TSH (Tiroid Stimülan Hormon) tiroid bezini uyararak, tiroid hormonlarının üretilmesini sağlayan bir hormondur., Yorgunluk, kabızlık, kuru cilt kilo alma ve saç dökülmesi gibi belirtilerde istenen TSH: Tiroid uyarıcı hormon testi nedir? TSH yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir? Hepsi ve daha fazlası haberimizde...

TSH: TİROİD UYARICI HORMON NEDİR?

Tiroid bezinizin gereken şekilde çalışıp çalışmadığını anlamak için TSH testi yapılır. Aşırı aktif (hipertiroidizm) veya az aktif (hipotiroidizm) olup olmadığını söyleyebilir. Test, herhangi bir semptomunuz olmadan bir tiroid bozukluğunu da tespit edebilir. Tedavi edilmezse, tiroid bozukluğu sağlık sorunlarına neden olabilir.

TSH “tiroid uyarıcı hormon” anlamına gelir ve test bu hormonun ne kadarının kanınızda olduğunu ölçer. TSH, beyninizdeki hipofiz bezi tarafından üretilir. Tiroid tarafından salınan hormon miktarını düzenlemekten sorumludur.

Normal TSH seviyeleri, litre başına 0.4 ila 4.0 mililitrelik birimliktir. Tiroid bozukluğu için tedavi görüyorsanız, normal aralık litre başına 0.5 ila 3.0 mililitredir.

Tiroid uyarıcı hormon, ya da TSH düzeyleri, tiroid sorunlarını teşhis etmeye yardımcı olur. Eğer yorgunluk, kabızlık, kuru cilt, kilo alma ve saç dökülmesi gibi semptomlardan şikayetçi iseniz, doktorunuz bu testi isteyebilir. TSH kan düzeyleri yeni doğanlarda rutin olarak ölçülmektedir.

kan testi sözcü ile ilgili görsel sonucu

YÜKSEK TSH DEĞERLERİ NE ANLAMA GELİR?

Normal TSH aralığı, litre başına 0,4 ila 5 mil uluslararası birimdir (mIU / L). TSH yüksekliği, yeterince T3 ve T4 üretilmemesine dayalı olarak tiroit bezinin az çalışması durumunu gösterir. Hamilelikte TSH yüksekliği görülmesi normal bir durumdur. Steroidler, dopamin veya opioid ağrı kesiciler (morfin gibi) kullanıyorsanız, normalden daha düşük bir okuma da alabilirsiniz.

TSH YÜKSEKLİĞİ BELİRTİLERİ

Halsizlik, yorgunluk, üşüme, soğuğa tahammülsüzlük, kuru cilt, saç dökülmesi, uyku hali, unutkanlık, konsantre zorluğu, depresyon, cinsel isteksizlik, seste kalınlaşma, kilo alma, kabızlık, adet düzensizliği, kas krampları ve eklemlerde ağrı, göz altının şişmesi, nabız sayısında azalma TSH yüksekliği belirtileri arasındadır.

DÜŞÜK TSH DEĞERLERİ NE ANLAMA GELİR?

TSH düşüklüğü ise tiroit bezinin fazla çalışması durumunu gösterir. TSH yüksekliği bir otoimmun hastalığının sonucunda ya da beslenme yoluyla çok fazla tuz alınması neticesinde ortaya çıkabilir.

TSH DÜŞÜKLÜĞÜ BELİRTİLERİ

Sinirlilik, ellerde titreme, çabuk yorulma, kilo kaybı, dikkat bozukluğu, uykusuzluk, sıcağa tahammülsüzlük, saç dökülmesi, cinsel istekte azalma, ağız kuruluğu, adet düzensizliği, sık sık idarara çıkma, kaslarda güçsüzlük, gözlerde ileri derecede büyüme ve öne doğru ilerleme gibi durumlar TSH düşüklüğünü gösterir.

[old_news_related_template title="MON: Monosit nedir? Monosit yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir?" desc="Monositler, bakteri, virüs ve mantarlarla savaşan bir tür beyaz kan hücresidir. Monositler bağışıklık sistemindeki en büyük beyaz kan hücresi türüdür. Başlangıçta kemik iliğinde oluşmuş kan ve dokularımıza salınırlar. Belli mikroplar vücuda girdiğinde, saldırı için hızla bölgeye koşarlar. Peki, Monosit yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir? Merak ettiğiniz tüm detaylar haberimizde..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/11/iecrop/shutterstock_559672780-1_16_9_1541142659.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/mon-monosit-nedir-monosit-yuksekligi-ve-dusuklugu-ne-anlama-gelir-oub2-2715569/"]