Oruç tutan insanların uzun saatler boyunca açlık, ve susuzluk ile başa çıkabilmeleri için yapacağı pek çok şey var. Oruç tutarken açlık ve susuzluğun neden olduğu bazı problemlerle karşı karşıya kalmamak ve sorunsuz bir oruç için acıkmamak için neler yenmeli? Tok tutan yiyecekler nelerdir? Merak edilen her şeyi haberimizde bulabilirsiniz...

ORUÇ TUTARKEN ACIKMAMAK İÇİN BAZI TAVSİYELER

Gün içerisinde uzun saatler aç ve susuz kalınacağı için uykunuzdan fedakarlık ederek mutlaka sahura kalkmak gerekiyor. Sahurda yenen protein açısından yüksek besinler gün içinde tok kalmanıza yardımcı olacaktır. İşte size sahurda neler yemeniz ve içmenizle ilgili bazı öneriler...

Glisemik indeksi düşük gıdalarla beslenin; bu sizin daha geç acıkmanızı sağlar. Örneğin beyaz undan yapılmış ekmek yerine tam buğday ekmeği, kepekli, ekmek, tam tahıllı ekmekler tüketin. Özellikle sahurda şekerli ve şeker ihtiva eden yiyecekleri tüketmemeye gayret edin ya da çok az tüketin. Patates, pirinç, bezeleye, havuç, hamur işleri glisemik indeksi yüksek diğer besinlerdir.

Protein ağırlıklı beslenin; Çok fazla yağlı olmayan kırmızı et, beyaz et, süt, yoğurt, yumurta, peynir, kaşar peyniri gibi yiyecekler uzun süre acıkmamanızı sağlar. Aşırıya kaçmamak koşuluyla sahurda bu yiyeceklerden tüketin.

Bol meyve yiyin; Meyveler içerdiği antioksidanlar ve vitaminler sayesinde insan vücuduna yararlı olmuştur. Elma, armut, kiraz, erik, şeftali gibi meyveleri aşırıya kaçmadan tüketmenizde fayda var. Bunlar vücut direncinizi de artırıcı yönde etki yapacaktır. Sahurda meyve suyu yerine meyvenin kendisini yemek daha faydalıdır.

[old_news_related_template title=" Sahurda acıkmamak için hangi yiyeceklerden uzak durulmalı?" desc="Yarın milyonlarca Müslüman oruç tutmaya başlayacak. Bu mübarek ay iftar ve sahur sofralarıyla zenginleşecek. Oruç tutacaklar için en önemli şey; oruçlu oldukları saatler boyunca sağlıklı ve zinde kalabilmelerine yardımcı olacak besinleri tüketmek. Bu yüzden de sahurda; oruçlu olduğunuz zamanlarda sizi acıktıracak besinlerden uzak durmanız gerekiyor. Bu besinler neler mi? Haberimizde... " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/05/iecrop/sahurda-yemek-sozcu.com__16_9_1526362360.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/sahurda-yenmemesi-gereken-besinler-nelerdir-sahurda-acikmamak-icin-hangi-yiyeceklerden-uzak-durulmali-oub2-2407603/"]

TOK TUTAN BESİNLER

Elma: Vitamin ve mineral bakımından zengin olan elma lifli yapısı nedeniyle tokluk hissini uzatır. Kan glikoz seviyesini düzenleyerek enerji veren elma özellikle egzersiz sonrası kaybedilen enerjiyi geri almanıza yardımcı olabilir.

Salata: Marul, lahana, kereviz, salatalık ve diğer yeşil yapraklı sebzelerin sindirimi yavaştır ve yedikten sonra midenizi uzun süre dolu hissedebilirsiniz.

Yulaf Ezmesi: Yulaf ezmesi sizi daha uzun süre tok tutar. Yulaf ezmesi içinde bulunan karbonhidratların vücut tarafından yakılması daha uzun sürer ve diğer öğüne kadar gereken enerjiyi sağlar. Glisemik indeksi düşük olan ancak besin değeri bakımından zengin olan yulaf ezmesi açlık hormonu “ghrelin”i baskılar.

Yeşil Çay: Öğünler arasında içeceğiniz 1 bardak yeşil çay açlık hissini bastırmanıza yardımcı olabilir.

Protein: Sadece karbonhidrat tüketmek yağ hücrelerinde aşırı enerji depolanmasına dolayısıyla vücutta yağ kütlesi artmasına neden olurken, protein karbonhidratın vücut tarafından emilme hızını yavaşlatır. Balık ve deniz ürünleri, yağsız et, yumurta ve tavuk eti gibi kaliteli protein kaynakları sizi daha uzun süre tok tutar ve gün içinde gereken enerjiyi sağlar.

Baharat: Baharatlı gıdalar tokluk üzerinde iki şekilde etkilidir; birincisi baharatlı gıdalar masaya oturduğunuzda daha az yemek yemenizi sağlar, ikincisi ise hararet yaptığı için daha fazla su içmenize dolayısıyla midenizin dolmasına neden olur. Eğer midenizde herhangi bir sorun yoksa yemeklerde kullandığınız baharatı arttırarak tokluk hissini uzatabilirsiniz.

[old_news_related_template title="Ramazan’da neden uykumuz geliyor? Oruç tutarken uykunuzun gelmemesi için yapmanız gerekenler..." desc="Ramazan'da kan şekerinin düşmesiyle kişide uyuma isteği ağır basıyor. Genelde vücuttaki kan şekeri seviyesinin durumuna bağlı olarak özellikle yemeklerden sonra ya da uzun süren açlıklardan sonra konsantrasyon kaybı ve uykuya meyil artar.İşte Ramazan ayında sürekli uyuma isteğinin önüne geçmek için yapmanız gerekenler..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/05/iecrop/esneyen-insan_16_9_1526448360.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/ramazanda-neden-uykumuz-geliyor-oruc-tutarken-uykunuzun-gelmemesi-icin-yapmaniz-gerekenler-oub2-2409612/"]