En temel nedeni “Helikobakter Pilori” denilen bir bakteri olan ve nedeninin bir bakteri olduğunu bulan Avusturalyalı bilim insanlarının Nobel Tıp Ödülü'nü aldığı mide ülseri, çevre temizliği yeterli olmayan ülkelerde daha sık görülürken, gelişmiş ülkelerde daha az gözlenir. Günümüzde ilaçla tedavisinin mümkün olduğu mide ülseri nedir?

Mide ülseri kısaca; mide zarındaki enfeksiyon sonucunda oluşan ve mide asidine karşı korumasız kalan midede yara oluşmasıdır. Mide zarının ve dokusunun tahriş olarak zamanla iltihaplanması sonucunda ülser meydana gelmektedir.

MİDE ÜLSERİNİN NEDENLERİ

- "Helicobacter Pylori” adı verilen bakteri

- Mide koruyucu tabakasının delinerek mide asitlerine olan dayanıklılığının azalması

- Mide asidinin düzensiz ve aşırı bir şekilde üretimi

- Aşırı sinir, stres

- Tedavi sürecinde doğru sonuçlanmayan gastrit, karaciğer yetersizliği, kalp rahatsızlıkları

- Sindirimi zor olan besinlerin aşırı şekilde tüketilmesi

- Sigara, çay ve alkol gibi zararlı maddelerin aşırı bir şekilde kullanılması

- Kullandığınız ilaçların zamanında önce ya da sonra tüketilmesi

[old_news_related_template title="Reflü neden olur? Reflünün belirtileri..." desc="Toplumun yüzde 20'sinde görülen reflü, yanmanın yanı sıra ağıza gıdaların ve acı suyun gelmesidir. Sıklıkla yemeklerden sonra olur. Peki reflü hastalığı nedir? Reflü neden olur? Reflünün belirtileri nelerdir? Reflü nasıl tedavi edilir? İşte bu soruların cevaplarını kısaca anlatmaya çalışacağız. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/04/iecrop/reflu_16_9_1523004792.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/reflu-nedir-neden-olur-reflunun-belirtileri-ve-reflu-hastaliginin-tedavisi-2334034/"]


İŞTE MİDE RAHATSIZLIKLARININ NEDENİ


Sağlıklı Beslenme ve Diyet Uzmanı Taylan Kümeli, son dönemde sıkça duymaya başladığımız mide hastalıklarıyla ilgili konuştu. Mide rahatsızlıklarının genel olarak sağlıklı beslenme ile düzelebileceğini belirten Kümeli, ”Günümüzde kime sorsak mide hastalığından bahsediyor. Kimi yanmam var diyor kimi reflüm var diyor. Bunun başlıca nedeni öğünlere özen gösterilmemesi ve öğün süresinin kısa tutulmasıdır. Hızlı yemek yemek hem açlık hissimiz hortlatır hem de mide sağlığımızla ilgili negatif bir etkisi vardır” dedi. Stresli ortamların da mide rahatsızlıklarının tetikleyicisi olduğunu belirten Kümeli, ”Yiyeceklerin çiğ olarak ya da çok ağır olarak tüketilmesi de mide rahatsızlıklarına davetiye çıkarır. İçki ve sigara da bu rahatsızlıkları tetikler” diye konuştu. İşte Taylan Kümeli'den öneriler:






MİDE ÜLSERİ TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?


Bu hastalık tedavi konusunda çok fazla zorluk çıkarmamaktadır. Tedavinin amacı ağrıyı azaltmak, iyileştirmek ve komplikasyonları önlemektir. Özellikle ilk aşamada teşhis konulur ve tedaviye erken başlanırsa hastalığın tedavisi erken zamanda ve kolay bir şekilde gerçekleştirilir. Bu hastalıkta ameliyat çok nadir gerçekleştirilmektedir. Stres bu hastalık için tehlikedir bu yüzden tedavi aşamasında moral ve motivasyonunuz oldukça yüksek olmalıdır. Ayrıca, düzenli bir şekilde istirahat etmek, yemek saatlerinizi kaçırmamak ve bu saatleri belirli bir düzene sokmak, sigara, alkol ve çay gibi maddelerden olabildiğince uzak durmak ve sigaralı ortamda bulunmamak, süt ve sütlü yiyecekler, yumurta, tereyağı, pelte ve haşlanmış balık, sebze püreleri ve patates yemeğini sofranızdan eksik etmemek te tedavide dikkat edilmesi gereken önemli noktalardır.
mide

 

BU YİYECEKLERDEN UZAK DURUN!

Alkollü içecekler, hazır meyve suyu, çay, kahve, kakao, boza, limonata, kola, gazoz, yağda kızartılmış yumurta, kuru baklagiller, hazır çorbalar, et suyuyla yapılan çorbalar, kızartmalar, baharatlar, ketçap, salça, turşu, hardal, soğan, sarmısak, salamura gıdalar, sosis, sucuk, salam, çikolata, kurutulmuş meyveler, margarin, çiğ sebzeler, kabuklu soyulmamış taze ve ham meyveler.

[old_news_related_template title="Mide kanamasının belirtileri nelerdir? Mide kanamasında ilk ne yapmalı?" desc="Yanlış beslenme alışkanlıklarının yaygınlaşması, bilinçsiz ilaç kullanımı ve stresin mide kanaması oranlarında artışa neden olduğunu belirten Dr. Koray Akay uyardı: Mide kanaması geçiren hastaya kesinlikle bunları yaptırmayın!" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads//2018/02/iecrop/medline-mide-kanamasi_l2_16_9_1518952489.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/mide-kanamasinin-belirtileri-nelerdir-mide-kanamasinda-ilk-ne-yapmali-2229127/"]




MİDE BYPASS NEDİR?

Mide Bypass ameliyatları, obezite nedeniyle yapılan 2. sıklıkta ameliyatlardır. Bunun dışında bypass ameliyatları sıklıkla diyabet; yani şeker hatalıklarında uygulanmaktadır. Hem kişi bir miktar kilo vermekte hem de şeker hastalığından kurtulmaktadır. Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. İbrahim Sakçak cevapladı.