplara ve bulaşıcı hastalıklara karşı korumaya yardımcı olurlar.
Bu hücreler, timus, dalak, lenf düğümleri ve kemik iliği de dahil olmak üzere vücudun çeşitli yerlerinde üretilir veya depolanır.

Yüksek lökosit seviyeleri vücudun bir enfeksiyonla savaşmaya çalıştığını gösterir. Lökositler vücut boyunca dolaşır, organlar ve düğümler arasında hareket eder ve potansiyel olarak sorunlu mikropları veya enfeksiyonları izler.

Varsa, sadece çok düşük seviyelerde lökositler normal olarak idrarda bulunur. İdrarda yüksek bir lökosit içeriği, bir enfeksiyonu veya altta yatan başka inflamatuar tıbbi sorunları gösterebilir.

İDRARDA LÖKOSİT BELİRTİLERİ

İdrardaki lökositler, kendi başlarına semptomlara neden olmaz. İdrarınızda lökositler varsa, belirtileriniz lökositlerin idrarınızda birikmesine neden olan duruma bağlı olarak değişecektir.

İdrarda lökosit bulunmasının belirtileri şunlardır:

- Bulanık ya da kokulu idrar
- Boşaltım sırasında acı ya da daha sık idrara çıkma
- Ateş
- Titreme
- Böbrek iltihabı
- İdrar kesesi tümörü
- Sistemik lupus eritematozus (SLE)idrarda kan görülmesi
- Özellikle kadınlarda pelvik ağrı

İdrar yolundaki tıkanıklıklar, tıkanıklığın konumuna ve tipine bağlı olarak bir dizi semptomlara neden olabilir. Çoğu durumda, ana semptom karın bir veya iki tarafında ağrıdır. Böbrek taşları İYE ile benzer semptomlara neden olabilir, ancak bulantı, kusma ve yoğun ağrı da içerebilir.

shutterstock_106582985

İDRARDA LÖKOSİT NEDENLERİ

Lökositler bir dizi nedenden ötürü idrarda mevcut olabilir. Bunlar

1. Mesane enfeksiyonları (İdrar Yolu Enfeksiyonu)

İdrar yolu enfeksiyonu (İYE) idrardaki en yaygın lökosit nedenlerinden biridir. Bir İYE, üriner sistemin herhangi bir yerinde meydana gelen bir enfeksiyondur.

Bu sistem böbrekleri, üreterleri, mesaneyi ve üretrayı içerir. Enfeksiyonlar alt idrar yolunu ve daha spesifik olarak mesane ve üretrayı içerir. En yaygın olarak, bir bakterinin veya bakterinin idrar yoluna idrar yolu ile girmesi ve mesanede çoğalmaya başlaması ile bir İYE oluşur.

Kadınlar erkeklerden daha fazla İYE geliştirme riski taşırlar. Kadınların yaklaşık yüzde 50 ila 60'ı yaşamlarının herhangi bir döneminde İYE yaşayabilir. İdrar kesesinde bir İYE, hemen tedavi edilmeden üreterlere ve böbreklere yayılabilir ve bu ciddi olabilir.

[old_news_related_template title="KET: Keton nedir? İdrarda keton ne anlama gelir? İdrarda keton nedenleri ve belirtileri..." desc="Normalde, vücudunuz enerji için glikoz (şeker) yakar. Hücreleriniz yeterince glikoz almazsa, vücudunuz bunun yerine yağ yakar. Bu, kanınızda ve idrarınızda ortaya çıkabilen ketonlar denen bir madde üretir. Peki, İdrarda keton ne anlama gelir? İdrarda keton nedenleri ve belirtileri ile ilgili bilinmesi gerekenler haberimizde..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/11/iecrop/shutterstock_446894902_16_9_1542258237.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/ket-keton-nedir-idrarda-keton-ne-anlama-gelir-idrarda-keton-nedenleri-ve-belirtileri-oub2-2738688/"]

2. Böbrek taşları

Normalden daha yüksek sayıda lökosit, böbrek taşlarının bir işareti olabilir. İdrar normalde düşük seviyelerde çözünmüş mineraller ve tuzlar içerir. Bunların idrarı yüksek olan insanlar, böbrek taşı geliştirme riski altındadır.

Semptomlar şunları içerir:

- Ağrı
- Mide bulantısı ve kusma
- Ateş ve titreme

Üreterlere giden taşlar, idrarın ileriye doğru hareketini engelleyebilir. Bu tıkanıklık, bakterilerin daha kolay birikmesine ve bir enfeksiyona yol açmasına izin verebilir.

3. Böbrek enfeksiyonu

Bir böbrek enfeksiyonu idrardaki beyaz kan hücrelerinin düzeylerini artırabilir. Bu enfeksiyonlar sıklıkla idrar yolunda daha hafif olarak başlar ve böbreklere yayılır. Daha az yaygın olmakla birlikte, vücuttaki diğer bölgelerden gelen bakterilerin kan dolaşımından böbreklere yayılması da mümkündür. Zayıf bağışıklık sistemi olan veya uzun süre idrar sondası kullanan kişiler, böbrek enfeksiyonu gelişme riski daha yüksektir.

4. İdrar yolu tıkanıklığı

Bir tıkanıklık hematurinin gelişmesine, yani idrarda kan veya böbrek veya böbreklerin etrafında sıvı olan hidronefroz gelişmesine yol açabilir. Tıkanıklık travmaya bağlı olabilir veya böbrek taşı, tümör veya diğer yabancı maddelerden kaynaklanabilir.

5. İdrar tutulması

İdrarı uzun süre tutmak, mesaneyi zayıflatabilir ve boşalmayı zorlaştırabilir. İdrar mesanede çok uzun bir süre kalmaya devam ederse, bakteriyel mevcudiyet ve olası enfeksiyon daha kolay ortaya çıkabilir. Bu enfeksiyon idrarda daha yüksek seviyelerde lökositlere yol açabilir.

6. Hamilelik

Hamilelik, idrarda bulunan protein sayısının artmasına sebep olabilir. Hamilelikte sürekli rastlanılan bir durum olan lökosit sayısındaki yükseliş sürekli görülüyor ise, mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Diğer nedenler

- Prostat, mesane veya böbrek kanseri gibi bazı kanserler
- Orak hücreli anemi gibi kan hastalıkları
- Bazı ağrı kesici ilaçlar
- İnterstisyel sistit

[old_news_related_template title="İdrarda kan ne anlama gelir? İdrarda eritrosit yüksekliği nedenleri ve belirtileri..." desc="İdrarda eritrosit karın ağrısı, idrarı tam boşaltamama, yüksek ateş, sık idrara çıkma, idrar yaparken ağrı, yanma gibi belirtilerle ortaya çıkar. Peki, idrarda eritrosit nedir? İdrarda eritrosit ne anlama gelir? İdrarda eritrosit yüksekliği nedenleri ve belirtileri ile ilgili bilinmesi gerekenler haberimizde..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/11/iecrop/shutterstock_1159956766_16_9_1543293443.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/ery-eritrosit-nedir-idrarda-kan-ne-anlama-gelir-idrarda-eritrosit-yuksekligi-nedenleri-ve-belirtileri-oub2-2761361/"]