Enfeksiyon sonucu mesanenin yani idrar torbasının iltihaplanmasına sistit denir. Genellikle kadınlarda görülen sistit, Bakterinin idrar kesesine girmesi ve burada çoğalması hastalığın en yaygın nedenidir. Bazı ilaçlar, radyasyon, kimyasallar, kadınlarda doğum kontrol yöntemi olarak kullanılan diyafram, hamilelik sırasında hormon değişimleri, menopoz, idrar atımının yapılamaması (tıkanıklık, prostat bezinin büyümesi, böbrek taşı), uzun süreli idrar kesesi kateterleri sistite neden olabilir.

Hastalık büyüklerde olduğu gibi çocuklarda da meydana gelebilir. Ciddiye alınması gereken bir hastalıktır. İltihap kurutulmadığında böbreklerde enfeksiyon böbrekler sıçrayabilir ve kalıcı hasar oluşabilir. Bir kadın yaşamı boyunca en az bir kez bu hastalığı yaşar.

İDRAR TORBASI İLTİHABININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

- İdrar yaparken yanma, kesiklik ve sızlama.
- Sık idrara çıkma, sürekli idrar varmış hissi.
- Kasıklarda ve makatta ağrı.
- Terleme, ateş, yorgunluk, kusma, bulantı.
- İdrarda bulanıklık.

KİMLER RİSK ALTINDA?

- İdrar yollarında tıkanıklık veya tümörü olanlar.
- Hamileler.
- Şeker hastaları.
- İdrar sondası kullananlar.
- Yaşlılık ve felç geçirenler.
- Temizliğe ve hijyene dikkat etmeyenler.
- Çok eşli olanlar.

sistit sözcü ile ilgili görsel sonucu

SİSTİTTEN KORUNMAK İÇİN NELER YAPILABİLİR?

- Tuvalette temizlik yaparken önden arkaya silmek gerekir.
- Temiz ve hijyenik tuvaletler kullanılmalıdır.
- Kesinlikle idrar tutulmamalıdır.
- Cinsel ilişki sonrası idrarınızı yapmaya çalışın(özellikle kadınlar)
- Anal ilişki kuruluyorsa kesinlikle temizliğe dikkat edilmelidir.
- Genital bölge sabunla yıkanmalı ve kuru tutulmalıdır. Naylon iç çamaşırı kullanılmamalıdır.
- Her gün çamaşırlar değiştirilmeli ve başkasının çamaşırı giyilmemelidir.
- Üretranızı ve idrar tobranızı tahriş edebilecek deodorant,pudra gibi ürünleri genital bölgenizde kullanmayın.
- Günlük mutlaka 1.5 litre su içilmelidir.
- Kahve, çay ve alkolden uzak durulmalıdır.

SİSTİT (İDRAR TORBASI İLTİHABI) TEDAVİSİ

İdrar torbası iltahıbının belirtileri görülmeye başladığında evde uygulayabileceğiniz bazı yöntemler vardır.

- Karnınızın alt bölümüne ısı uygulayın. Bu bölgeye su torbası, ısıtıcı ped veya sıcak havlu koyarak ağrıların ve bu bölgedeki baskı hissinin azalmasını sağlayabilirsiniz.

- Bol bol sıvı tüketin. Kafein, alkol, narenciye suları tüketimini hastalığınız geçinceye kadar azaltın.

- Günlük 15-20 dakikalık oturma banyosu (sitz banyosu) belirtilerin azalmasına katkı sağlayacaktır.

- Evdeki tedaviler dışında doktorunuzun tavsiye edeceği ilaç tedavileri mevcuttur. Bakteri kaynaklı sistite antibiyotik tedavisi uygulanır. Kullanılacak antibiyotik hastanın durumuna, bakterinin türüne göre değişir. Genellikle 3-7 günlük antibiyotik tedavisi hastalığın tamamen iyileşmesinde yeterlidir.

- Ancak kadınlarda sistit tedavisinde, tek başına antibiyotik kullanımı yeteri kadar başarılı olamayabilir. Öncelikle kadınların yaşam tarzının da bu tedaviye uygun olması gerekir.

- Dar pantolon giyilmesi, pamuklu olmayan çamaşır giyilmesi gibi giyim tarzları da idrar kesesi iltihabı riskini arttırmaktadır.

- Cinsel ilişki sonrası hemen idrara çıkmak önemlidir.

[old_news_related_template title="İdrar tutukluğuna ne iyi gelir? İşte tedavisi" desc="İdrar, insanların günlük hayatta tükettikleri içeceklerin süzülerek bir torbada birikmesi ile gerektiğinde vücuttan atılması işlemidir. Peki idrar yolu hastalıklarından biri olan erkek ve kadınlarda da görülen idrar tutukluğu nedir? İdrar neden yapılamaz? Erkeklerde idrara çıkamama. Kadınlarda idrar yapamama nedenleri nelerdir? İdrar tutukluğunda bilmeniz gereken tüm detaylar bu haberde..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/03/iecrop/idrar-kacirma_16_9_1521621213.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/idrar-tutuklugu-nedir-idrar-neden-yapilamaz-idrar-tutuklugu-tedavisi-2301504/"]

[old_news_related_template title="Her iki kadından birinde görülüyor: İdrar yolu enfeksiyonu" desc="Her yaş grubunda ortaya çıkabilen idrar yolu enfeksiyonu, ülkemizde ve dünyada oldukça yaygın. İdrar yolu enfeksiyonu hakkında bilgiler veren Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Fehmi Narter önemli bir uyarı yaptı: Bu belirtiler varsa mutlaka hekiminize danışın!" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads//2018/03/iecrop/balik-yemek-7-custom_16_9_1520428171.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/her-iki-kadindan-birinde-goruluyor-idrar-yolu-enfeksiyonu-2272322/"]