Urların çoğu zararsız olmakla birlikte varlıkları büyük endişelere yol açar. Ur hakkında bilinmesi gerekenleri haberimizde bulabilirsiniz...

UR (TÜMÖR) NEDİR?

İnsan, hayvan ve bitki dokularında hücrelerin anormal çoğalması ile meydana gelen şişlerdir. Bütün canlılarda «hipertrofi» adı verilen organ büyüme ve genişlemeleri görülebilir. Fakat bunlara ur denmez. Benler de ura benzeyen oluşumlardır. Urlar ikiye ayrılır. İyi huylu urlar çıktıkları dokunun özelliklerini korurlar. Zararsızdırlar. Kötü huylu urlar ise çevrelerindeki dokuyu tahrip ederek gelişirler. Yavrulama yoluyla vücudun diğer organlarına geçebilirler.

Meydana getirdikleri toksinlerle hastayı ölüme sürüklerler. Kötü huylu urlar ayrıca şekil ve çapları ile çıktıkları organdan ayrılırlar. Epitel dokularında, kemik, sinir ve kan yapıcı dokularda dahi meydana gelebilirler. Hatta dokusu belli olmayan urlar bile vardır. Bu kanser hastalığıdır. Tümör yani ur, herhangi bir hücrenin veya hücre gruplarının organizmanın kontrol mekanizmalarının tesirinden çıkıp hızlı ve anormal bir çoğalma ile ortaya çıkan kitlelerin genel adıdır. Latincede tümör, “şişlik, ur” anlamına gelmektedir.


[old_news_related_template title="Dünyanın en büyük tümörü olarak rekorlar kitabına girdi" desc="Costa Rica'da 57 yaşındaki Sonia Lopez'in rahminden tam 35 kilo ağırlığında tümör çıkarıldı. Rahmin içinde ve çevresinde gelişen tümörün görüntüsü şaşkına çevirdi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/02/basliksiz-1-1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/dunyanin-en-buyuk-tumoru-olarak-rekorlar-kitabina-girdi-2198788/"]

Tümörler, vücuttaki “immunite” denilen kontrol sistemine tabi olmayan bir gelişme, çoğalma ve büyüme sonucu meydana gelirler.

Mikroskobik olarak, tümörler, olgunlaşmamış hücrelerden meydana gelmiştir. Hatta tümörün hangi dokudan çıktığı, hangi hücreleri taklit ettiğini söylemek güçtür. Hücrelerin çapı, biçim ve boyanış şekilleri birbirine benzemez. Buna pleomorfizm denir. Çekirdekle sitoplazma arasındaki oran bozulmuştur. Hücrelerin birbirleriyle irtibatı kaybolmuştur. Cerrahi olarak çıkarıldıklarında çoğunlukla nüksederler.



CERRAHİ OPERASYONLARI GÖZÜNÜZDE BÜYÜTMEYİN

Günümüzde cerrahinin amaçlarından biri hastanın kesisini küçültmektir. Klasik cerrahi yöntemler büyük kesilerle yapıldığı için hastalara ameliyat sonrası ağrılı bir dönem yaşatmaktadır.