İdrarınızda ürobilinojen bulunması, sağlık durumunuz, özellikle de karaciğerinizin durumu hakkında size çok şey anlatabilir. Bazen, sadece son zamanlarda aldığınız ilaçların bir sonucu olarak idrarınızda olabilir, ancak, aynı zamanda bazı daha ciddi tıbbi durumun bir işareti olabilir. Peki, İdrarda ürobilonejen ne anlama gelir? İdrarda ürobilinojen neden olur? Merak ettiğiniz tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz...

UBG: ÜROBİLİNOJEN NEDİR?

Ürobilinojen, hemoliz yoluyla kırmızı kan hücresi ürünlerini parçalamaktan sorumlu normal katabolik yollarda meydana gelen, karaciğer tarafından işlenen sarı bir bileşik olan bilirubinin bir yan ürünüdür. Barsaklarda ürobilinojen oluşur ve bunun yarısı normal dolaşım için geri emilir ve idrarınız yoluyla atılır, geriye kalanlar ise dışkıda atılır.

Normal idrar bir miktar ürobilinojen içerir. İdrarda çok az veya hiç ürobilinojen yoksa, karaciğeriniz doğru çalışmıyor demektir. İdrarda çok fazla ürobilinojen, hepatit veya siroz gibi bir karaciğer hastalığına işaret edebilir.

NORMAL ÜROBİLİNOJEN DEĞELERİ

Normal ürobilinojen aralığı 17 umol / L'den (<1mg / dl) azdır. Bununla birlikte, değerlerin 0 - 8 mg / dl aralığında olması normal olarak kabul edilir. Bu aralığın üstünde veya altında bir ürobilinojen düzeyine sahip olmak klinik bir ortamda anormal kabul edilir.

Yükselmiş ürobilinojen seviyeleri fazla RBC (kırmızı kan hücresi) yıkımı, karaciğer aşırı yükü, hematom, zehirlenme ve hatta karaciğer sirozu belirtisi gösterebilir.

Azalmış ürobilinojen seviyeleri, safra kanalı sisteminde veya safra üretiminde bir tıkanıklığa işaret edebilir.

Kan tahlili sonucu sorgulama nasıl yapılır? 2018 Sağlık Ocağı tahlil sonuçlarını öğrenme…

İDRARDA ÜROBİLİNOJEN NEDENLERİ

Hemoliz

Bir dizi farklı tıbbi, bakteriyel ve parazit enfeksiyonları neden olur. Hemoliz, RBC'lerin çok yakında parçalandığı ve kemik iliğinin daha fazla alyuvar hücresi üretmesini gerektirecek bir süreçtir. RBC'ler bozulduğunda, içeriğini serbest bırakırlar, daha sonra karaciğer tarafından işlenirler ve bilirubin ve ürobilinojen oluştururlar. RBC'ler tipik olarak yaklaşık 120 gün boyunca yaşamakta ve daha sonra yeni RBC'lere yol açmak için doğal olarak bozulmaktadır. Anormal hemoliz vakalarında akıya sokulabilecek hassas bir bozulma ve üretim dengesi vardır.

Pernisiyöz anemi

Folik asit ve B12 vitaminleri RBC üretmek için gereklidir. Vücudun iki maddeden herhangi birinde eksik olması durumunda, bu, vücudun yeterince kırmızı kan hücresi olmadığı bir durum olan pernisiyöz anemiye neden olur. Yetersiz miktarlarda B12, kemik iliğindeki RBC'lerin yok olmasına ve dolaylı olarak bilirubin üretiminin artmasına neden olabilir.

Karaciğer hastalıkları

Karaciğer, bilirubinin işlenmesi dahil olmak üzere çok miktarda metabolik süreçte yer alan birincil organdır. Karaciğer yeterince performans göstermediği zaman, bilirubinin birikmesi takdir edilebilir ve daha sonra ürobilinojen birikimi olabilir. Bunlar, doktorunuzun daha fazla araştırmak için kullanacağı önemli ipuçları. Karaciğerleri etkileyen çeşitli hastalıklar arasında hepatit, siroz ve karaciğer kanseri bulunur.

Dubin-Johnson sendromu

Bilirubinde izole bir artışa yol açan nadir bir kalıtsal genetik bozukluk.

Rotor sendromu

Her ikisi de konjuge bilirubinde bir artışa neden olarak, Dubin-Johnson sendromuna oldukça benzer nadir ve nispeten benign bir durumdur.

Konjestif kalp yetmezliği

Kalbin, yeterli perfüzyon sağlamak için ihtiyaç duyduğu kadar kan pompalayamadığı bir durumdur. Bu, organların ve dokuların vücudun ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli bir şekilde oksijen ve besin sağlanamadığı anlamına gelir. Kalbin kan pompalama yeteneğini azaltması yüzünden böbrekler vücutta sıvıyı tutarak bunu telafi etmeye çalışır. Bu, kolların, bacakların, ayak bileklerinin ve diğer organların şişmesine neden olur.

Kurşun zehirlenmesi

Kurşun bazlı boya veya kurşun tozları nedeniyle sık karşılaşılan bir durumdur. Kurşun zehirlenmesinin diğer nedenleri arasında kirlenmiş hava, su ve toprak bulunur. Kurşun, zaman içinde vücutta birikebilen, sağlık sorunlarına ve ciddi karaciğer hasarına yol açan bir zehirdir.

Kolestaz ve safra kanalı tıkanıklığı

Safrayı nakleden kanalların tıkanması, doğru akışı keser. Bu geçiş yolunu tıkayan safra taşlarından kaynaklanabilir ve yara dokusunun oluşumunun bir sonucu olarak daraltılır.

Crigler-Najjar sendromu

Bilirubinin metabolizmasını etkileyen nadir bir kalıtsal bozukluk, kan akışında bulunan yüksek düzeyde konjuge olmayan bilirubin ile sonuçlanır. Yenidoğanlarda tedavi edilmezse, bu durum geri dönüşümsüz beyin hasarına yol açabilir.

Bazı ilaçlar

Antibiyotiklerin alınması, bilirubini ürobilinojene dönüştürmeye yardımcı olan bağırsaktaki yararlı bakterileri yok edebilir. C vitamini ve amonyum klorür de yüksek miktarlarda alındığında idrarın asitliğini artırabilir. Asidik idrar ürobilinojen konsantrasyonunu azaltacaktır.

[old_news_related_template title="BIL: Bilirubin nedir? İdrarda bilirubin yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir?" desc="Karaciğerin kırmızı kan hücrelerini parçalaması sırasında ortaya çıkan bilirubin nedir? İdrarda bilirubin yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir? Merak edilen tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/11/iecrop/shutterstock_264172544_16_9_1542082174.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/bil-bilirubin-nedir-idrarda-bilirubin-yuksekligi-ve-dusuklugu-ne-anlama-gelir-oub2-2734638/"]