Genellikle tırnak derininde veya tırnak kenarlarında oluşan yaralarla ortaya çıkan tırnak iltihabı nedir? Tırnak iltihabının nedenleri ve tedavisi hakkında tüm detaylar haberimizde...

TIRNAK İLTİHABI NEDİR?

Tırnak kenarlarında veya altında cerahat birikmesine, tırnak iltihabı denir. Nedeni, ufak kesikler veya sıyrıklar sonucu bakterilerin yerleşmesidir. İltihaplanan tırnağın kenarında kızarıklık görülür. Ağrı da vardır. Tırnak iltihabı, en çok ayak baş parmağında meydana gelmektedir. Bunun yanında diğer tırnaklarda iltihaplanmanın oluşması oldukça nadir görülen bir durumdur.

Tırnak iltihabı, tedavi edilmediği zaman kendiliğinden iyileşmeyen bir durumdur. Bu nedenle her tedavi edilmeyen gün bu sorun daha da artarak sorunlara neden olmaktadır. Kesinlikle tırnak iltihabının tedavisi geciktirilmemelidir. Aksi durumda artan iltihapların yanı sıra çok şiddetli ağrılar da meydana gelebilmektedir.

TIRNAK İLTİHABININ NEDENLERİ

Bağışıklık Sisteminin Zayıf Olması

Bağışıklık sistemi bilindiği gibi vücudumuzu dışarıdan gelebilecek olan zararlı mikroorganizmalara karşı korur. Bu mikroorganizmalar vücuda ulaştıktan sonra eğer ki bağışıklık sistemi tarafından ortadan kaldırılmazsa, bunlar vücuda yayılarak uygun olan yerlere bulaşabilir. Bu sebeple zayıf bağışıklık sisteminde hasta olma durumu normale göre daha sık gerçekleşir. Tırnak bölgesinde iltihaplanma oluşumları normale göre daha sık gerçekleşir. Burada oluşan iltihaplar tırnağa zarar verir ve yapısını bozarak canlılığını yok eder. Bu yüzden güçlü bir bağışıklık sisteminin eksikliği tırnakların sağlığını riske sokar.

Tırnaklardaki yapısal bozukluk

İnsanlarda tırnakların yapısal olarak bozuk olmaları durumunda iltihaplanma görülmesi çok büyük bir ihtimaldir. Genetik bir durum olarak da aile bireylerinde tırnak iltihabı görülebilmektedir.

Yanlış ayakkabı kullanımı

Uzun süreli olarak kişilerin yanlış kalıptaki ayakkabıları kullanmaları durumunda tırnaklar hasar görerek iltihaplanmalara neden olabilir. Bu durum özellikle ayak yapısı pençeli olan insanlarda meydana gelmektedir.

Tırnak kırılmaları

Herhangi bir nedene bağlı olarak ortaya çıkan tırnak hasarlarının sonucunda meydana gelen enfeksiyonlar. Bunları önlemek için tırnak kırılması durumunda gerekli bakımın ve tedavinin özenle yapılması gerekir.

Hijyen eksikliği

Tırnakta enfeksiyon oluşumuna sebep olan en büyük etkenlerden birisi tırnakların temizliğine yeterince özen gösterilmemesidir. Bu sebeple yeteri kadar temiz tutulmaması durumunda tırnaklarda enfeksiyon rahat bir şekilde oluşur ve yayılabilir. Ayrıca kullanılan çorapların uzun süre boyunca değiştirilmeden kullanılması tırnaklarda enfeksiyon oluşumuna davetiye çıkarabilir. Bu sebeple tırnağın temizliğinin yanında kullanılan giysilerinde temizliğine de dikkat edilmesi gerekir.

Tırnakta ve tırnak bölgelerinde oluşan hastalıklar

Egzama, sedef hastalığı ve mantar hastalıkları, ilerlediği zaman iltihaplanmalara neden olabilmektedir. Bunun için ayak bölgelerinde gerekli önlemlerin alınması çok önemlidir.

Tırnak yeme alışkanlığı

Tırnakların yenilmesi birçok kişi tarafından alışkanlık haline getirilmiş olan bir durumdur. Tırnakların sürekli olarak yenmesi bu bölgede aşınmalara ve tırnağın zarar görmesine sebep olur. Ayrıca buralara bakteri bulaşma riskini arttırır. Bu sebeple tırnak yeme durumlarında tırnaklarda iltihap oluşması durumunun gözlenmesi mümkündür.

Tırnakların derin kesilmesi

Tırnakların derin kesilmesi de tırnaklarda enfeksiyon oluşumuna sebep olabilir. Bu sebeple tırnakları normal seviyede kesmek yerine derin bir şekilde tırnakların kesilmesi bu bölgeye enfeksiyon bulaşma riskini arttırır.

Kanda iltihap

Kanda iltihap bulunması ayak parmaklarında ve el parmaklarındaki tırnaklarda iltihap gelişme riskini artırır.
tirnak

TIRNAK İLTİHABININ TEDAVİSİ

Tırnak iltihabına sebep olan etkenin belirlenmesi uygulanacak olan tedavinin başarısında en önemli etkendir. Uygun olmayan bir tedavi bölgedeki enfeksiyonun daha kötüleşmesine sebep olur. Tırnak iltihabında yapılması gerekenler ise şöyledir.

Bağışıklığın güçlendirilmesi, vücuda bulaşabilecek olan zararlı mikroorganizmalara karşı vücuda koruma sağlar ve tırnak gibi bölgelerde iltihapların oluşmasını engeller. Ayrıca cilt üzerinde meydana gelebilecek olan hastalıklara karşıda vücudu korur. Ciltte meydana gelebilecek olan hastalıklar için olabildiğince vücuda destek olunması tırnak iltihabı gibi birçok sorunun beraberinde ortadan kalkmasını sağlar.

Tırnağa veya tırnak bölgesine herhangi bir cisim batması durumunda hızlı bir şekilde bu bölgenin tedavi altına alınması gerekir. Oluşan yara ve çevresi temizlenerek iltihap oluşumu önlenebilir.

Hijyen eksikliğinin bulunması gibi durumlarda mümkün olduğunca kişisel bakımın arttırılması gerekir. Özellikle tırnaklara gereken bakımı sağlayarak buralarda iltihap oluşmasını engelleyebilirsiniz. Ayrıca tırnakların uzatılmadan kesilmesi, tırnak altlarında pisliklerin birikmesini önleyerek tırnaklarda iltihap oluşumunu önlemenizi sağlar.

Tırnağa dışarıdan gelen sert darbeler sonucunda buralarda meydana gelen hasarlar ve tırnak batması durumuna karşın olabildiğince hızlı bir şekilde bölgeye tedavi uygulanması gerekir. Soğuk uygulama ve tırnak batığının çıkarılması bölgedeki hasarın ilerlemesini önleyecektir.

Unutmayın! Bir dermatoloji uzmanına giderek tırnaklarınızı göstermeniz en uygun yöntemdir. Doktorunuzun vereceği tedavi yöntemini uygulamak burada oluşan iltihaptan en erken şekilde kurtulmanızı sağlar.