Trabzon'un Dernekpazarı ilçesinde Ahmet Kağan G. (16), evlerinin bahçesinde tabancayla başına ateş ederek intihar etti. Ahmet Kağan G.'nin intihar etmeden önce 'Mavi Balina' oyunu oynadığı öne sürüldü.

Olay, dün saat 19.00 sıralarında ilçenin Akköse Mahallesi'nde meydana geldi. Hasan Cansız Kom Lisesi 11'inci sınıf öğrencisi Ahmet Kağan G., son zamanlarda gençleri intihara sürüklediği iddiasıyla gündeme gelen 'Mavi Balina' oyununu oynadıktan sonra evlerinin bahçesine çıktı. Ahmet Kağan G., evden aldığı tabancayla başına ateş etti.
Silah sesi üzerine bahçeye çıkan yakınları, Ahmet Kağan G.'yi kanlar içinde yerde yatarken bulup, polis ve sağlık ekiplerine haber verdi. Gelen sağlık ekibi, gencin yaşamını yitirdiğini saptadı.

BİLGİSAYARA EL KONDU

Olay yerinde yapılan incelemenin ardından Ahmet Kağan G.'nin cesedi, otopsi yapılmak üzere Adli Tıp Kurumu´na gönderildi. Polis, gencin oyun oynadığı bilgisayarına el koydu.

Okul arkadaşlarını ve ailesini hüzne boğan Ahmet Kağan G.'nin bugün toprağa verileceği belirtildi.

DHA

MAVİ BALİNA NEDİR?

Oyunun orijinal adı Siniy Kit. Bu ismin Rus rock grubu Lumen’in bir şarkısından alındığı düşünülüyor. Şarkının sözlerinde “Neden çığlık atarsın / Kimse sesini duymazken / Konu ne, konu ne” diyor. Şarkı “ağı delip geçemeyen devasa bir mavi balinanın” öyküsünü anlatıyor.

Bu oyuna bir şekilde katılan kişilerden, çoğu şiddet içeren 50 talimatı yerine getirmesi isteniyor. 50 günlük bir süreyi kapsayan bu komutlar arasında derin olmayacak şekliyle kol ve bacakların kesilmesi, belirli bir süre boyunca kimse ile görüşülmemesi, yüksek sesli olarak müzik dinlenilmesi gibi aşamalar yer alıyor. 50. günün sonunda da kişiye son aşama olan “yüksekten atlayarak ya da kendini asarak” intihar etme komutu veriliyor. Görevleri yerine getirip oyunu bitiremeyen kullanıcılara, ‘Öl, nasıl olsa yeniden doğacaksın' komutu veriyor.

MAVİ BALİNA OYNAYAN ÇOCUKLARDA NASIL BELİRTİLER GÖRÜLÜYOR?

İstanbul Bilgi Üniversitesi Travma ve Afet Çalışmaları Uygulamalı Ruh Sağlığı Programı öğretim üyesi Prof. Dr. Işık Karakaya, şu belirtilere dikkat çekti: Mavi Balina oyunundaki gibi tehdit içeren ve çocuğu zorlayan bir durumda elbette çocukta ruhsal değişiklikler olabilir. İçe kapanma, sosyal ilişkilerinin giderek kısıtlanması, keyifsizlik, huzursuzluk, hırçınlık, okul başarısında düşme gibi belirtiler dikkat çekebilir.

ANNE BABALAR MAVİ BALİNA TEHLİKESİNE KARŞI NE YAPMALI?

Karakaya, çocukların Mavi Balina gibi oyunlara eğilimini engellemede ailenin rolünü şöyle anlattı: Çocukların uygunsuz internet kullanımı ve bağımlılığında ailenin de rolü olabilir. Çatışmalı anne baba ilişkisi, çocuklarına yeterli ilgi ve sevgi göstermeme, teknolojik araçları uygunsuz olarak kullanmaları çocuklarının bağımlılığını kolaylaştırıcı nedenlerdir. Benzer şekilde bilgisayar, telefon gibi araçları çocukları için bir bakıcı olarak kullanmalarının da bir neden olduğu söylenebilir.

Ebeveynler çocuklarını bilgisayar ve oyunların olumsuz etkilerinden korumak için öncelikle kendilerinin teknolojik araçları uygun kullanmaları önemlidir. Çocuklarıyla daha kaliteli zaman geçirmek için aktiviteler bulmaları, onları spor ve sanat gibi sosyal aktivitelere yönlendirmeleri uygun olacaktır.

[old_news_related_template title="Türkiye’de 142 gencin intiharına sebep oldu! Mavi Balina tehlikesi devam ediyor" desc="Özellikle ergenlik döneminde olan çocukların hayatını tehdit eden ve sadece sözlü talimatlarla onları intihara sürükleyebilen Mavi Balina oyunu tehlikesi devam ediyor. Dünyada yüzlerce çocuğun Mavi Balina oyunu nedeniyle intihar ettiği bilinirken, Türkiye'de 142 çocuk bu oyun yüzünden hayatını kaybetti. Dünya Sağlık Örgütü'nün Uluslararası Hastalık Sınıflandırma Sistemi'ne oyun bağımlılığını eklediği günümüzde, uzmanlar ailelerin artık daha dikkatli olması gerektiği konusunda uyarıyor. Peki Mavi Balina oyunu çocukları nasıl cezbediyor?" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads//2018/03/iecrop/mavi-balina-kapak-shutter_16_9_1520605381.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/turkiyede-142-gencin-intiharina-sebep-oldu-mavi-balina-tehlikesi-devam-ediyor/"]

 

[old_news_related_template title="Momo nedir? Mavi Balina oyununun ardından WhatsApp'tan hızla yayılıyor!" desc="Rusya üzerinden bütün dünyaya yayılan ve gençleri ölüme sürükleyen Mavi Balina oyununun ardından bir oyun daha ortaya çıktı. Mavi Balina ile benzerlik gösteren Momo isimli oyunun mesajlaşma uygulaması WhatsApp üzerinden yayıldığı ve kişileri intihara sürüklediği iddia ediliyor. Peki Momo nedir? İşte ayrıntılar ve dikkat edilmesi gerekenler..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/07/iecrop/whatsapp-shutterstock-1_16_9_1532975518.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/teknoloji/momo-nedir-mavi-balina-oyununun-ardindan-whatsapptan-hizla-yayiliyor-2549455/"]

[old_news_related_template title="Çocuklara özgüven aşılamanın 6 doğru yolu" desc="Her işin en doğrusunu yapabildiğini savunmak ya da her işte kendini yetersiz hissetmek... Bu iki zıt davranış, aslında aynı soruna işaret ediyor; özgüvende aşırılık madalyonunun iki yüzüne... Bebeklikten itibaren temelleri atılan özgüvenin hem çok yüksek hem de çok düşük olması, yetişkinlikte birçok sorunun ortaya çıkmasına neden oluyor. Bu durumda, çocuklarımızda özgüvenin doğru temelde oluşmasını sağlamak için hangi adımları atmalıyız? Peki bir yetişkin olarak kendimizde özgüven sorunu olduğunu hissediyorsak?" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/11/ozguven-1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/cocuklara-ozguven-asilamanin-6-dogru-yolu/"]