Türkiye'de, sağlık sorunlarına 'alternatif çözümler' oluşturma konusunda oldukça 'ilginç' örneklere rastlanıyor. Bu durum hastaların sadece maddi ve manevi olarak sömürülmesine değil, ölüm riski ile karşılaşmalarına da sebep olabiliyor. Bel fıtığı da bu duruma alet edilen hastalıklardan biri. Bir zamanlar birçok yerde bu sorunu çözdüğünü iddia edenlerin, sokaklarda reklam yaptığına sıkça rastlıyorduk.

Antalya'da da benzer bir durum yaşanmış ve bir rot balans ustası, kendi yöntemiyle bel ağrısını iyileştirdiğini iddia etmişti. Türkiye Nöroşirurji Derneği de sozcu.com.tr'ye yaptığı açıklamada bu tip yöntemler konusunda vatandaşları uyararak, "Sağlık sorunları, 'kişisel yöntemlerle' değil, bilimsel çerçevede yaklaşan uzman doktorlarla çözülmeli." vurgusu yaptı. İşte o açıklama:

[old_news_related_template title="Antalya'da rot balans ustası, fıtığı tedavi ettiğini iddia ediyor" desc="2011 yılında Konya'da görev yapan bir profesörün hastanede kullandığı ameliyat malzemelerini tornacıda yaptırdığı iddiası Türkiye'nin gündemine oturmuştu. Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. U.Y.'nin, bazı ameliyat malzemelerini sanayide tornacılara yaptırması herkesi şaşırtmış ve olay mahkemeye taşınmıştı. Bugün de Antalya'da benzer bir olayla karşı karşıyayız. Rot balans ustalığı yapan İbrahim Tetik, fıtık başlangıcı olan, bel ve sırt ağrısı çeken vatandaşlara kendi yaptığı aletle şifa dağıttığını iddia ediyor, arabaları tamir ettiği atölyesine hasta kabul ediyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/01/antalya-1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/antalyada-rot-balans-ustasi-fitigi-tedavi-ettigini-iddia-ediyor-2156800/"]

"BEL AĞRISI HER ZAMAN FITIK BELİRTİSİ DEĞİLDİR, TÜMÖR DE OLABİLİR!" 

Ülkemizde özellikle bel fıtığı olgularının bazı bilimsel olmayan yöntemlerle tedavi edilmesi girişimlerine zaman zaman bizler de şahit olmaktayız. Bu fırsatla Türkiye Nöroşirurji Derneği Yönetim Kurulu olarak, sorularınıza verdiğimiz bilimsel görüşlerimiz aşağıdadır:

turk-norosirurji-dernegi

YA BEL AĞRISININ SEBEBİ FITIK DEĞİLSE...

1- Bel ağrısı çeken hastaların başvurması gereken adres Beyin ve Sinir Cerrahisi ile Fiziksel Tedavi ve Rehabilitasyon uzmanları olmalıdır. Bu hastalık konusunda bu iki branş hekimleri çoğunlukla ortak çalışmaktadır.

Öte yandan her bel ağrısı, bel fıtığı belirtisi olmayıp, başka bazı hastalıkların da göstergesi olabilir. Bu nedenle hastanın ayrıntılı muayene ve incelemelerinin yapılması gereklidir.

Eğer bu ağrı gerçekten bel fıtığına bağlı ise de; tedavi çoğunlukla basamaklı şekilde yapılır. Hastanın muayene bulguları ve radyolojik-biyokimyasal-elektrofizyolojik incelemelerine göre değişik tedavi yöntemleri uygulanmalıdır. Bu yöntemler yelpazesi; sadece yatak istirahatinden, fizik tedavi uygulamaları, girişimsel ağrı uygulamaları ve cerrahi tedaviye kadar değişen bir aralıktadır. Bu nedenle hastanın bir beyin ve sinir cerrahisi uzman hekimi tarafından bilimsel ölçütler içerisinde değerlendirilip, gerekli tedaviye bu şekilde karar verilmesi doğru yöntemdir.

SORULARINIZ İÇİN UZMANLARA DANIŞIN

2- Derneğimiz, bu tür durumlarda, yetkisi dahilinde, gerekli adli ve toplumu bilgilendirici girişimlerde bulunmaktadır.

3- Vatandaşlarımız, tam teşhisin bile konmadığı ve gayri bilimsel bazı tedavi çabalarının gösterildiği bu durumlarda, sağlıklarının ciddi zarar görebileceği konusunda duyarlı olmalıdırlar. Örneğin omurgayı tutan bir tümör olgusu da temel olarak bel ağrısından yakınır. Böyle bir hastamızın bu şekilde omurganın aşırı yükler altında gerilmesine neden olan girişimler uygulandığında, omurlar ve/veya bağlar hasar görerek, omurilik ve sinir basılarına sebep olunabilir ve sonuç kısmi veya tam felce kadar gidebilir.

4- Halkımızın bu tür gayri bilimsel tedavi iddiaları karşısında, kendi sağlıklarını riske atmamak için, daha duyarlı olması ve bilimsel adres olan beyin ve sinir cerrahisi uzman hekimine başvurması gereklidir.

5- Bu konu ile ilgili daha ayrıntılı bilgilendirme için www. turknorosirurji.org.tr veya www.spinetr.com internet sitelerine de başvurulabilir.

Saygılarımızla

Türk Nöroşirürji Derneği Yönetim Kurulu

[old_news_related_template title="Bel ağrısını önlemenin 9 altın kuralı" desc="Türkiye'de görülme oranı yüzde 80'lerde olan bel ağrısı sorunu için mutlaka uyulması gereken kurallar var. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Coşkun Akalın, bel ağrısının önlemenin 9 altın kuralını sıraladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/04/bel-agrisi.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/bel-agrisini-onlemenin-9-altin-kurali/"]