Bahar aylarının başlaması ile birlikte sıklıkla görülen saman nezlesi yani alerjik rinit nedir? Kronik soğuk algınlığı gibi belirtileri olan saman nezlesinin nedenleri ve tedavisi hakkında tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz...

SAMAN NEZLESİ (ALERJİK RİNİT) NEDİR?

Saman nezlesi, aynı zamanda “alerjik rinit” olarak da bilinir. Tıkanıklık, burun akıntısı ve sinüs basınçlarıyla birlikte soğuk algınlığı belirtilerinin sık görüldüğü ve semptomlara sahip yaygın bir rahatsızlıktır. Saman nezlesi, bir virüsün neden olduğu soğuk algınlığının aksine, polen gibi hava kaynaklı maddelere karşı alerjik bir tepki nedeniyle oluşur.

Saman nezlesinde alerjik reaksiyona neden olan madde “alerjen” olarak adlandırılır. Saman nezlesi olmayanların çoğunluğu için bu maddeler alerjenler değildir. Çünkü bağışıklık sistemi onlara tepki vermez.

Saman nezlesi ve alerjik rinit aynı anlamlara sahip olmakla birlikte, çoğu insan saman nezlesini yalnızca bitkilerden veya mantardan kaynaklanan polen ya da havadaki alerjenlere karşı alerjik bir reaksiyon olduğunu sanır. Alerjik rinit, havadaki parçacıklara; örneğin polen, burun, belki de gözler ve sinüsleri etkileyen toz akarları veya hayvan tüyleri de içerir.

ALERJİK RİNİT NEDENLERİ

Saman nezlesi olduğunda, bağışıklık sisteminiz zararsız hava kaynaklı bir maddeyi zararlı olarak tanımlar. Bağışıklık sisteminiz daha sonra bu zararsız maddeye antikorlar üretir. Bir sonraki kimyasal madde ile temasta bulunduğunuzda, bu antikorlar bağışıklık sisteminizin histamin gibi kimyasalları kan dolaşımına saldırır ve bu da saman nezlesi belirtilerine ve semptomlarına yol açan bir reaksiyona neden olur. Saman nezlesine neden olan faktörler;

- Alerjik rinitin en önemli nedeni havada uçuşan polenler ve ağaçlardır,

- Benzer reaksiyonlar küf, hayvan tüyü, ev tozu ve akarları gibi alerjenlere karşı da gelişebilir,

- Kuru ve rüzgarlı havalarda polen miktarı fazladır ve alerjik rinit görülme sıklığı da artar,

- Mevsimsel alerjik rinite özellikle bahar aylarında ortaya çıkan ağaç polenleri neden olur,

- Tüm yıl devam eden alerjik rinite ise hamam böcekleri ve ev tozu akarlar neden olur,

- Evde köpek, kedi, kuş gibi hayvanları beslemek alerjik rinitin şiddetini arttırabilir,

[old_news_related_template title="Alerji tedavisinin anahtarı bağırsaklarda" desc="Bağırsak florası son zamanlarda tıp dünyasının odak noktalarından biri. Bu bölgedeki sorunların birçok hastalığı tetiklediğini belirten uzmanlar, bağırsak florası ve bağışıklık sistemi onarıldığında alerjilerden kurtulmanın mümkün olabildiğini söylüyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/05/iecrop/shutterstock_174195410_16_9_1526635312.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/alerji-tedavisinin-anahtari-bagirsaklarda-2415166/"]

SAMAN NEZLESİ BELİRTİLERİ

Saman nezlesi belirtileri ve semptomları şunları içerebilir:

- Burun akıntısı ve burun tıkanıklığı
- Sulu, kaşıntılı, kırmızı gözler (alerjik konjonktivit)
- Hapşırma
- Öksürük
- Kaşıntılı burun, ağız veya damak
- Gözlerin altında şişmiş, mavi renkli cilt
- Sinüslerde baskı ve yüzde ağrı
- Yorgunluk

SAMAN NEZLESİNDE RİSK FAKTÖRLERİ

Aşağıdakiler saman nezlesi geliştirme riskinizi artırabilir:

- Başka alerjilere veya astıma sahip olmak

- Atopik dermatite (egzama) sahip olmak

- Alerjisi veya astımı olan bir akrabaya (ebeveyn veya kardeş gibi) sahip olmak

- Sigara dumanına maruz kalan bebeklerde saman nezlesi riski daha yüksektir.

- Saman nezlesi, genç erkekleri kadınlardan daha fazla etkilemektedir. Ergenlik çağından önce erkekler, kızlardan iki kat fazla saman nezlesi riski taşırlar.

- Sürekli olarak alerjenlere maruz kalan bir ortamda yaşamak veya çalışmak (hayvan tüyü veya toz akarları gibi)

SAMAN NEZLESİ TEDAVİSİ

Saman nezlesi (alerjik rinit) semptomlarını tedavi etmek için çok sayıda reçeteli ve reçetesiz ilaç mevcuttur. Bazı hastalara doktorlar birkaç ilaç kombinasyonu önerilebilir.

SAMAN NEZLESİNDEN KORUNMA

Saman nezlesinden kaçınmanın bir yolu yoktur. Saman nezlesi varsa, yapılacak en iyi şey, belirtilere neden olan alerjenlere maruz kalma olasılığını azaltmaktır.

[old_news_related_template title="Bahar alerjisi nedir? Polen alerjisi belirtileri nelerdir? Bahar nezlesi nasıl geçer?" desc="Bahar mevsiminin gelişiyle birlikte bu aylara özgü çeşitli hastalıklarda da belirgin artışlar gözlenir. Bahar alerjisi nedir? Polen alerjisi belirtileri nelerdir? Bahar nezlesi nasıl geçer? soruları da bahar aylarının en çok merak edilen soruları arasındadır. Belki en çok bilineni bahar yorgunluğu olarak düşünülse de bahar alerjisi yani polen alerjisi olarak tabir edilen hastalığın da insanlar üzerinde yıpratıcı etkileri bulunuyor. Alerji olduğumuzda neler yapmalıyız? İşte merak edilen ayrıntılar..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/03/iecrop/polenalerjisozcukapak_16_9_1521449347.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/bahar-alerjisi-nedir-polen-alerjisi-belirtileri-nelerdir-bahar-alerjisi-nasil-gecer-2296825/"]