Mastit, ateş, halsizlik, yorgunluk, memede ağrı ve kızarıklık gibi belirtileri olan süt kanallarının tıkanmasından kaynaklı ve genellikle enfeksiyonla seyreden meme inflamasyonudur. Göğüsler dolduğunda boşaltılmazsa göğüs kanalı tıkanıklığı, göğüs kanalı tıkanıklığı da tedavi edilmezse mastit oluşabilir. Mastit, birden fazla sayıda olabilen bir durumdur, ama aynı anda iki göğüste birden gelişmez.

MASTİTİN NEDENLERİ

- Aniden sütten kesilme.
- Düzensiz emzirme sonucu süt kanallarının dolması ya da tıkanması.
- Dar kıyafetler ya da memeye baskı uygulama. (Çok sıkı araba/koltuk kemerlerinden kaçının, ağır sırt çantaları kullanmayın)
- Bebeğin memeyi yeterli ve doğru tutamaması.
- Meme uçlarındaki yara ve çatlaklardan dolayı emzirememe
- İşe geri dönmek ve bu nedenle bebeğinizi daha az sıklıkta beslemek.

MASTİTİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

- Meme hassasiyeti.
- Memenin bir bölgesinde hissedilen aşırı sıcaklık.
- Genel olarak hasta hissetmek. (halsizlik)
- Meme şişmesi.
- Emzirirken veya normal zamanda da ağrı veya sürekli yanma hissi.
- Ciltte kızarıklık.
- Yüksek ateş.

meme

 

MASTİT TEDAVİLERİ

Mastit tedavisi genellikle şunları içerir:

Antibiyotikler: Mastit tedavisinde genellikle 10-14 günlük bir antibiyotik tedavisine ihtiyaç duyulabilir.
Ağrı kesiciler: Doktorunuz hafif bir ağrı kesici önerebilir.
Emzirme tekniğindeki ayarlamalar: Emzirme döneminde göğüslerin tamamen boşaltıldığından ve bebeğin düzgün bir şekilde göğüse yanaştığından emin olmak gerekir. Emzirme pozisyonları değiştirilmeli. Destek için bir emzirme danışmanına başvurabilirsiniz.
Kişisel Bakım: Günde 1,5 ya da 2 litre su için. Bol bol dinlenin. Doktorunuzun tavsiye ettiği kremleri kullanın. Bebeğinizi emzirmekten vazgeçmeyin. Emzirme olmuyorsa mutlaka elle veya pompa ile sütün boşaltılması gereklidir.

Mastit, antibiyotik kullandıktan sonra da düzelme belirtileri göstermezse daha fazla teste ihtiyaç duyulabilir. Bu durumda doktorunuza başvurmalısınız.

[old_news_related_template title="Emziren kadınları bekleyen tehlike: Mastit" desc="Lohusalık döneminde yaşanan sorunlardan biri de meme iltihabı. Peki meme iltihabından korunmanın yolları neler, mastitin belirtileri neler? Bu sorun bebeğe zarar verir mi? Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Bülent Çitgez cevapladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/04/anne-bebek.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/saglik/emziren-kadinlari-bekleyen-tehlike-mastit-1818106/"]

[old_news_related_template title="Dikkat! Meme kistleri kansere dönüşür mü?" desc="Meme kistleri ile ilgili bilgiler veren Türk Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Çağatay Çifter, bu kistlerin kanser riski içerip içermediği konusunda önemli açıklamalarda bulundu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/03/iecrop/shutterstock_201864136_16_9_1521622664.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/dikkat-meme-kistleri-kansere-donusur-mu-2301604/"]