İmplant Tedavisi hakkında merak edilenleri ve bu tedaviye ihtiyaç duyan bir kişinin neler yapması yada neler yapmaması gerektiğini Çamlıcadent Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği doktorlarından Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Bilal Başel’e sorduk.

İMPLANT NEDİR?

“İmplant tanım olarak, vücuttaki bir doku yada organın eksilmesi durumunda ona ait görev ve fonksiyonları yerine getirmesi amacıyla yerleştirilen maddelerdir.

Diş hekimliğinde eksilen dişlerin yerlerine yerleştirilen, kök vazifesi gören, titanyum esaslı vida formundaki materyallere ise “Dental İmplant” adı verilmektedir.”

HASTALAR İMPLANT TEDAVİSİNDE NELERE DİKKAT ETMELİ?

20lik-disler

İmplant tedavisinin 1980’li yılların başında uygulanmaya başlandığını belirten Dr. Bilal BAŞEL ülkemizde yapılan son araştırmaya göre ortalama 400 bin adet implantın diş tedavi merkezlerinde kullanılmakta olduğunu ve bu sayının her geçen gün artmakta olduğunu söyledi. Bunun nedenleri arasında ise; tedavi metodu olarak implantın yüksek başarı oranına sahip olmasından kaynaklandığını belirtti ve sözlerine şöyle devam etti; “Eksilen dişlerin tedavisinde günümüzde dünyanın neresine gidersek gidelim akla gelen ilk tedavi seçeneği artık diş implantlarıdır. Komşu dişlere ve çevre dokulara zarar vermeden eksilen dişi yerine getirmesinden dolayı güvenle kullanılmaktadır. Fakat oldukça güvenli bir seçenek olsa da hastaların dikkat etmesi gereken bazı detaylar bulunmaktadır.

Dental implant tedavisi, cerrahi bir işlemdir ve mutlaka uzman bir doktor tarafından uygulanmalıdır. Kendisini bu alanda geliştirmiş olan bir doktorun uygulayacağı implant tedavisi çok daha başarılı olacaktır.”

Dr. BAŞEL bu konu hakkında; “Çok fazla marka seçeneğinin olması hastaların kafasında karışıklık oluşmasına sebep olmaktadır. Eğer hasta kendisi araştırma yaparak seçimde bulunmak isterse mutlaka firmanın CE ve diğer sertifika bilgilerini kontrol etmesi gerekir. Ülkemizde sağlık amacıyla kullanılacak her tür malzeme Sağlık Bakanlığı’na kayıtlıdır ve gerekli sertifikalara sahip ise kullanılabilmektedir. Hastaların dikkat etmesi gereken bir diğer konu ise implant tedavisindeki detaylardır.

İmplant çene kemiğine uygulandığı için kemiğin buna uygun olması gerekir. Bu durum detaylı bir klinik ve radyolojik inceleme sonucu belirlenir. Gerekirse tomografik tetkiklere başvurularak kemiğin kalınlığı üç boyutlu olarak incelenir. Sonradan kötü sürprizlerle karşılaşmamak için hastaların bu hususa özellikle dikkat etmesi gerekir. Kemiğin uygun olmadığı durumlarda öncelikle bu durumun düzeltilmesi ile ilgili gerekli kemik operasyonları planlanmalıdır.
Sistemik ve lokal sağlık durumunun tedaviye elverişli olması gerekir. İleri derece şeker hastalığı olan bir hastanın öncelikle bu hastalığını kontrol altına alması gerekmektedir. Yoğun sigara tüketimi, kötü ağız hijyeni de implant tedavisine engel teşkil etmektedir.” dedi.

"ÇENE KEMİĞİNDE ERİMEYE YOL AÇABİLİR"

Son zamanlarda implant kullanımının yaygınlaşması ile beraber zaman zaman “Sahte İmplant” başlıklı haberlerin sık sık ortaya çıktığını ve hastaların sahte implant konusunda dikkatli olmaları gerektiğini vurgulayan Dr. BAŞEL bu konuda önemli noktalara değindi: “Sahte implant ne demek önce bunu tanımlamak gerekir. İmplant, belirli standartlar altında üretilmesi gereken bir malzemedir. Üretimi esnasında bu standartlara uyulmadığında yani uygun koşullarda üretilmediğinde sağlığa zararlı bir malzeme ortaya çıkabilir. Bunun sonucunda da çene kemiğinde değişik sorunlara sebebiyet veren yanı sıra sistemik zararlara da yol açan bir ürün üretilmiş olur. Buna ‘sahte implant’ denilir. Görüntü itibari ile implanttan farksızdır fakat taşıması gereken özellikleri taşımadığı için fayda değil zarar verir.

