Solunum, ağız ve dışkı yoluyla bulaşan, hastane, okul, kreş gibi toplu yaşanan alanlarda salgınlara neden olan rotavirüs enfeksiyonu ile ilgili merak edilenler: Rotavirüs enfeksiyonu nedir? Rotavirüs enfeksiyonu belirtileri ve tedavisi... Haberimizde....

ROTAVİRÜS ENFEKSİYONU İLE İLGİLİ GERÇEKLER

- Rotavirüs, mide ve bağırsak iltihabının (gastroenterit) en yaygın nedenidir ve dünyadaki bebeklerde ve çocuklarda şiddetli diyareye (ishal) yol açar.

- Çoğu aşılanmamış çocuk, 3 yaşına kadar rotavirüsle enfekte olur.

- Farklı rotavirüs suşları (Bir bakteri veya virüsun farklı alttürlerinin, aralarında genetik farklılıklar bulunan gruplarına verilen isim) vardır ve farklı suşlar ile çoklu enfeksiyonlar meydana gelebilir.

Rotavirüs, aşağıdaki semptom ve bulgulara neden olur:

- Ateş
- Kusma
- Sulu ishal

- Rotavirüs enfeksiyonu oldukça bulaşıcıdır. Kuluçka süresi tipik olarak yaklaşık iki gündür.

- Rotavirus hastalığı genellikle üç ila dokuz gün sonra kendi kendine çözülür.

- Rotavirüs enfeksiyonunu önlemek için iki aşı mevcuttur: RotaTeq ve Rotarix: Aşılar, bebek 8 aylık olmadan önce tamamlanmalıdır.

ROTAVİRÜS ENFEKSİYONU NEDİR?

Rotavirus bağırsakları enfekte eden, mide ve bağırsaklarda (gastroenterit) ciddi bir inflamasyona neden olan bir virüstür. Rotavirus dünyadaki bebekler ve çocuklar arasında en sık görülen ishal nedenidir ve dünya çapında yaklaşık 500.000 çocuğun ölümüne neden olur.

Rotavirüs adı, elektron mikroskobu ile görüntülendiğinde virüsün karakteristik tekerlek benzeri görünüşünden gelmektedir (rotavirüs, Latince rotadan türetilmiştir, yani "tekerlek" anlamındadır). 2006'dan bu yana, rotavirüs enfeksiyonu için aşı mevcuttur.

Farklı viral suşlar ile tekrar eden enfeksiyonlar mümkündür ve çoğu çocuk yaşamın ilk yıllarında birçok rotavirüs enfeksiyonu atağı geçirmiştir.

[old_news_related_template title="Displazi nedir? Bebeklerde kalça çıkığı ve tedavisi..." desc="Bebeklerde kalça displazisi (çıkığı), hekimler tarafından yenidoğan muayenelerinde en sık rastlanılan bir durumdur. Peki kalça çıkığı nedir? Tedavisi nasıl olur? İşte tüm yönleriyle kalça çıkığı..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/05/iecrop/bebek-2_16_9_1527230507.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/displazi-nedir-bebeklerde-kalca-cikigi-ve-tedavisi-2428482/"]

Virüsün farklı suşları ile birkaç enfeksiyondan sonra, çocuklar rotavirüsE bağışıklık kazanır. 6-24 aylık bebekler ve küçük çocuklar, rotavirüs enfeksiyonunda en büyük risk altındadır. Yetişkinler bazen enfekte olurlar, ancak ortaya çıkan hastalık genellikle hafiftir.

Dünya çapında, rotavirüs enfeksiyonu hala bebeklerde ve çocuklarda önemli bir ölüm nedenidir. Rotavirus, tüm sosyoekonomik gruplardaki popülasyonları etkiler. Sanayileşmiş ve gelişmekte olan ülkelerde eşit derecede yaygındır.

ROTAVİRÜS ENFEKSİYONLARINA NE SEBEP OLUR?

- Rotavirüs, Reoviridae virüs ailesinin bir üyesidir ve çift kabuklu bir dış tabaka (kapsid) ile çevrelenmiş çift iplikli RNA içerir.

