Tüp bebek, uzun bir süreç boyunca yapılan ilaç tedavileri, yumurta toplama işlemleri ve ardından yapılan embriyo transferinden oluşan çok farklı bir yöntem. Normal çiftlerde normal bir adet döneminde canlı doğum oranı % 27.7'dir. Tüp bebek sikluslarında (adet döngüsü) bu oran % 40-45 arasındadır. İşte bu yöntemlerle hamile kalan bir anne adayında belirtiler kendini nasıl gösterir? İşte en sık görülen gebelik belirtileri...

TÜP BEBEKTE HAMİLELİK BELİRTİLERİ

Tüp bebek tedavisinin en son aşaması olan yumurta transferinin ardından 12 gün sonra idrar ya da kan testi yapılır. Eğer hamilelik gerçekleşmiş ise kanama olmaz ve kan sonucu negatif çıkmaz. Bundan sonrası normal hamilelik belirtileri başlayacaktır. Hamilelik belirtileri olarak en çok yaşanan bel ağrısı embriyo oluşumu sürecinde en çok görülen durumdur. Bu belirtiler embriyo oluşumunu tamamlayana kadar devam eder. Negatif sonuç çıkmayan ve kanama gerçekleşmeyen bir tüp bebek transfer sonrası belirtilerinden bir diğeri karın ağrısı ve kusma olmaktadır. Bu süreçte bebek, oluşumu için tutunmaya çalışır.

[old_news_related_template title="Tüp bebek tedavisi nedir? Tüp bebek nasıl olur? IVF nedir?" desc="Sağlık sorunu ya da farklı problemler nedeniyle bebek sahibi olmayan çiftlerin umudu tüp bebek ile yeniden yeşeriyor. Anne adayından toplanan yumurtalar ile başlanan tedaviye transferle devam ediliyor. Peki nedir tüp bebek tedavisi? Tüp bebek oluşumu nasıl gerçekleşir. İşte transfer öncesi ve sonrası tüp bebek hakkında merak edilenler..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/11/shutterstock_554545003-custom.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/tup-bebek-tedavisi-nedir-tup-bebek-nasil-olur-ivf-nedir-2175504/"]

Diğer hamilelik belirtileri ise şöyledir;

- Yüz bölgesinde meydana gelen lekeler ve akneler,
- Kasıklarda ortaya çıkan ağrılar,
- İdrara çıkmadan önce kasıklarında ağrı hissedilmesi ve çok sık aralıklar ile idrara çıkma ihtiyacı,
- Ruh hallerinde değişiklikler,
- Çabuk sinirlenme,
- Kabızlık,
- Hamilelik dönemi içerisinde, progesteron hormonunun seviyelerinde artış. Progesteron hormonu, idrar yollarında, safra kesesinde ve bağırsaklarda rahatlatma etkisi sağlar.

TÜP BEBEKTE GEBELİK NE ZAMAN NETLEŞİR? KAN TESTİ İLE GEBELİK TESPİTİ VE BETA HCG DEĞERİ

BHCG hormonu döllenmeden ortalama 7 ila 12 gün sonra kanda hormon salgılamaya başlar ve bu salgılama 5 ml üstüne çıkınca gebelik var demektir. Ancak önemli olan artışların sağlıklı olmasıdır. Zira 48 saatte bir iki katı artış yaşanmalıdır. Özellikle bu dönemde artış sağlanmada dış gebelik durumları yaşanır ki bu da embriyonun rahim dışında kalmasından oluşur.

Ayrıca transfer sonrasında anne adayları kendilerine söylenen tarihte kanda BHCG testi yaptırmalıdır. Sabırsızlık ve heyecan dolu günler yaşandığından 12. günden önce yapılan idrar testi genelde yanıltıcıdır. Çünkü bu günlerin test sonuçları öncelikle kana daha sonraki günlerde idrara belirti vermeye başlar. Bu sebeple doktorlar 12. günde özellikle kandan test isterler. İdrar testleri piyasada da çok rahat bulunan testler olduğundan, anne adayları hemen bu duruma başvururlar.

Tüp bebek tedavisi kimlere uygulanabilir?

TÜP BEBEKTE İLK ÜÇ AY ÇOK ÖNEMLİ

Tüp bebek tedavisinin gerçekleşmesi neticesinde hamile kalan anne adayları için riskli dönem olarak kabul edilen ilk 3 aylık dönem çok daha önem arz etmektedir.

Hızlı, ani ve yukarı doğru uzanma şeklinde ki hareketlerden, ağır eşyalar kaldırmaktan kesinlikle sakınılmalı, doktor tavsiyesiyele verilen ilaçları düzenli kullanmak suretiyle bu zorlu dönem atlatılmalıdır.

Hamilelik boyunca sık sık dinlenmeli ve beslenmenize her zamankinden ayrı bir önem göstererek bebeğinizin sağlıklı gelişimine katkıda bulunabilirsiniz.

Hamilelikte su tüketiminin önemi büyüktür. Anne adayları bu dönemde her gün 2 veya 3 litre su tüketmelidir.

Alkol ve sigaradan kesinlikle uzak durulmalı hatta sigara dumanı bulunan her ortamdan derhal uzaklaşılmalıdır.

Bu dönem anne adayları için en hassas dönemlerden biridir. Olumsuz duygu ve düşüncelerden uzaklaşmalı, vitamin ve folik asit desteklerinizi almayı unutmamalısınız.

[old_news_related_template title="Tüp bebek tedavisinde nelere dikkat etmek gerekiyor?" desc="Uzmanlar tüp bebek tedavisine başvuracak çiftleri uyarıyor. Özellikle yüksek başarı oranları ile reklam yapan merkezlere dikkatli yaklaşılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Oya Gökmen, önemli bilgiler verdi ve bu yöntemle çocuk sahibi olmak isteyenlere öneriler sıraladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/03/iecrop/hamile-5_16_9_1522064653.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/tup-bebek-tedavisinde-nelere-dikkat-etmek-gerekiyor-2311453/"]
GEBELİKTE YAPILMASI GEREKEN TESTLER NELERDİR?