Sahte implantlar çok ciddi sorunlara yol açabiliyor. Özellikle implant çene kemiğine yerleştirildikten sonra kısa ve uzun dönemde uygulandığı bölgede lokal sorunlar yaratabilir. Erken dönemde kemikte iltihabik bir reaksiyon gelişir ve vücut yabancı cisim reaksiyonu oluşturarak implantı vücuttan atmaya çalışır. Bunun sonucunda da implant konulan alanda krater şeklinde bir çukur oluşur ve implant bu çukurun içerisinde yüzer vaziyete gelir. Neticesinde oradan alınır ve gerisinde harap bir alan bırakmış olur.

Aynı problem kısa dönemde değilde uzun dönemde de oluşabilir. Yani hasta implant tedavisinden sonra dişini kullanmaya başladığında yük altına giren implant çiğneme fonksiyonunun oluşturmuş olduğu ağır yüklere dayanamaz ve yapısında kırılmalar meydana gelir ve taşıdığı stresi dengeli bir şekilde dağıtamaz ve kemikte erime meydana gelir.
Sistemik olarak ise yabancı cisim reaksiyonunun oluşturmuş olduğu enfeksiyonun yanı sıra alerjik reaksiyonlara da yol açabilir. Hasta da ciddi kardiyovasküler hastalık var ise bu ciddi bir sorun haline gelebilir.” dedi.

ÇENE ERİMESİ ENGELLENEBİLİR Mİ?

Sahte implantların yarattığı tahribatlar arasında çene kemiğindeki erime konusunda implantın esneklik yapısının kemiği yormayacak düzeyde olması gerektiğini belirten Dr. BAŞEL, bu konuda dikkat edilmesi gereken noktaları ise şöyle özetledi;
Uygun koşullarda üretilmeyen, yapısı itibari ile kemiğin esneklik yapısından uzak yeterince iyi üretilmemiş implantlar kemikte fazla stres oluşturarak ve iltihaba neden olarak erimeye sebebiyet verirler. Fizyolojik erimenin önlenmesi için eksilen dişin yerine en kısa sürede implant yerleştirilmelidir. Patolojik erimenin oluşmaması içinse uzman hekim tarafından, doğru koşullarda, uygun bir kemik içerisine doğru bir zamanda implant yerleştirilmelidir.

İmplant tedavisinin ardından,
Çok iyi bir ağız hijyeni sağlanmalıdır, dişler mutlaka günde iki defa fırçalanmalı, köprü ve kuron altı, diş ipi, floss, ağız duşu gibi uygun temizlik ürünleri ile temizlenmelidir,
Sigara tüketimi minimuma indirilmeli hatta tamamen bırakılmalıdır,
Mevcutta var ise şeker hastalığı kontrol altında tutulmalıdır,
Ve yılda en az iki defa kontrole gidilmelidir.

HASTALAR, SAHTE İMPLANTI ANLAYABİLİR Mİ?

Dr. BAŞEL’e göre, “ Bunun en güvenli yolu, doğru hekime başvurmaktan geçer. Öncelikle Çene Cerrahisi Uzmanlarıyla irtibata geçilmesi gerekir. Alanında uzman hiçbir hekim bilmediği güvenmediği bir ürünü kullanmaz.
Gelişmiş toplumlarda implant tedavisini yalnızca İmplant Uzmanları uygulamaktadırlar, diğer hekimlerin bu tedaviyi uygulamaları yasaktır. Ülkemizde bu alanda gerekli bilgi ve tecrübe Diş Hekimliği Fakültelerinde Ağız Diş ve Çene Cerrahisi bölümünde verilmektedir.

Hastalar ayrıca kullanılacak implantın üretim bilgilerini, üretim yeri, yılı, son kullanım süresi, CE ve diğer sertifika bilgilerini sorgulayabilirler. Bir diğer önemli nokta ise implantın kaç yıldır üretimde olduğudur. Uzun yıllar bu işi yapan firmalar nispeten daha güvenilirdir.” dedi.

[old_news_related_template title="Ağızdaki acil durum belirtileri neler? (Ağız ve Diş Sağlığı Haftası)" desc="Diş hekimine genellikle yoğun bir ağrı hissettiğimizde gidiyoruz. Ancak tedavi edilmeyen ağız sorunlarının ileride felç gibi hayati sonuçları olabiliyor. Peki dişlerde ağrı dışında acil durum belirtileri var mı, günlük diş bakımının en önemli adımları neler, tedavi edilmeyen ağız ve diş sorunları ne gibi hastalıklara davetiye çıkarıyor? Diş Hekimi Gizem Seyrek Yıldırım uyardı: Ağrı kesicilerle sorunu ötelemeyin." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/11/dis-agrisi.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/saglik/agizdaki-acil-durum-belirtileri-neler-agiz-ve-dis-sagligi-haftasi-2099531/"]