- Virüsün farklı suşları ile enfeksiyon mümkündür, bu nedenle çocukluk döneminde birkaç ayrı rotavirüs enfeksiyonu yaygın olarak görülür.

- Yetişkinlerde de görülmekle birlikte, genellikle bebeklerde ve küçük çocuklarda olduğundan daha az şiddetlidir.

Rota virüsü kapıda!

NOROVİRÜS NEDİR?

Norovirüs, gastroenteritin en yaygın nedenidir. Yetişkinlerde gastroenterit vakalarının yaklaşık % 50-70'i norovirüslerden kaynaklanırken rotavirüs en tipik olarak küçük çocukları etkilemektedir.

Rotavirüs gibi, norovirüs de oldukça bulaşıcıdır ve hızla yayılır. Norovirüsler hastalığın bulaştığı yiyecek ve sıvıları tüketerek, norovirüs bulaşmış nesnelere dokunarak ve daha sonra ellerinizi ağzınıza sürdüğünüzde, enfekte olmuş bir kişiyle doğrudan temasla bulaşabilir.

ROTAVİRÜS ENFEKSİYONU BELİRTİLERİ

- Hastalığın semptomları ateş, kusma ve sulu ishali içerir.

- Karın ağrısı da oluşabilir ve virüsün bulaştığı çocuklarda günde birkaç kez çok sulu ishal görülebilir.

- Semptomlar genellikle üç ila dokuz gün sürer.

- Rotavirüs enfeksiyonu sonrası tekrarlayan enfeksiyon tekrarlanan enfeksiyonlar ilk enfeksiyondan daha az şiddetli olma eğilimindedir.

- Rotavirüs enfeksiyonu, bebeklerde ve çocuklarda şiddetli dehidrasyon (su kaybı) ile ilişkili olabilir.

- Şiddetli dehidratasyon nadir durumlarda ölüme yol açabilir, bu nedenle rotavirüs enfeksiyonunun bu komplikasyonunu tanımak ve tedavi etmek önemlidir.

- Yukarıdaki rotavirüs enfeksiyonunun semptomlarına ek olarak, ebeveynler rotavirüs enfeksiyonu veya diğer ciddi durumlar ile ortaya çıkabilecek dehidratasyon semptomlarının farkında olmalıdır.

ROTAVİRÜS ENFEKSİYONU NASIL TEŞHİS EDİLİR?

Rotavirus tanısı, dışkı örneklerinde rotavirüsün hızlı tespiti ile yapılabilir. Rotavirüs suşları ayrıca enzim immunoassay veya polimeraz zincir reaksiyonu ile özel testlerle teşhis edilebilir, ancak bu tür testler genellikle mevcut değildir veya gerekli değildir.

ROTAVİRÜS ENFEKSİYONU TEDAVİSİ

Rotavirüs için spesifik bir tedavi yoktur. Sağlıklı bağışıklık sistemi olan kişilerde, bağırsağın (gastroenterit) rotavirüs enfeksiyonu, sadece birkaç gün süren, kendi kendini sınırlayan bir hastalıktır.

Tedavi, dehidrasyonun önlenmesi için artan sıvı alımından (oral rehidrasyon) oluşur.

Bağırsaklarında rotavirüs enfeksiyonu olan 40 çocuktan yaklaşık 1-2'si intravenöz (damar içi) sıvı için hastaneye yatabilir

[old_news_related_template title="Astımlı çocukların ilaç kullanmasını azaltacak öneri" desc="Türkiye'de çocuklarda astım hastalığının görülme oranının yüzde 10 olduğunu belirten UÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sapan, bu oranın ciddiye alınması gerektiğini söylüyor. Astım hastası çocuklar için ailelere öneriler veren Sapan, daha az ilaç kullanmalarını sağlayacak yöntemler sıraladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/05/iecrop/shutterstock_128634818_16_9_1526727241.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/astimli-cocuklarin-ilac-kullanmasini-azaltacak-oneri-2417504/"]