Seçimler bitti, yeni vekiller göreve başladı, Cumhurbaşkanı yemin etti... Siyaset kazanı kaynamaya devam ediyor. Ama ben sizi iki gün için çok farklı bir gündeme davet etmek istiyorum, belki de çok uzun süredir ihmal ettiğiniz sağlığınıza! Geçen sonbahar bir haftamı şu aralar Türkiye’de de çok konuşulan bir beslenme ve arınma kliniğinde geçirdim. Avusturya’da VIVAMAYR Maria Wörth Kliniği’ne gittim. Çok ilginç bir deneyimdi. MAYR Metodu olarak adlandırılan bu beslenme ve sağlık programı 1930’larda Dr. Franz Mayr tarafından başlatılmış. Dr. Mayr özetle “sindirim sistemimiz ile genel sağlık durumumuz” arasındaki doğrudan ilişkiyi keşfetmiş. Bugün bu metod dünyada 3 ayrı klinikte uygulanıyor. O kliniklerden VIVAMAYR Altausse Kliniği’nin Başhekimi Dr. Sepp Fegerl’e Türk mutfağını ve beslenme alışkanlıklarını anlattım, hem de sorularımı sordum.

KAYNAK, ENFLAMASYON

- Doktor Sepp, hoşgeldiniz Türkiye’ye... Öncelikle neden buradasınız?

Bu güzel şehriniz İstanbul’a sağlık kliniği VIVAMAYR’I temsilen geldim. Çeşitli insanlarla arkadaşlıklar kurdum ve tıp dünyasındaki yeni keşifler hakkında fikir alış-verişi yaptım.

- Peki nedir bu son günlerde herkesin konuştuğu “beslenmede Mayr metodu”?

Mayr metodu, geleneksel ve bütünsel tıbbın birleşiminden ortaya çıkan bir disiplin ve insan vücudunda enflamasyonu yani iltihaplanmayı azaltmayı amaçlıyor. Çünkü Modern Mayr tıbbında bağırsaklar çağımızda görülen hastalıkların ana kaynağı olarak görülüyor ve iyileşmek için bağırsakların temizlenmesi, yeniden canlandırılması gerektiğine inanılıyor.

- Enflamasyon ne demek? Enflamasyon doku hasarı demek. İç ve dış yüzeylerde meydana gelen bir “iltihaplanma” belirtisi. Eğer kötü ve sağlıksız beslenirsek, bağırsaklarımızı bozan enflamasyon, bütün bağışıklığımızı olumsuz etkiler.

Modern Mayr Tıbbı metotları ile enflamasyon tedavi edilebiliyor.

- Bağırsaklarımız söylendiği gibi 2. duygusal beynimiz mi?

Anatomik ve biyokimyasal bakış açısına göre: EVET !

Bağırsaklar aslında beyinden daha aktif çalışıyor. Örneğin mutluluk hormonu olan serotoninin %97’si bağırsak mukoza hücreleri tarafından üretiliyor. Bağırsaklardaki iltihaplanma depresyona yol açıyor.

-  Peki nasıl oluyor da kimi sevinince yerken, kimi de üzülünce kendini yemeğe boğuyor?

Yaşamak için yemek yediğimizde kendimizi daha özgüveni artmış ve mutlu hissederiz. Fakat çok fazla yemek tükettiğimizde, bu güzel his yerini tıka basa doymuşluk hissi ve şişkin bir karna bırakır. Hatta öğünlerden sonra hafif baş dönmesi, çöküntü yaşanır. Çünkü ihtiyacımızdan fazlası aslında metabolizmamızı zorlar.

- Peki, ideal kiloya nasıl gelinir?

Modern çağın hastalıklarına (diyabet, yüksek tansiyon, hormonsal dengesizlikler, hiperlipidemi) karşı en büyük ilaç; yaşam tarzını değiştirmek. Bu ideal kiloya gelinmesine yol açıyor. Yani Mayr metodunda kilo vermek bir amaç değil, bir sonuç.

