Her yaştaki kadında ortaya çıkabilen, sıklıkla bir veya birden fazla vajinal doğum yapmış menopoz sonrası dönemde olan kadınlarda görülen rahim sarkması hakkında merak ettiğiniz tüm detaylar haberimizde... Rahim (uterus) sarkması nedir? Rahim sarkması nedenleri, belirtileri ve tedavisi...

RAHİM SARKMASI NEDİR?

Rahim sarkması, pelvik taban kasları ve bağları gerildiğinde, zayıfladığında ve artık uterus için yeterli desteği sağlamadığında ortaya çıkar. Sonuç olarak, uterus vajinadan aşağı kayar veya dışarı çıkar. Rahim sarkması her yaştaki kadınlarda ortaya çıkabilir. Fakat genellikle bir veya daha fazla vajinal doğum yapan postmenopozal (menopoz sonrası dönem) kadınları etkiler.

Hafif rahim sarkması genellikle tedavi gerektirmez. Fakat eğer rahim sarkması sizi rahatsız ediyorsa veya normal yaşantınızı etkiliyorsa, tedaviden faydalanabilirsiniz.

RAHİM SARKMASI BELİRTİLERİ

Hafif rahim sarkması genellikle belirti ve semptomlara neden olmaz. Orta ve şiddetli rahim sarkması belirtileri ve semptomları şunlardır:

- Pelviste ağırlık ve çekilme hissi
- Vajinadan çıkan doku
- İdrar kaçırma veya idrar retansiyonu gibi idrar problemleri
- Bağırsak hareketlerinde sorun
- Küçük bir topun üzerinde oturuyormuşsunuz ya da bir şey vajinanızdan çıkacakmış gibi hissetmek
- Belin aşağı kısımlarında ağrı
- Vajinal dokuda gevşeklik hissi ve cinsel ilişki sırasında ağrı
- Tekrarlayan idrar torbası iltihapları
- Vajina kanaması
- Vajina akıntılarında artış

Çoğu zaman, semptomlar sabahları daha az rahatsız edici ve gün geçtikçe daha da kötüleşir.

[old_news_related_template title="Rahim iltihabı nedir? Rahim iltihabının nedenleri, belirtileri ve tedavisi..." desc="Pek çok kadında rastlanan ve pek çoğunda da belirti vermeden görülen bir rahatsızlıktır. Pelvik enfeksiyonu olarak da adlandırılan hastalık genellikle üreme çağındaki aktif cinsel yaşamı olan kadınlarda görülmektedir. Peki, rahim iltihabı nedir? Rahim iltihabının nedenleri, belirtileri ve tedavisi hakkında merak ettiğiniz tüm detaylar haberimizde..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/10/iecrop/shutterstock_310309007_16_9_1539581151.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/rahim-iltihabi-nedir-rahim-iltihabinin-nedenleri-belirtileri-ve-tedavisi-oub2-2680738/"]

RAHİM SARKMASI NEDENLERİ

Rahim sarkması pelvik kasların ve destekleyici dokuların zayıflamasından kaynaklanır. Zayıflatılmış pelvik kasların ve dokuların nedenleri şunlardır:

- Gebelik
- Doğum sırasında zorlanma ya da travma
- İri bir bebek doğurmak
- Aşırı kilolu veya obez olmak
- Menopoz sonrası düşük östrojen seviyesi
- Kronik kabızlık veya bağırsak hareketlerinde problem
- Kronik öksürük veya bronşit
- Tekrarlanan ağır kaldırmalar

RİSK FAKTÖRLERİ

Rahim sarkması riskini artırabilecek faktörler şunlardır:

- Bir veya daha fazla hamilelik ve vajinal doğum
- Büyük bir bebeğin doğumu
- İlerleyen yaş
- Şişmanlık
- Daha önce geçirilmiş pelvik cerrahi
- Bağırsak hareketleri sırasında kronik kabızlık veya sıklıkla ıkınma
- Bağ dokudaki zayıflık ve aile öyküsü
- Beyaz veya latin (İspanyollar, Portekizliler, İtalyanlar, Fransızlar vb.) ırktan olmak

kadın hastalıkları sözcü ile ilgili görsel sonucu

RAHİM SARKMASI TEDAVİSİ

Tedavi uterus prolapsusunun şiddetine bağlıdır. Doktorunuz önerebilir:

Eğer rahim sarkması belirtileriniz az ya da hiç yoksa, basit kişsel bakım önlemleri rahatlama sağlayabilir veya kötüleşmeyi önleyebilir. Kişisel bakım önlemleri arasında pelvik kaslarınızı güçlendirmek, kilo vermek ve kabızlığı tedavi etmek için Kegel egzersizlerinin yapılması yer alır.

Vajinal bir peser, şişkin dokuları desteklemek için vajina içine yerleştirilmiş plastik veya kauçuk bir halkadır. Temizlik için düzenli olarak çıkarılmalıdır. Fakat vajinal peserler ileri rahim sarkmalarında küçük bir kullanım alanına sahiptir. Peserler vajinal dokuyu yaralayabilir ve seksüel birleşmenin engellenmesine neden olabilir.

Rahim sarkmasının şiddetli olduğu durumlarda, doktorunuz ameliyat önerebilir. Minimal invaziv (laparoskopik) veya vajinal cerrahi bir seçenek olabilir.

Cerrahi şunları içerebilir:

Zayıflamış pelvik taban dokularının onarımı

Bu ameliyat genellikle vajina yoluyla, bazen de karnın içinden geçer. Cerrah, pelvik organlarınızı desteklemek için zayıflalamış pelvik taban yapılarına kendi dokunuzu, donör dokunuzu veya sentetik bir materyali yerleştirebilir.

Rahimin çıkarılması (histerektomi)

Rahim sarkması şiddetli ise histerektomi önerilebilir. Ancak histerektomi büyük bir ameliyattır ve son zamanlardaki araştırmalar, kalp ve kan damarı (kardiyovasküler) hastalıklar ve bazı metabolik rahatsızlıkların artması gibi uzun süreli sağlık risklerini ortaya çıkarmaktadır.

Sizin için en iyi olanı seçebilmeniz, risklerini ve faydalarını daha iyi anlamak için tüm tedavi seçenekleri hakkında doktorunuzla konuşun.