Platelet ifadesinin kısaltması olan PLT, kanın pıhtılaşmasında önemli bir rol üstlenen hücre pulcuklarını tanımlar. Akyuvar ve alyuvar hücrelerinden daha küçük bir yapıya sahip olan bu maddelerin sayıları kan tahlili ile saptanabilmektedir. Şimdi, PLT ile bilinmesi gerekenlerden bahsedeceğiz... PLT: (Platelets, trombosit) nedir? PLT düşüklüğü ve yüksekliği ne anlama gelir?

PLT: (PLATES, TROMBOSİT) NEDİR?

Trombositler vücudunuzun kanamayı durdurmak için pıhtı oluşumuna yardımcı olan küçük renksiz kan hücreleridir. Kan damarlarınızdan biri hasar görürse, trombositler hasar yerine koşar ve hasarı onarmak için bir tıkaç veya pıhtı oluştururlar. Kanamayı durdurmak için hasarlı bir kan damarı yüzeyine yayılma işlemi adhezyon olarak adlandırılır.

Beyaz ve kırmızı kan hücrelerinizle birlikte kemik iliğinizde trombositler yapılır. Kemik iliğiniz kemiklerinizdeki süngerimsi merkezdir. Trombositler tıpta genellikle bir pıhtı trombüsü olarak adlandırırlar. Trombositler kan dolaşımına girdikleri andan itibaren, 8 ila 10 gün yaşarlar.

Mikroskop altında, bir trombosit küçük bir plaka gibi görünür. Normal trombosit sayısı, mikrolitre kanda 150.000 ila 450.000 trombosittir.

Bir trombosit sayısı 10,000 ila 20.000'in altına düşerse, kendiliğinden kanama riski oluşur. Bazı insanlar çok fazla trombosit üretirler ve trombosit sayımları 500.000 ila 1 milyondan fazladır.

shutterstock_516112096 Trombosit sayısı 10,000 ila 20.000'in altına düşerse, kendiliğinden kanama riski oluşur.


DÜŞÜK PLT NE ANLAMA GELİR?

Herhangi bir sebepten dolayı kan trombosit sayınızın normalin altına düşmesi durumunda durum trombositopeni olarak adlandırılır. Normalde, mikrolitre dolaşımdaki kan başına 150.000 ila 450.000 trombosit var. Her bir trombosit yaklaşık 10 gün yaşadığı için, vücudunuz kemik iliğinizde yeni trombositler üreterek trombosit tedariğini sürekli yeniler. Trombositopeni kalıtsal olabilir veya bir takım ilaçlardan veya durumdan kaynaklanabilir.

Trombosit üretimini azaltabilecek faktörler şunlardır:

- Lösemi
- Bazı anemi türleri
- Hepatit C veya HIV gibi viral enfeksiyonlar
- Kemoterapi ilaçları
- Aşırı alkol tüketimi

DÜŞÜK PLT (TROMBOSİT) BELİRTİLERİ

Trombosit düşüklüğü belirtileri ve semptomları arasında şunlar olabilir:

- Kolay veya aşırı morarma (purpura)
- Genellikle alt bacaklarda, deri altı kanamaları görülmesi, kırmızı ya da mor noktaların oluşması
- Basit kesiklerde bile uzun süreli kanama
- Diş etlerinin veya burnun sık sık kanaması
- İdrarda veya dışkıda kan
- Olağandışı ağır adet kanamaları
- Yorgunluk
- Büyümüş dalak
- Sarılık

Düşük PLT durumunda aşağıdaki sağlık sorunlarından bazıları yaşanabilir:

- Adet dönemlerinde fazla kanama olması,
- Basit bir kanamalı durumda bile fazla kan kaybedilmesi,
- PLT sayısının 10.000’in altına düştüğü durumlarda beyin kanaması,
- Hamilelik döneminde erken doğum riskleri düşük PLT sayısından kaynaklanabilecek sorunlar arasındadır.