Ünlü isimlerin zayıflamak için mide küçültme ameliyatı olması ile tüp mide ameliyatı gündemden düşmüyor. Bir çok kesim tarafından obezite problemlerinin çözümü olarak görülen mide küçültme ameliyatının zararları ve riskleri nelerdir?

MİDE AMELİYATI NEDİR?

Doç. Dr. Aziz Sümer, obezite cerrehisini kısaca "Obezite cerrahisi, aşırı kilolu bireylerin cerrahi yolla zayıflatılması amacıyla yapılan bir işlemdir. Aynı zamanda Tip 2 diyabeti tedavi eden mide-bağırsak ameliyatları da, obezite ya da bariatrik cerrahi dediğimiz kapsama giriyor. Bariatrik cerrahi kavram olarak Yunanca’daki ağrılık anlamına gelen ‘baros’ kelimesinden geliyor. Yani ağırlık verdiren mide-bağırsak sistemi ameliyatlarına bariatrik cerrahi deniyor. Bu da içinde obezite ve diyabet cerrahisi olarak ikiye ayrılıyor. Hemen hemen aynı yöntemler kullanılıyor ikisinde de." şeklinde anlattı.

MİDE KÜÇÜLTME AMELİYATI KRİTERLERİ NELER?

Kriterleri tekrar şöyle toparlayabiliriz:

1-Vücut kitle indeksi 40’ın üzerinde olacak ama aynı zamanda yağ kitlesi de yüzde 30’un üzerinde olacak. Yani vücut kitle indeksi 41 olan bir sporcuyu ameliyat etmemelisiniz. Onun kas kitlesi yüksektir. Bu nedenle vücut kitle indeksi tek başına bir kriter değildir.
2-Vücut kitle indeksi 35 ve üzeri olup ciddi yandaş hastalığı olanlar; kiloya bağlı şeker hastalığı olanlar, hipertansiyon hastaları, ciddi akciğer sendromları olanlar ve kas-eklem problemleri olan hastalar bu ameliyata uygundur.
3-Vücut kitle indeksi 30 olup aynı zamanda Tip 2 diyabeti olan ama tedavilerle düzelmeyen hastaları da iyi seçerek ameliyat edebilirsiniz.

Bunların dışında hiçbir hastayı ameliyat etmemelisiniz. Kriterlerimiz çok net bu konuda. Polikliniğimize son zamanlarda en çok, 10 -15 kilo fazlası olan genç kadınlar geliyor. Diyet ve spor yapmak istemiyorlar, medyada bir ünlünün bu şekilde zayıfladığını görüp ‘parasıyla değil mi’ düşüncesiyle bize baş vuruyorlar. Evet parasıyla değil! Bu ameliyatlar merdiven altı yapılacak bir cerrahi yöntemi değil. Doktorların da bu konuda çok duyarlı olması gerekiyor. (Doç. Dr. Aziz Sümer)

[old_news_related_template title="Mide ameliyatı riskleri! Ölüm riski nasıl azaltılır?" desc="Tüm mide ameliyatlarını kimisi 'kolay zayıflatan' bir yöntem gibi, kimisi de 'yüksek ölüm riski' olan bir uygulama gibi görüyor. Peki hangisi doğru? Tüp mide ameliyatları öldürüyor mu, hangi hastalar yaptırmalı, hangi uzmanlar yapmamalı? Sağlık Bakanlığı'na bu konuda nasıl görevler düşüyor? Obezite Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Murat Üstün, ölümcül sonuçların azaltılması için yapılması gerekenleri sıraladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/10/tup-mide-ameliyati.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/saglik/mide-ameliyati-riskleri-olum-riski-nasil-azaltilir-2060088/"]

ÖLÜM RİSKİ BİNDE BİR AMA…

Türkiye’de toplam 4 bin civarında cerrah var. Obezite cerrahisine gönül vermiş doktor sayısı ise çok fazla değil; 300-400 civarında olabilir. Bunların yüzde 10’unun obezite cerrahisi ile ilgili iyi bir eğitimi, birikimi ve deneyimi vardır. Zaten bu dernekleri kurmamızın amacı buydu. Çünkü Türkiye’de obezite cerrahisine olan talebin çok hızlı bir şekilde artacağını biliyorduk ve bunu yapacak olan genç cerrahlarımızın eğitim almaları gerektiğini düşünüyoruz. Kulaktan dolma bilgilerle, kongrelerde seyrettikleri videolarla ya da genç olmalarından kaynaklanan özgüven ile bu işe girmemeleri gerekiyor. Başlarına çok ciddi problemler gelebilir. Ama doğru yapıldığında korkulacak bir cerrahi yöntemi değil. Ölüm riski binde 1 oranında, yani safra kesesi ameliyatından daha az riski var.

