Yüksel ŞENGÜL

Hacettepe Tıp Fakültesi mezunu olan Akciğer Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yalçın Karakoca, adını tıp literatürüne yazdırarak patentini de aldığı Karakoca Rezektör Balon sistemiyle KOAH hastalarını tedavi ettiğini açıklamasından sonra TÜSAD'tan gelen olumsuz açıklamaya cevap verdi.

[old_news_related_template title="TÜSAD'dan KOAH hastalarına 'bronoskopi' uyarısı" desc="Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği, bronoskopi yöntemi ile ilgili KOAH hastalarını uyardı: 'Halen bazı hekimler tarafından uygulanan ve 'ameliyat' olarak nitelendirilen 'bronkoskopi' adı verilen endoskopik yöntem, yani balon kullanılarak nefes borularını genişletme ve mukusu (balgamı) temizleme amaçlı bir yöntemdir. KOAH tedavisinde böyle bir metodun yeri bulunmamaktadır'" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/11/iecrop/shutterstock_174192125_16_9_1541936588.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/tusaddan-koah-hastalarina-bronoskopi-uyarisi-2731614/"]

“KOAH hastalarını tedavi ettiğim rezektör balon yöntemi tıp literatürüne Karakoca Rezektör Balon adıyla girmiştir. Konu ile ilgili çok sayıda bilimsel makale yayınlanmıştır. Bu buluşum, başta ABD olmak üzere 100 ülkede göğüs hastalıkları uzmanları tarafından KOAH tedavisi için başarıyla kullanılmaktadır. TÜSAD'ın iddiası mesnetsiz ve konuyu bilmediklerinin açık bir göstergesidir. Her şeyden önce rezektör balonun soluk borusuyla uzaktan yakından bir alakası yoktur. Bu yöntem akciğerde 3 mm'ye kadar tüm bronşlara ulaşıp KOAH nedeniyle tıkanmış olan nefes borularını açan bir yöntemdir. Yine bir başka anlaşılmaz durum KOAH'la mücadele ettiklerini ileri süren bu derneğin, KOAH hastalığını geri dönüşümü olmayan bir hastalık olarak lanse etmeleridir. Oysa bu durum kendi kuruluş amaçlarıyla çelişmektedir. Benim geliştirdiğim rezektör balon, 10 yıldan beri çok sayıda hastanın tedavisinde yüzde 98 gibi çok büyük bir başarı oranı yakalamıştır.

 

KOAH hastalığıyla mücadele olan böyle bir derneğin konuyu incelemek yerine  'Böyle bir tedavi yoktur' deyip kestirip atması, bana ait olan bu yöntemi adımı vermeden hedef alması düşündürücü bir durumdur. Fransa Sağlık Bakan Yardımcısı Melanie Philppe, bizzat Türkiye'ye gelip operasyonlarıma girerek bu tedavi yöntemini inceledi. İngiltere Royal Brampthon Hastanesi akciğer hastalıkları uzmanı Dr. Samuel Kemp, Türkiye'ye gelip operasyonlarımı izledi. Keşke, bir akciğer hastalıkları uzmanı profesörün yer aldığı TÜSAD'ın bu yöntemle ilgili hiçbir araştırma veya inceleme konusunda bilgisi olmadığı halde 'Olmaz böyle şey' deyip kestirip atması yerine benden bilgi isteseydiler. Her şeye rağmen benim kapım herkese açıktır. Şayet TÜSAD dilerse, kendilerine de bilgi verebilirim, uyguladığım tedavi yöntemlerini gösterebilir.”