Genellikle eller ve ayaklarda meydana gelen ancak vücudun diğer yerlerini de etkileyebilen ve bulaşıcı olan siğil nedir? Siğil çeşitleri, belirtileri ve tedavisi hakkında bilmek istediğiniz detayları haberimizde bulabilirsiniz...

SİĞİL NEDİR?

Siğil, vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilen kaba bir dokuya sahip (karnabahar gibi) küçük iyi huylu tümörlerdir. Siğiller, human papilloma virüsü (HPV) ailesindeki virüslerden kaynaklanır.

SİĞİL ÇEŞİTLERİ

- Yaygın siğiller

El içi ve üzerinde, parmaklar ve parmak aralarında ayrıca tırnağın etrafında görülen bir siğil çeşididir. Deri yapısının bütünlüğünün bozulduğu yerlerde daha çabuk çıkar. Özellikle tırnak yiyen kişilerde yaygındır. Çocuklarda da fazla görülen bir tiptir.

- Ayak tabanı siğilleri

Bu tipler tek tek çıkabileceği gibi gruplar halinde de çıkabilir. Nasır görünümünde derinin içine gömülüdürler. Bütün vücudun ağırlığını taşıyan ayaklardaki siğiller kabarık değildir ancak ağrıya sebep olabilirler.

- Düz siğiller

Vücudun herhangi bir yerinde görülebilirler. Bu tip siğiller minik, yumuşak ve düzdür. Saç ve yüz çevresinde görülür.

- Genital siğiller

Erişkinlerde görülme sıklığı çok fazladır. Kadınlarda genital bölge çevresinde olabilir. Kesinlikle tedavi şarttır çünkü kansere sebep olabilirler. Cinsel ilişki sırasında bulaşma riski oldukça yüksektir.

SİĞİL NEDEN OLUR?

Hpv adı verilen human papilloma virüs, siğillerin oluşmasının temel sebebidir. Söz konusu bu hpv virüsünün yüzü aşkın çeşiti bulunmaktadır. Human papilloma virüsü yani hpv derinin en üst kısmındaki hücreleri etkiler ve böylece hücrelerin çoğalmasına ve keratinlerin üremesine sebep olur. Siğiller çoğunlukla insanın ten rengine göre oluşurlar.

SİĞİL BELİRTİLERİ

Ciltte oluşan kabartılı yapı, siğilin en açık belirtileri arasında gelmektedir. Bu kabartılar deri renginde ve kahverengi tonlarında, farklı boyutlarda ortaya çıkabilir. Ayak tabanında yerleşen siğiller, basıdan dolayı kabarık olmayabilir, daha çok nasır şeklinde ağrılı sertlik şeklinde oluşabilir.

[old_news_related_template title="Kaşıntı kanserin habercisi olabilir" desc="İç Hastalıkları Uzmanı Doktor Asım Ahmet Hocaoğlu uyardı. Birçok kişi kaşıntıyı fazla dikkate almaz, ‘Bir şey dokundu herhalde’ deyip geçiştirir. Oysa bu sorun şekerden böbrek problemlerine hatta kansere kadar sinsi ilerleyen birçok hastalığın işareti olabilir." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/06/iecrop/02-kasinti-2-12cm_16_9_1530134093.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/kasinti-kanserin-habercisi-olabilir-2491626/"]

SİĞİLDE RİSK FAKTÖRLERİ

- Bağışıklık sisteminin zayıf olması, bağışıklık sistemini düşüren hastalıklar veya ilaçlar,
- Alerjik bir bünyeye sahip olmak,
- Cinsel ilişki,
- Derideki kesik ve yaralar virüsün yerleşmesine neden olmaktadır.
- Ortak kullanılan ve nemli kalan havlular; hamam, kaplıca, havuz ve tuvalet gibi ortak kullanım alanları,
- Hijyene önem vermeyen kuaför ve güzellik merkezleri,
- Siğile temas eden ayakkabı, terlik, havlu gibi eşyalar,
- Tırnak yeme alışkanlığı,
- Siğile doğrudan temas etme.

SİĞİL TEDAVİLERİ

Ağız yoluyla bir A vitamini olan isotretinoin maddesi düz siğillerde kullanılabilir. Bunun dışında bağışıklığı arttıran omega-3, beta glucan, çinko gibi besin destekleri tedavileri güçlendirmek için içilebilir. Siğillerde sürülerek kullanılan ilaçlar siğili eriterek ve cildin bağışıklığını artırarak etkili olurlar. Bu amaçla kullanılan ilaçların etkinliğine en az 6-8 hafta kullanılarak karar verilir.

- Soyucu asidik losyonlar ve kremler
- Cantharidin
- Podophyllin
- 5-Flourouracil krem
- Imiquimod

Formaldehid Siğillerde ilaçlar fayda etmediğinde veya kısa sürede sonuç alınmak istendiğinde özel işlemler yapılır.

- Elektrocerrahi (koter, yakma)
- Kryoterapi (Buz Tedavisi)
- Lazerler

SİĞİLLER NEDEN TEKRARLAR?

- Hastanın tedaviyi sürekli ve düzenli uyması gerekir.Tedaviye ara vermek yada düzensiz devam etmek.

- Hastanın vücut direncinin azalması.(kansızlık, parazit, kronik infeksiyonlar ve böbrek yetmezliği, atopik bünye,immünyetmezlik,beslenme bozukluğu vb.)

- Hastanın yoğun ve stresli hayatının devam etmesi.

-Siğil, yüksek risk grubuna dahil bir HPV tipine aittir.(HPV 16 gibi).

- Yine umumi alanlarda bulaşma kaynağı bulması.

[old_news_related_template title="Vücutta kaşıntı neden olur? Kaşıntı nasıl geçer?" desc="Birçok insanın rahatsızlık duyduğu bir konu olan kaşıntı ile ilgili merak ettiğiniz her şeyi haberimizde bulabilirsiniz. Kaşıntı nedir? Kaşıntı nedenleri ve tedavisi..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/07/iecrop/kasinti-kapak-shutterstock_1126475732-1_16_9_1532324729.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/vucutta-kasinti-neden-olur-kasinti-nasil-gecer-oub2-2535123/"]