Safra taşlarının ebatları, bir kum tanesinden bir golf topu büyüklüğüne kadar değişebilir. Bazı insanlarda sadece bir safra taşı görülürken, diğerlerinde ise aynı zamanda birçok safra taşı oluşabilir. Safra kesesi semptomları olan kişiler genellikle safra kesesi ameliyatı olurlar. Herhangi bir belirtiye neden olmayan safra taşları genellikle tedaviye ihtiyaç duymaz. Safra kesesi taşı nedir? Safra kesesi taşı nasıl oluşur? Belirtileri ve tedavisi ile ilgili bilmeniz gereken tüm detaylar haberimizde...

SAFRA KESESİ TAŞI NEDİR?

Safra kesesi veya safra kanallarında safra pigmentlerinden, kolesterol ve kalsiyum tuzlarından anormal olarak oluşan küçük, sert kristalli bir kitledir. Safra taşları şiddetli ağrıya ve safra kanalının tıkanmasına neden olabilir.

SAFRA TAŞI BELİRTİLERİ

Safra taşları hiçbir belirti veya semptom göstermeyebilir. Eğer safra taşı bir kanalda zedelenip tıkanıklığa yol açarsa, ortaya çıkan işaret ve semptomlar şunları içerebilir:

- Karnınızın sağ üst kısmında ani ve yoğunlaşan ağrı
- Göğsünüzün hemen altında, karnınızın ortasında ani ve çok şiddetli ağrı
- Omuzlar arasında sırt ağrısı
- Sağ omuzda ağrı
- Mide bulantısı ya da kusma

safra kesesi taşı tedavi Safra taşı ağrıları birkaç dakika ile birkaç saat arasında sürebilir.


Aşağıdaki gibi ciddi bir safra taşı komplikasyonunun belirtilerini ve semptomlarını yaşarsanız dikkatli olun ve hemen bir doktora başvurun:

- Karın ağrısı o kadar yoğundur ki, oturamaz ya da rahat bir pozisyon bulamazsınız.
- Cildiniz ve gözlerinizdeki beyazlar sararır
- Titreme ile birlikte yüksek ateş görülür

SAFRA TAŞI TÜRLERİ


Safra kesesinde oluşabilecek safra taşının tipleri şunlardır:

- Kolesterol safra taşları

- Kolesterol safra taşı olarak adlandırılan en yaygın safra taşı tipi genellikle renklidir. Bu safra keseleri çoğunlukla çözünmemiş kolesterolden oluşur, ancak diğer bileşenleri de içerebilir.

- Pigment safra taşları

- Bu koyu kahverengi veya siyah taşlar, safra çok fazla bilirubin içerdiğinde oluşur.

safra kesesi taşı
SAFRA KESESİ TAŞI NASIL OLUŞUR?

Safra taşlarının oluşması ile ilgili bilgiler henüz net değildir. Taş oluşumu için olası sebeplerden bazıları şunlardır:

Safranın çok fazla kolesterol içermesi

Normalde, safranız karaciğeriniz tarafından atılan kolesterolü eritmek için yeterli kimyasal maddeler içerir. Fakat eğer karaciğeriniz safranın çözebildiğinden daha fazla kolesterol atıyorsa, fazla kolesterol kristallere ve en sonunda da taşa dönüşebilir.

Safra çok fazla bilirubin içerdiğinde

Bilirubin, vücudun kırmızı kan hücrelerini parçaladığı zaman üretilen bir kimyasaldır. Bazı durumlar karaciğerin; karaciğer sirozu, safra yolu enfeksiyonları ve bazı kan hastalıkları dahil olmak üzere çok fazla bilirubin üretmesine neden olur. Fazla bilirubin safra taşı oluşumuna katkıda bulunur.

Safra kesesinin yeteri kadar boşalmaması

Safra keseniz tamamen ya da sık sık boşalmazsa safra çok yoğunlaşabilir ve safra taşlarının oluşumuna sebebiyet verebilir.