Büyüklükleri genellikle 1-2 cm kadar olmakla birlikte, kimi zaman 10 cm büyüklüğe kadar erişebilen, kanserleşme oranı oldukça az olan ve çoğu zaman ciddi sağlık sorunlarına neden olmayan rahim polipleri hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için araştırdık... Rahim polipleri nedir? Rahim poliplerinin nedenleri, belirtileri ve tedavisi...

RAHİM POLİPLERİ NEDİR?

Rahim polipleri rahmin iç duvarına rahim boşluğuna uzanan büyümelerdir. Uterusun (endometriyum) astarındaki hücrelerin aşırı büyümesi, aynı zamanda endometriyal polipler olarak da bilinen rahim poliplerinin oluşumuna yol açar. Bu polipler genellikle kansersizdir (iyi huylu), ancak bazıları kanserli olabilir veya sonunda kansere dönüşebilir (prekanseröz polipler).

Rahim polipleri, birkaç milimetrelik boyuttan (susam çekirdeğinden daha büyük değil) birkaç santimetre (golf topu büyüklüğünde veya daha büyüktür) boyutta değişen büyüklükte olabilirler. Rahim duvarına geniş bir taban veya ince bir sap ile bağlanırlar.

Bir veya daha fazla rahim polipiniz olabilir. Genellikle rahminizin içinde kalırlar, fakat bazen, rahim ağzının içinden (rahim ağzı) vajinaya doğru kaymaktadırlar. Rahim polipleri, sıklıkla genç kadınlarda görünmesine rağmen, en sık menopoz geçiren kadınlarda görülür.

Rahim polipleri

RAHİM POLİPLERİNİN BELİRTİLERİ

Rahim poliplerinin belirtileri ve semptomları şunlardır:

- Düzensiz adet kanaması
- Adet dönemleri arasında kanama
- Aşırı derecede ağır adet dönemleri
- Menopoz sonrası vajinal kanama
- Kısırlık

Bazı kadınlarda sadece hafif kanama veya lekelenme olur; diğerlerin de ise belirti göstermez.

RAHİM POLİPLERİNİN NEDENLERİ

Rahim poliplerinde hormonal faktörlerin rol oynadığı görülmektedir. Rahim polipleri östrojene duyarlıdır, yani dolaşımdaki östrojene cevap olarak büyürler.

RAHİM POLİPLERİNİN TEDAVİSİ

Belirti vermeyen küçük polipler kendi başlarına düzelebilirler. Rahim kanseri riskiniz yoksa küçük poliplerin tedavisi gereksizdir.

İlaç

Progestinler ve gonadotropin salgılatıcı hormon agonistleri de dahil olmak üzere belirli hormonal ilaçlar, polip semptomlarını azaltabilir. Ancak bu tür ilaçları almak genellikle en iyi ihtimalle kısa süreli bir çözümdür. İlacı almayı bıraktığınızda semptomlar genellikle tekrarlanır.

Ameliyatla alınması

Rahim poliplerinin tedavisi "Histeroskopi" adı verilen yöntemle ile kolaylıkla yapılmaktadır. Bu işlem lokal ya da genel anestezi altında yapılır ve yaklaşık 15-20 dakika sürer. Karın bölgesine kesi yapılmadan bir kamera ile girilir ve vajinal yolla rahme ulaşılarak polip kökü ile birlikte çıkarılır. Bu sırada alınan parça inceleme amacıyla patolojik değerlendirmeye alınır. Yüksek bir oranda patoloji sonucuna göre kötü huylu bir rahatsızlık görülmez.

Polip tedavisi, erken tanı ve doğru planlama sayesinde başarıyla gerçekleştirildiğinde; adet düzensizliği, cinsel ilişki sonrası kanama ve ağrı ile kısırlık gibi sorunlar ortadan kalkmaktadır.

Nadiren rahim polipleri tekrar edebilir. Eğer böyle bir durumla karşılaşırsanız, daha fazla tedaviye ihtiyacınız olabilir.

[old_news_related_template title="Rahim uru nedenleri, belirtileri ve tedavisi..." desc="Ağır adet kanaması, karın ağrısı, sık idrara çıkma, cinsel ilişki sırasında ağrı gibi belirtileri olan rahim urları hakkında merak ettiğiniz tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz... Rahim urları nedir? Rahim urlarının nedenleri, belirtileri ve tedavisi..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/11/iecrop/shutterstock_114630010_16_9_1541652411.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/rahim-urlari-nedir-rahim-urlarinin-nedenleri-belirtileri-ve-tedavisi-oub2-2725746/"]