Kalbiniz deli gibi atıyor, nefes alamadığınızı ve hatta ölmekte ya da deliriyormuş gibi hissediyorsanız yaşadığınız bu sıkıntılı durum panik atağı işaret ediyor olabilir. Panik atak nedir? Panik atak belirtileri nelerdir? Tedavi edilmediği zaman daha büyük sorunlara da yol açan panik atak ile ilgili her şey haberimizde...

PANİK ATAK NEDİR?

Panik ataklar bir tür korku yanıtıdır. Vücudunuzun tehlikeye, strese veya heyecana normal tepkisinin abartılı olarak yanısımasıdır. Panik atak belirtileri ve semptomları aniden gelişir ve genellikle 10 dakika içinde zirveye ulaşır. Nadiren bir saatten fazla sürerler, en çok 20-30 dakika içinde sona erer. Panik ataklar herhangi bir zamanda ve yerde olabilir. Mağazada alışveriş yaparken, sokakta yürürken, araba kullanırken hatta evde kanepede otururken bile panik atak geçirebilirsiniz.

Bir panik atak, sizi ölmek üzere olduğunuz hissine kaptırır, ancak genellikle ataklar zararsızdır. Bununla birlikte, bazı durumlarda, altta yatan bir fiziksel nedeni dışlamak için tıbbi bir takım yardımlara ihtiyacınız olabilir.

PANİK ATAK BELİRTİLERİ

Bir panik atak, birkaç dakika içinde zirveye ulaşan ve aşağıdaki semptomlardan en az dördünü içeren yoğun bir korku veya rahatsızlık başlangıcıdır:

– Çarpıntı ya da hızlanan nabız
– Terlemek
– Titreme
– Nefes darlığı veya boğulma hissi
– Göğüs ağrısı
– Mide bulantısı veya karın ağrısı
– Baş dönmesi ve baygınlık hissi
– Ateş basması
– Parestezi (uyuşma veya karıncalanma hissi)
– Derealizasyon (gerçek olmayan hisler) veya duyarsızlaşma (kendinden geçme) – Kontrolü kaybetme korkusu ya da “delirmek”
– Ölüm korkusu

Bazı insanlar, tam panik ataklara benzeyen ancak dört semptomdan daha az olan sınırlı panik atak belirtileri olarak adlandırılanları yaşarlar.

panik atak sözcü ile ilgili görsel sonucu

PANİK ATAK TÜRLERİ

Panik ataklar şiddet ve süre bakımından farklılık göstermez, sadece aynı zamanda saldırıyı tetikleyen şeylere göre farklılık gösterebilir. İki ayrı ve farklı panik atak tipi vardır:

Beklenen panik ataklar: Bu panik ataklar, belirli işaretlere veya panik tetikleyicilere maruz kalındığında beklenir. Örneğin; kapalı alanlardan (klostrofobi) korkan bir kişi, bir asansörde veya diğer sıkışık alanlarda panik atak geçirmeyi bekleyebilir. Uçma korkusu olan bir kişi (aerophobia), uçağa binerken ya da uçuş sırasında panik atak geçirebilir.

Beklenmedik panik ataklar: Bu panik ataklar, bariz bir neden veya belirti olmadan aniden ortaya çıkar. Bu tür panik ataklarda, yoğun korku ve endişe duygularına veya rahatsız edici fiziksel hislere sahip olma gibi bilinçli içsel işaretler eşlik etmez. Beklenmedik saldırılar, korkutucu bir olaya veya duruma maruz kalmanın yarattığı özel fobiler gibi dışsal ipuçlarıyla da ortaya çıkmaz.

[old_news_related_template title="Kalp krizinin belirtileri neler?" desc="Mersin Üniversitesi (MEÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Türkay Özcan, kalp krizi belirtileri ve risk faktörleri ile ilgili bilgiler verirken, günümüzde kalp krizi görülme yaşının gittikçe düştüğünü açıkladı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/05/iecrop/shutterstock_311391923_16_9_1525334559.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/kalp-krizinin-belirtileri-neler-2384914/"]

PANİK ATAK TEDAVİSİ

Panik bozukluğu için bir tedavi olmamasına rağmen, insanların semptomlarını kontrol etmelerine yardımcı olmak için çeşitli tedavi seçenekleri bulunmaktadır. En yaygın seçenekler reçeteli ilaç ve / veya psikoterapiyi içerir. Panik bozukluğu olanların çoğu, bu seçenekleri kendi kendine yardım teknikleriyle birlikte seçecektir.

Antidepresanlar ve benzodiazepinler gibi panik bozukluğu ilaçları, panik atakların ve diğer anksiyete ile ilişkili semptomların yoğunluğunun azaltılmasına yardımcı olabilir. Psikoterapi, zor duygularla başa çıkmanıza ve sağlıklı başa çıkma teknikleri geliştirmenize yardımcı olabilir.

Tanı ne kadar çabuk konur ve tedavi başlarsa, semptomlarla başa çıkmayı, panik bozukluğuyla hayatını daha kolay ve sorunsuz bir şekilde sürdürmeyi başarabilirler.

[old_news_related_template title="Depresyon (çöküntü) nedir? Majör depresif bozukluk belirtileri nelerdir? " desc="Günlük hayatta arkadaşlarımızla sohbet etmek, spor yapmak, gezmek, eğlenmek gibi severek yaptığımız aktiviteler vardır. Bir gün bu aktivitelerden zevk alamadığımızda hatta yemek yemek, giyinmek gibi zorunlu ihtiyaçlarımızı bile gidermek için kendimizde yeterli gücü bulamayız. Kendimizi suçlu, değersiz ve çaresiz hissedebiliriz. Kısaca çevremizden soyutlanma gibi bir durumun içine gireriz. İçinde bulunduğumuz bu durum belki de depresyonu işaret ediyor olabilir. Peki depresyon nedir? Depresyon belirtileri nelerdir? Merak edenler için yararlı bir yazı hazırladık..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/04/iecrop/depresyon-sozcu.com_.tr__16_9_1523947530.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/depresyon-cokuntu-nedir-depresyon-belirtileri-nelerdir-depresyon-tedavisi-2355355/"]