Temel görevi vücudumuzdan zararlı maddeleri uzaklaştırmak ve idrar oluşturmak olan böbrekler hayati organlarımızdandır. Vücut sıvılarının ve elektrolit içeriklerinin normal değerlerde kalmasını sağlayan böbreğin idrarla aşırı protein kaybetmesi de nefrotik sendrom denilen hastalığı ortaya çıkarıyor. Peki nefrotik sendrom nedir? kısaca anlatmaya çalışacağız. Ayrıca nefrotik sendrom tedavisi ne kadar sürer? Nefrotik sendrom genetik midir? gibi merak edilen birçok sorunun cevaplarını da bu haberde bulacaksınız...

NEFROTİK SENDROM NEDİR?

Temel görevi idrar oluşturmak olan ve bu sayede vücut sıvılarının ve elektrolit içeriklerinin normal sınırlar içerisinde kalmasını ve zararlı maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlayan böbreğin anatomik ve fonksiyonel en küçük ünitesi olan nefron bünyesindeki süzme işlemi esnasında, kan hücrelerinin ve proteinlerin idrara geçmesini engelleyen bir sistem mevcuttur. Sistemin çeşitli nedenlerle bozulması sonucu aşırı protein kaybedilmesi ile ortaya çıkan durum nefrotik sendrom olarak açıklanmaktadır.

Aşırı protein kaybı ile vücutta çok sayıda sorun meydana gelmektedir. Tedavisiz kalan hastalık, geri dönüşümü olmayan böbrek yetmezliğine yol açacak riskli bir durum oluşturmakta ve ilerleyen devrelerde hayatı tehdit edecek boyutlarda sağlık sorunları yaşanabilmektedir.

NEFROTİK SENDROM NEDENLERİ

Vücuttaki zararlı ve fazla maddeleri atan, yararlı ve gerekli maddeleri tutan en önemli organ böbreklerdir. Normalde idrarda protein atılımı çok az miktardadır. Nefrotik sendromlu çocuklarda ise bu atılım daha fazladır. İdrarla atılan protein arttıkça kandaki albumin seviyesi azalmakta, bu da damar içindeki sıvının dışarıya sızmasına neden olmaktadır.

Nefrotik sendrom çok ender olarak üst solunum yolu ve bağırsak enfeksiyonlarını takiben ortaya çıkabilmektedir. Genetik nedenlere bağlı olarak gelişenlerde bebeklik döneminden itibaren vücutta şişlikler başlamakta ve daha zor seyretmektedir.

NEFROTİK SENDROM BELİRTİLERİ NELERDİR?

Bacaklarda, göz kapaklarında şişme, idrar yaparken köpüklenme başlıca belirtiler arasındadır. Normal koşullarda ödem oluşumunu engelleyen ana güçlerden birisi vücut proteinleridir. Hastalıkla birlikte dolaşımdaki proteinlerin azalması, sıvıların damar dışına kaçmasıyla birlikte ödem oluşumuna neden olmaktadır. Ödem ayak bileği, bacaklar, el sırtı, göz çevresinde oluşmakla birlikte vücuttaki tüm boşluklarda sıvı birikimi tarzında da olabilir. Ödemin temel özelliği yumuşak, parlak ve basmakla iz bırakmasıdır. Göz çevresindeki ödem daha çok sabah saatlerinde hissedilir.

NEFROTİK SENDROM NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Nefrotik sendromda destekleyici tedavi yaklaşımlarının yanı sıra altta yatan hastalığa yönelik spesifik tedavisi planlamaları yapılır. Neden ne olursa olsun tuz kısıtlaması, değişik düzeylerde protein kısıtlaması, idrarla protein kaybını azaltacak ilaç düzenlemeleri, kolesterol düşürücüler, pıhtılaşma bozukluklarını engellemeye yönelik tedaviler başlıca destekleyici tedavilerdir. Altta yatan hiçbir nedenin bulunamadığı primer nefrotik sendromlarda ise başlıca kortikosteroidler ve bağışıklık sistemini baskılayan sitotoksik ilaçlar kullanılmaktadır.