Metabolik sendrom son yılların dikkati çeken sağlık sorunları arasında gösteriliyor; kalp-damar hastalıkları, Tip-2 şeker hastalığı gelişimi riskini artırmasının ötesinde gerekli önlemler alınmaması durumunda ölüme yol açabiliyor. “Metabolik sendrom” tanısının konulmasında şu beş sorundan üçünün varlığı bir risk işareti olarak değerlendiriliyor; anormal obezite, yüksek yoğunluklu kolesterol (HDL) seviyesinin düşük olması, düşük yoğunluklu kolesterol (LDL) seviyesinin yüksek olması, yüksek kan basıncı ve yüksek kan şekeri...

Erdem Yeşilada Erdem Yeşilada


YAN ETKİSİ YOK

Beslenme ve yaşam şeklindeki düzenlenmeler metabolik sendrom tedavisinde ilk önlemler olarak uygulanıyor. Ayrıca kişideki belirtilere göre tansiyon düşürücü, kan şekerini kontrol edecek ya da LDL kolesterolü düşürecek ilaçlar seçiliyor. İşte şerbetçi otunun, içerisindeki acı asitler ve flavonoitlerin kan şekerini, lipit değerlerini ve tansiyonu düşürücü etkileri nedeniyle metabolik sendrom tedavisinde kullanılan ilaçlar yerine yan etkisi bulunmayan güvenilir bir seçenek olabileceği tartışılıyor.

s2serbetotu15

NASIL TÜKETİLİR?

Şerbetçiotu kozalakları son derece güvenilir bir bitki. Etkili maddesinin sıcak su ile oluştuğu göz önüne alınırsa, taze kaynatılmış sıcak su ilave edilerek hazırlanan çayın tüketilmesi yararlı olabilir. Ancak sadece şerbetçiotu kozalağı kullanarak zayıflamayı ümit etmek mümkün değil, şüphesiz.

s2serbetci22cm

Kan şekeri ve lipit seviyesini düşürüyor


Şerbetçiotu kozalakları olgunlaştığında ya da çay hazırlamak için üzerine kaynar su ilave edildiğinde içerisindeki alfa-asitler ve beta-acı asitlerin değişime uğraması ile meydana gelen “izo-alfa asitler”in kan şekeri seviyesini ve lipit seviyesini düşürücü etki kazandığı gözlemlenmiş. Bir ay süre ile izo-alfa asit taşıyan ürünün verilmesiyle hastalarda zayıflama sağlanabildiği, beden-kütle indeksinin ve toplam yağ kütlesinin azaldığı ve açlık kan şekerinin düşürülebildiği bildiriliyor. Diğer taraftan, olgun şerbetçiotu kozalağında oluşan beta-acı asitlerin yüksek yağlı diyetle beslenen farelerde esmer yağ tabakasında yağ yakımını artırdığı gözlemlenmiş. Nitekim 200 insan üzerinde yürütülen bilimsel ölçekte bir klinik çalışmada 3 ay uygulanması ile bedendeki yağ tabakasının belirgin şekilde azaltılabildiği bildiriliyor.