DR. SEPP FEGERL İLE 4. LEVENT PAZARI’NDA KONUŞTUK VIVAMAYR Altausse Kliniği’nin Başhekimi Dr. Fegerl, yöntemlerini ve sağlık konusundaki yaklaşımlarını anlatmak ve özellikle bazı ünlü isimleri değerlendirmek için İstanbul’a geldi. Hayatında hiç fermente ürün yememiş ve şeker tüketmemiş olan Sepp Fegerl ile 4. Levent’teki semt pazarına giden Özlem Gürses hem Türk mutfağını ve beslenme alışkanlıklarımızı anlattı, hem de sorularını sordu. Dr. Fegerl ile pazardaki meyvelerin tadına bakarak keyifli bir röportaj gerçekleştirdiler... DR. SEPP FEGERL İLE 4. LEVENT PAZARI’NDA KONUŞTUK
VIVAMAYR Altausse Kliniği’nin Başhekimi Dr. Fegerl, yöntemlerini ve sağlık konusundaki yaklaşımlarını anlatmak ve özellikle bazı ünlü isimleri değerlendirmek için İstanbul’a geldi. Hayatında hiç fermente ürün yememiş ve şeker tüketmemiş olan Sepp Fegerl ile 4. Levent’teki semt pazarına giden Özlem Gürses hem Türk mutfağını ve beslenme alışkanlıklarımızı anlattı, hem de sorularını sordu. Dr. Fegerl ile pazardaki meyvelerin tadına bakarak keyifli bir röportaj gerçekleştirdiler...

Çok ve gereksiz yemek yaşlanmayı hızlandırıyor


- Aç kalınca hücrelerimiz yenileniyor mu?

Kendimizi, bedenimizi beslemek için yemek zorundayız. Ancak çok ve gereksiz yersek bu yaşlanmayı hızlandırır. Yemek alımını azaltmak, özgürlüğe yol açar. Bağırsaklarınız sağlıklı ise bunun sonucu bedeninizde de gözle görülür.

Mayr Tıbbı tam olarak bu sorunun yanıtına dayanıyor. Basit olarak anlatmaya çalışayım:  Eğer vücudumuza gerekli enerjiden daha fazlasını alırsak, vücudumuz bunu sadece yağ olarak depolamaz, aynı zamanda hücrelerin içinde lipofuksin olarak depolar.

- Ne demek o ?

Lipofuksin yaşlanmayı hızlandıran bir pigment. Bu durum hastalıkla sonuçlanır. Fakat insan vücudu hücrelerini tekrar yenileyebilir.

- Nasıl mümkün oluyor bu ?

Yapmamız gereken tek şey daha az yemek yemek! Bu şekilde vücudumuz depolanmış lipofuksini tekrar enerjiye çevirebilir. Biz lipofuksinlerin tekrar enerjiye dönmesine “otofaji” diyoruz ve Mayr Tıbbı 100 senedir hastalarını bu şekilde tedavi ediyor.

Dr. Sepp Fegerl Dr. Sepp Fegerl

Beslenmemiz uykumuzu ve enerjimizi nasıl etkiliyor?


Dr. Sepp Fegerl, eğer gastrosindirim sistemi rahat ve sağlıklı ise daha fazla serotonin salgılanır. Bu da vücudun daha fazla melatonin- uyku hormonu üretmesini sağlar diye ekliyor. Aynı zamanda beden ve beyniniz için gerekli besinleri vücudunuza sağlar ve enflamasyondan kaçınırsanız, uyku sırasındaki yenilenme de en üst düzeye çıkar. Yani uyku saatleriniz azalsa bile uyku kaliteniz artar. Eğer iyi uyuyorsak vücudumuz daha iyi toparlanır, daha iyi bir enerjimiz olur ve bu durum uzun dönem devam eder.

- Klinikte ‘base powder’ isimli bir toz veriyorsunuz, suda çözülen bir toz uygulama… nedir bu?

İYİ UYKU ÖNEMLİ

Base Powder mide asitini etkiler, onu nötr hale getirir. İçinde hidrojen karbonat, kalsiyum karbonat, potasyum sitrat, magnezyum sitrat, sodyum mono hidrat fosfat var. Base powder sayesinde vücutdaki asit alkali dengesini sağlıyoruz. Bu karışım organlarımız ve hücrelerimizdeki yenileyici özelliklerin ortaya çıkması için gereklidir. Modern yaşam tarzımız dokularımızda yüksek asit derecesine sebep oluyor ve ‘base powder’ tozu ile bunu dengeleyerek danışanlarımızın sağlığına
olumlu etkide bulunuyoruz.

02uykuluk

- Ben bir migren hastasıyım… bu toz sanki bana iyi geldi, mümkün mü bu, ben mi hayal gördüm?

Migren genellikle beyindeki damarların uygun olmayan bir gerginlikle karşılaşmasıyla ortaya çıkar. Bu gerginliğin düzeyi bio kimyasal reaksiyonlara bağlıdır. Yani bu fizyolojik bir durumdur, plasebo etki değildir. Gerçekten de iyi gelmiş size...

YARIN: Akşam yemeğinde neden çiğ sebze ve meyve yememeliyiz?