CHP milletvekili Jale Nur Süllü, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya gıda sağlığı, çevre sağlığı tehditleri ve ülkemizdeki olumsuz koşullardan kaygılı insanların koruyamadığınız sağlığını devasa şehir hastanelerinde birilerinin zenginliğine zenginlik katarak mı tedavi edeceksiniz diye sordu?
Eskişehirlilerin, Şehir Hastanesini erişim uzaklığı nedeni ile “Şehir Dışı Hastanesi” olarak adlandırdıklarını, acil gidişlerde taksi parasının 70-80 TL gibi rakamlarla çok pahalı olduğunu belirten Süllü, Eskişehir Devlet Hastanesi’nin kapanmasının ardından Yunus Emre Devlet Hastanesi’nde gece acil sayısı ve yatışlarda yüzde 50 artışın olduğunu belirtti. Süllü, Yunus Emre Devlet Hastanesi’nde personel ve hastaların yoğunluktan şikayetçi olduğunu, Şehir Hastanesine alınan hemşire ve doktorlarla sayıdaki azalmanın sorun yarattığını söyleyerek, “Devlet Hastanesi’nden 270 güvenlik görevlisi ve personel Yunus Emre Devlet Hastanesi’ne gönderilmiş, bu personellerin çalışma sistemi nasıl olacak?” diye sordu. Süllü, açıklanmayan mevcut diğer hastanelerin durumunun ne olacağı konusunda bilgilenmek istediğini belirterek, “şehrin çeşitli yerlerindeki ve vatandaşın erişmekte hiçbir zorluk çekmediği toplam bin 854 yatak kapasiteli diğer devlet hastanelerinin durumu ne olacak? Diğer hastaneler devre dışı bırakılarak vatandaş Toplam bin 81 yataklı olduğu açıklanan Şehir Hastanelerine yönlendirilirse yatak kapasitesi düşmüş mü olacaktır?” dedi. Hastanede farklı hizmetlerin ayrı yüklenicilerde olmasının işleri aksattığını söyleyerek, şu soruları, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya yöneltti:
“Hastane için kaç lira kira ödenecek? Elektrik, su, doğalgaz paralarını bakanlık karşılayacak mı? Verilen hasta garantisi nedir? Doktorlara yılbaşına kadar eskisi gibi devlet güvencesinde olacakları söylendi mi? Eğer öyleyse sonrasında doktorların durumu ne olacak? Sağlık personeline döner sermaye uygulaması nasıl olacak? Boşaltılan eski Devlet Hastanesi binası ne olacak? Arazisinin Şehir Hastanesini yapan firmaya verildiği söylentileri doğru mu?”

SMA hastalarının taleplerine ve mültecilerle yok olmaya yüz tutmuş hastalıkların yeniden gündeme gelişine de değinen Süllü, günden güne önemini yitiren aile planlamasına bakanlığın çalışmalarında yer verilmemesini eleştirdi. Jale Nur Süllü Bakan Koca’ya Türk Tabipler Birliği’nin randevu taleplerine bile cevap vermediğini ileterek, AKP iktidarında itibarsızlaştırılmaya çalışılan doktorların sağlıkta şiddet ile ilgili haykırışları konusunda ne yapmayı planladıklarını sordu.