Obez insanlarla yani riski daha yüksek insanlarla uğraşıyoruz. 60 kilo olan bir kişiyi ameliyat etmekle, 150 kilo olan bir kişiyi ameliyat etmek arasında fark var. Akciğer pıhtısı oluşma riski obezlerde daha fazla, kalp sorunları sonucu ölüm riskleri daha yüksek. Fakat bu hastalar ameliyat öncesinde iyi hazırlanırlarsa ölüm riski yüksek değil. Yani doktorun, hastaya geldiği gün ‘hadi yarın seni ameliyat edeyim’ dememesi gerekiyor. (Doç. Dr. Aziz Sümer)

[old_news_related_template title="Doç. Dr. Aziz Sümer: Türkiye 5 yıl sonra 'midesiz' kalacak" desc="Son zamanlarda, obezite cerrahisi ile zayıflama 'modası' yükselişe geçmiş durumda. Özellikle ünlü isimlerin bu şekilde kilo vererek basında yer alması, obezite ameliyatlarına olan talebin artmasına sebep oluyor. Ancak tam bu noktada farklı sorunlar ortaya çıkıyor: Uzmanlara başvuran hastaların yüzde kaçının gerçekten bu ameliyata ihtiyacı var? Bu ameliyat kimler için mucize, kimler için kesinlikle tehlikeli? Medyada obezite ameliyatları ile ilgili bilgi veren uzmanların hepsi gerçekten uzman mı? Bu gibi pek çok soruyu aklınızda bulundurarak kendinize bir yol çizmeniz gerekiyor. Obezite ve diyabet cerrahisinde uzun zamandır adını duyduğumuz Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Aziz Sümer, sozcu.com.tr okuyucularına çarpıcı bilgiler verdi ve şu konunun altını çizdi: 'Böyle giderse, Türkiye 5 yıl sonra 'midesiz' kalacak.' İşte nedeni..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2016/11/aziz-sumer.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2016/saglik/doc-dr-aziz-sumer-turkiye-5-yil-sonra-midesiz-kalacak-1523432/"]

[old_news_related_template title="Mide küçültme ameliyatlarında 'bağımlılık' tehlikesi" desc="Son dönemde aralarında ünlü isimlerin de olduğu birçok kişi mide küçültme ameliyatlarına yöneliyor. Türkiye'deki bazı uzmanlar, bu ameliyatlarla ve ameliyat sonrası dönemlerle ile ilgili kayıtlı veriler olmadığından, mide küçültmenin olumlu ya da olumsuz sonuçlarını değerlendirme konusunda tedirginlik yaşıyor. Bu ameliyatların sindirim sistemini bozduğunu ya da beslenme biçimini olumsuz etkilediğini hatta ölümle sonuçlanan vakaların gittikçe arttığını belirtenler dışında, Doç. Dr. Gül Eryılmaz bağımlılık konusuna değiniyor. Eryılmaz şu soruyu soruyor: Yeme bağımlılığı olan bir kimsede ameliyattan sonra bu bağımlılık başka konularda kendini gösterebilir mi?" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2016/11/mide-kucultme.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2016/saglik/mide-kucultme-ameliyatlarinda-bagimlilik-tehlikesi-1493676/"]

[old_news_related_template title="Sağlık Bakanlığı'ndan yeni genelge: Obezite Cerrahisi Uygulaması ile ilgili düzenleme" desc="Özge Şeker isimli genç kadının geçirdiği mide küçültme ameliyatından sonra hayatını kaybetmesi, obezite cerrahisi ile ilgili sorunları tekrar gündeme geldi. Şeker'in gerekli kriterlere uymamasına rağmen ameliyat edildiği iddiaları üzerine tepkiler büyürken, Sağlık Bakanlığı da Obezite Cerrahisi Uygulamaları ile ilgili bir genelge yayınladı. Genelgede vatandaşların bilmesi gereken, ameliyata karar verme aşamasında atılması gereken adımlar gibi konuları içeren maddeler sıralandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/10/ahmet-demircan-3.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/saglik/saglik-bakanligindan-yeni-genelge-obezite-cerrahisi-uygulamasi-ile-ilgili-duzenleme-2056979/"]