Sahur; günlük beslenmemizdeki kahvaltı öğünü gibidir. Ramazan boyunca gün boyu zinde kalabilmek için gerekli enerji sahurda yiyeceğimiz besinlerden gelir. Sahurda mutlaka yenmesi gereken yumurta , peynir, yoğurt gibi gıdaların yanında bir de yenmemesi gereken gıdalar var. Şimdi; ‘Sahurda uzak durmamız gereken besinler nelerdir?’ Oruçlu olduğunuz zamanlarda sizi acıktıracak besinlerin neler olduğunu anlatmaya çalışacağız...

KIZARTMA VE HAMUR İŞLERİNDEN UZAK DURUN

Zeytin, salam, sucuk, tuzlu peynir gibi besinler sahurda tercih edilmemelidir.

Kızartma, kavurma, hamur işi, baharatlı ve yağlı besinler kilo problemi ve mide rahatsızlığına yol açacağından sahurda tüketiminden kaçınılmalıdır.

Çay ve kahve de diüretik özelliğinden dolayı sahurda tüketimi sınırlandırılması gereken besinler arasında yer alır.

sahur-yemek

BAL, REÇETE, SÜRÜLEBİLEN ÇİKOLATA

Sahurda bal, reçel, sürülebilen çikolata gibi tatlı grubu yiyecekler hem kan şekerini hızlı yükseltip hızlı düşürerek çabuk acıkmaya yol açıyor hem de susatıyor.

RAMAZAN PİDESİ

Ramazan demek Ramazan pidesi demek. İftar sofralarının olmazsa olmazı pideyi sahurda tüketmek doğru değil. Çünkü; besinlerin şeker yükü anlamına gelen glisemik indeksi yüksek yiyecekler çabuk acıkmaya neden oluyor ve pide de glisemik indeksi yüksek bir besin. Sahurda; tam tahıllı ekmek tüketerek tokluk sürenizi uzatabilirsiniz.

PATATES

Patates; yenildikten sonra kısa sürede yeniden acıktıran yiyeceklerden biri. Çabuk acıktırma özelliğinin yanısıra kızartma olarak tüketilirse sağlığa zarar veriyor. Kızartılmış patatesi sahurda tüketmekten kaçının.

[old_news_related_template title="Bağışıklık sistemi nasıl güçlendirilir? Bağışıklığı güçlendiren yiyecekler..." desc="Bağışıklık sistemi olmasaydı, bedenlerimiz bakteriler, virüsler, parazitler ve daha fazlasına karşı saldırıya açık halde olacaktı. Hayatta kalmamızın en temel nedenlerinden biri olan bağışıklık sistemi nedir? Bağışıklık sistemi nasıl güçlendirilir? Bağışıklık sistemini güçlendiren besinler nelerdir? İşte haberimiz..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/05/iecrop/bagisikil-sistemi-gucendiren-15-besin_16_9_1525933302.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/bagisiklik-sistemi-nedir-nasil-guclendirilir-bagisiklik-sistemini-guclendiren-yiyecekler-oub2-2398933/"]

KAVUN, KARPUZ, ÜZÜM

Meyveler içerdikleri vitamin, mineral, posanın yanısıra belirli miktarlarda şeker içeriyor. Yüksek şeker içeren meyveler aynı zamanda çabuk acıkmanıza yol açıyor. Özellikle; kavun, karpuz, üzüm gibi yüksek şeker içeren meyveleri sahurda tüketmeyin.

TAZE SIKILMIŞ MEYVE SULARI

Vitamin, mineral ve posadan zengin olan meyve grubunun iftardan 1 saat sonra veya sahurda aşırıya kaçmadan tüketilmesini önerirken, buna karşın taze sıkılmış dahi olsa meyve suyunu önermiyoruz.

[old_news_related_template title="Orucun sağlığa faydaları" desc="Oruç tutmak sağlığı yeniden kazanmak için çok önemli bir fırsattır. Çünkü bütün organları dinlendirir, vücudu gençleştirir ve yaşlılık genlerini baskılar… " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/05/iecrop/buyuk1_1-1_16_9_1526177535.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/orucun-sagliga-faydalari-2/"]

 

[old_news_related_template title="İl il iftar vakitleri 2018: İftar ve sahur saat kaçta yapılacak? " desc="2018 Ramazan ayına dünyanın her yanından müslümanlar coşkuyla giriyor. Bu mübarek ayda oruçlar tutulacak, iftarlar yapılacak. Sıcak günlere denk gelen ramazanda iftarın saat kaçta yapılacağı, sahurun saat kaçta yapılacağı merakla araştırılıyor. İşte tüm şehirler için iftar ve sahur saatleri..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/05/iecrop/iftar-sahur-vakitleri_16_9_1526299936.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/gundem/il-il-iftar-vakitleri-2018-iftar-ve-sahur-saat-kacta-yapilacak-iste-ramazan-ayinin-detaylari-2406584/"]




NASIL BESLENMELİYİZ?