Çoğu anne normal doğum yaparak bebek sahibi olmak istiyor. Fakat bu istek bazen çeşitli nedenlerle gerçekleşemiyor ve bebeğiniz bir türlü gelmek istemiyorsa bu durumda da tıp size “suni sancı” seçeneğini sunuyor. Peki nedir bu suni sancı? Merak edenler haberimizde tüm detayları öğrenebilir...

SUNİ SANCI (İNDÜKSİYON) NEDİR?

Suni sancı çeşitli sebeplere bağlı olarak başlamaması halinde normal doğumun ilaç ile başlatılması olayıdır. Bu işlemde kullanılan ilaç ise rahim kasılmalarını ve dolayısıyla sancıların oluşmasını sağlayan oksitosin hormonunu içerir.

Doğum esnasın da bebeğin dünyaya gelmesi için anne karnındaki zamanını doldurmuş ve henüz doğmamış ise veya anne de doğum anı ile ilgili bir belirti bulunmuyorsa anneye doğum indüksiyonu yani suni sancı verilir. Kimi hamile bayanlar doğum yapabilmek için yeteri kadar sancı çekememekteler bu durumda suni sancı verilir.

Normal şartlarda gebeliğin son haftalarında beyindeki hipofiz bezi tarafından salgılanan oksitosin hormonu sancı ve kasılmalara, bu kasılmalarda rahim ağzının açılmasına sebep olur. Rahim ağzı sancı ve kasılmalar ile birlikte 10 cm kadar açıldığında normal doğum başlar. Ancak bu rutin herkeste bu sıra ile yaşanmayabilir.

[old_news_related_template title="Bebeğinizin daha zeki doğması için 8 gebelik tüyosu" desc="Genetik faktörler kişilik ve zekada ana role sahip ama doğru yaşam tarzı ve bazı uygulamalar bu genlerin doğru programlanmasını sağlayabilir. Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Görgen, zeka gelişiminde olumlu etki yaratabilecek 8 yöntem sıraladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/12/hamile.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/bebeginizin-daha-zeki-dogmasi-icin-8-gebelik-tuyosu/"]

SUNİ SANCI İLE DOĞUM HANGİ DURUMLARDA GERÇEKLEŞİR?

Suni sancı (İndüksiyon) her doğum yapan kadına uygulanmaz, bazı şartlar gerektirir. Bu şartlar şunlardır:

- Rahim içinde enfeksiyon tespit edilmesi,
- Gebelik süresinin 42. haftayı aşması,
- Gebenin kronik hastalıklarının olması,
- Gebelik zehirlenmesi,
- Nöbet geçirme durumu,
- Ölü Fetüs,
- Fetüste doğru gitmeyen bir şeylerin görülmesi,
- Suyun erken gelmesi,
- Kan uyuşmazlığından kaynaklanan gelişmeler,
- Rahimde miyom olması,
- Bebekte gelişim geriliği,
- Majör Konjenital Anomali.

suni sancı

SUNİ SANCI UYGULANMAYACAK DURUMLAR NELERDİR?

- Bebek rahim kasılmaları arasındaki oksijen azalmasına tahammül edemeyecek kadar sıkıntıdaysa,

- Bebeğin plasentası veya ona ait damarları aşağı yerleşimliyse, bebeğin kordonu vajinaya sarkmışsa,

- Bebek anne karnında, yan duruyorsa,

- Rahimde klasik sezaryen ya da miyom ameliyatı gibi kesi ve dikiş hikayesi varsa,

- Anne, doğum zamanı aktif genital uçuk geçiriyorsa,

- Rahmin ağzında miyom, kanser gibi, leğen kemiklerinde kaza, hastalık sonrası deformasyonlar gibi; bebeğin vajinadan çıkmasını engelleyecek durumlarda.

SUNİ SANCIDA RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR?

- Uterus hiperstimülasyonu denen rahimin aşırı kasılması durumudur. (Bebeğin sıkıntıya girmesine yol açabilir)

- Çok nadir rastlanmakla birlik rahim yırtılması.

- Özellikle uzun süreli suni sancı verilmesi durumunda su zehirlenmesi oluşması.

SUNİ SANCI NASIL UYGULANIR?

Normal sancı başladığında doğumdaki gelişmeler ve doğumun gidiş hattı bazı nedenlerle aksiliklerle karşılaşılması durumunda ya da evvelce bilinen nedenlerden dolayı suni sancı uygulanır. Uygulama aşamaları ise şöyle gelişmektedir:

- Suni sancı yöntemlerinden biri vajinaya rahim ağzını yumuşatacak bir ilaç konması ile olur.

- Gerekli tetkiklerin yapılmasının ardından sabah veya akşam uygulanır. Uygulamayı izleyen bir kaç saat içerisinde doğum balayabilir. İlk gebeliklerde tek başına yeterli olmayabilir.

- Su kesesinin açılması yöntemi ile.

- İlacın kullanılmasından 8-10 saat geçmesine rağmen doğum başlamamışsa, bebeğin içinde bulunduğu su kesesinin doktor tarafından küçük bir iğne ile açması ile gerçekleştirilir.

- Rahim kasılmalarını başlatan ve arttıran oksitosin hormonunun verilmesi ile.

Suni sancı ülkemizde yaygın olarak kullanılan yöntemdir. Hormonun serum içerisine katılarak anneye damar yolu ile verilmesi işlemidir. Bu işlem sonucu meydana gelen sancılar doğal doğum sancılarından çok daha güçlü ve sık olabilir.

[old_news_related_template title="Doğum izni ne kadar? Yönetmeliğe göre doğum izni süresi hesaplama..." desc="Çalışan hamile kadınlar için en merak edilen sorulardan biri doğum izni ve süresi. Doğum iznine ayrılabilmek için doğru zamanı da iyi hesaplamanız gerekmekte. Hamile anne adayları için doğum izni süresinin hesaplanması, ücretsiz izin, süt izni ve birçok merak edilen konuda bilmeniz gereken tüm bilgileri derledik. İşte haberimiz... " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/04/iecrop/hamile-iha-880_16_9_1520507559_16_9_1522653633.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/dogum-izni-ne-kadar-yonetmelige-gore-dogum-izni-suresi-hesaplama-2324971/"]










GEBELİKTE YAPILAN TARAMA TESTLERİ NELERDİR?


Gebelik bir anne adayı için bebeğiyle arasındaki bağı sağlamlaştıran tatlı bir süreçtir. Bu süreçte anne adayımızı bekleyen birkaç tarama testi vardır. Bu testler bebeğin Down sendromu gibi genetik birkaç hastalığın saptanmasında bize yol gösterici olur. Gebelik sürecindeki tarama testleri 24.haftaya kadar devam etmektedir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Esra Çabuk Cömert cevapladı.


TEKRARLAYAN GEBELİK KAYBI YAŞAYANLARA ÖNERİLER

Tekrarlayan gebelik kayıplarında önerilerimiz, bu hastaları tetkik ettiğimiz zaman %50’sinde bir sebep bulamıyoruz ve hastayı bir sonraki gebelik için hastayı cesaretlendirmemiz gerekiyor. Hastalarımızın %50’si doğuma kadar bir gebelik getirebiliyorlar. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Ayla Aktulay cevapladı.


[sozcu_dailymotion_video id="x5ef95g"]