Zihin sağlığından göze, kalp krizi riskini azaltmaktan kansere karşı vücudu korumaya kadar birçok faydası olduğu yapılan birçok bilimsel araştırma sayesinde kanıtlanmış olan Omega 3 nedir? Eksikliğinde ise depresyona, uyku problemlerine, unutkanlığa ve birçok hastalığa sebep olabilin ve genellikle balık yağında bulunan Omega 3 hakkında merak ettiğiniz herşey haberimizde...

OMEGA 3 NEDİR?

Omega 3 yağ asitleri, vücutta üretilmeyen ve dışarıdan almak zorunda olduğumuz, sağlıklı yaşamın temel taşlarından biri ve oldukça değerli olan doymamış yağlara verilen isimdir. Omega-3 yağ asitleri çoklu doymamış, kimyasal yapıda birkaç çift bağa sahip oldukları anlamına gelir.

En önemli üç tip; ALA (alfa-linolenik asit), DHA (dokosaheksaenoik asit) ve EPA (eikosapentaenoik asit) 'dir.

ALA esas olarak bitkilerde bulunurken, DHA ve EPA ise hayvansal gıdalarda ve alglerde bulunur.

İnsan vücudunun iyi çalışabilmesi için Omega-3 yağ asitleri gereklidir.

Omega-3 yağ asitleri yüksek olan yaygın gıdalar, yağlı balık, balık yağları, keten tohumu, chia tohumu, keten tohumu yağı ve cevizdir.

Bu gıdaları yemeyen ya da tüketmeyen insanlar için genellikle omega-3 takviyesi olarak balık yağı gibi destekler tavsiye edilir.

OMEGA 3 YAĞ ASİTLERİNİN FAYDALARI

Omega-3 yağ asitleri, özellikle DHA, beyinde ve gözlerin retinasında yapısal rol oynar.

Bebeğin gelecekteki sağlığı ve zeka gelişimi açısından hamile kadınlar ve emziren annelerin yeterli DHA almaları özellikle önemlidir.

Cildin yağ dengesini ayarlar, cildin hidrasyonunu dengeler, saç diplerindeki iltahaplanmayı önler, cildin erken yaşlanmasını önler, akneyi önler.

Ek olarak, yeteri kadar omega-3 yağ asidi almak da yetişkinler için güçlü ve sağlıklı bir yapıya sahip olmaları açısından faydalıdır. Bu özellikle uzun zincirli formlar, EPA ve DHA için geçerlidir.

Yapılan bilimsel çalışmalar omega-3 yağ asitlerinin her türlü hastalığa karşı koruyucu etkileri olabileceğini göstermiştir.

Buna meme kanseri, depresyon, DEHB (Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu) ve çeşitli inflamatuar hastalıklar dahildir. Yapılan araştırmalara göre düzenli Omega-3 tüketen insanlar depresif olmaya daha az meyilli. Yapılan başka bir araştırmaya göre depresyonda olan ya da yoğun anksiyete problemi olan insanlar düzenli Omega-3 almaya başladıklarında semptomlarında azalış olduğu gözlemlenmiş.

Omega-3 kalp hastalıkları riskini azaltıyor. Yapılan araştırmalarda, balık tüketen toplumlarda bu tarz hastalıkların oranının diğer toplumlardakine göre daha düşük olduğu gözlemlenmiş. İlerleyen dönemde bunun düzenli Omega-3 alımıyla direk bağlantısı olduğu anlaşılmış.

Amerika Sağlık Enstitüsü’nün yaptığı bir araştırmaya göre düzenli Omega-3 tüketimi çocuklarda olduğu gibi yetişkinlerde de uyku kalitesini ve süresini uzatıyor.

Omega-3, kan basıncı yüksek olan kişilerde kan basıncını düşürür. Omega-3’ün kötü kolestrolü düşürdüğü biliniyor.

Düzenli Omega-3 alımı alzheimer ve erken bunamanın önüne geçiyor.




OTURDUĞUNUZ YERDEN KİLO KONTROLÜ

Stresten sıkıntıdan kendini yemek yemeğe verenler! Üzüntülerinizi nefesinizle uçurun ve bedeninizin mutlu ve sağlıklı olmasına izin verin. Nasıl mı? Nefes Koçu Reyhan Elmasri, kolay bir egzersizle kendiniz için güzel şeyler yapmanızı sağlıyor.