Kontinans Derneği öncülüğünde gerçekleştirilen "Üretra Darlığı Tedavisi Canlı Cerrahi Kursu"na dünyanın ve Türkiye'nin saygın ürologları yoğun katılım gerçekleştirdi. Üretra darlığı konusunda dünyanın sayılı bilim insanlarından Dr. Sanjay Kulkarni ve yetiştirdiği öğrencileri Dr. Justin Chee ve Dr. Paksi Satyagraha'nın katılımı ile gerçekleşen kursa 50 kadar ürolog katılım gösterdi.

Canlı cerrahi ve eğitimlerin yer aldığı kursta Kontinans Derneği Başkanı Prof. Dr. Tufan Tarcan, Dernek "Üretral Rekonstrüksiyon Çalışma Grubu" Başkanı Prof. Dr. Zafer Aybek, İstanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haluk Akpınar ve 4.Ürolojik Cerrahi Kongresi için davet edilen yabancı davetliler çeşitli konuşmalar gerçekleştirdiler.

Üretra darlığı konusunda bilgiler veren Dr. Sunjay Kulkarni ve Prof. Dr. Tufan Tarcan sozcu.com.tr için önemli noktalara değindi.

ÜRETRA DARLIĞI NEDİR?

Üretra'nın erkeklerdeki ve kadınlardaki temel işlevinin idrar torbası boşaltım işlevine başladıktan sonra idrarın vücudun dışına çıkarmasına izin vermek olduğunu açıklayan Dr. Sunjay Kulkarni, erkeklerde daha çok görülen üretra darlığı sorununa dikkat çekti ve sözlerine şöyle devam etti:

[caption id="attachment_2762163" align="aligncenter" width="880"]dr-sanjay-kulkarni-uretra-darligi Dr. Sanjay Kulkarni[/caption]

Bu ince kanal erkeklerde sperm çıkışı için de önemli bir role sahiptir. Yaralanma ve enfeksiyon nedeniyle oluşan bir darlık bu borudaki idrar akışını engeller veya yavaşlatır. Bu duruma üretra darlığı denir. Üretra darlığı hayat kalitesini etkileyen bir sorun iken tedavi edilmeyen ciddi ya da tam tıkanmalarda böbrek yetmezliği kaçınılmazdır.

Üretra kanalının bir kısmı ya da tamamı daraldığında üretral darlık oluşur. Üretranın herhangi bir bölümü bu daralmadan etkilenebilir. Üretranın etkilenen kısmının etrafında daralma sonucu genellikle bir miktar fibrozis yani bağ dokusu oluşur. Daralmanın uzunluğu 1 cm'den başlar ve üretranın tam uzunluğuna göre değişir.

Kadınların üretrası daha kısa olduğundan üretra darlığı riski daha düşüktür. Erkeklerde ise kanal penis boyunca uzandığından daralma yaşanması daha olasıdır. Üretra daralması bir defa gerçekleştikten sonra müdahale edilmeden kendiliğinden düzelmez ve ameliyat gerekebilir. Üretra darlığı ameliyatı erkekte ya da kadında, görülen daralmanın cerrahi yöntemlerle giderilme işlemidir.

ÜRETRA DARLIĞININ BELİRTİLERİ VE SEBEPLERİ

Üretra darlığı sorunu idrar akımında yavaşlama, idrar yaparken ağrı, idrarın çatallanması ve saçılması, idrar yaptıktan sonra damlama ile ortaya çıkabilir.

İdrar kanalındaki bu darlıkların en sık nedeni geçirilmiş enfeksiyonlardır. Bunun yanında idrar kanalından gerçekleştirilen sonda takılması gibi girişimler ve ameliyatlar ile dışarıdan alınan darbeler de idrar kanalında nedbe oluşumuna ve dolayısıyla darlıklara neden olabilir. Özellikle trafik kazalarına bağlı üretra darlığı sorunu oluşmaktadır. Bazen de nedeni bilinmeyen sebeplerle oluşmaktadır.

Üretra darlığı özellikle erkeklerde daha çok görülmektedir. Kadınlarda az sayıda da olsa üretra darlığı sorunu görülmekle beraber erkekler de 25 ila 65 yaşları arasında üretra darlığı sorunu daha sık rastlanmaktadır."

100 BİN ERKEĞİN 500'ÜNDE ÜRETRA DARLIĞI GÖRÜLÜYOR

100 bin erkeğin 500'ünde görülen üretra darlığı sorunu tedavisinde açık ameliyatların önemine değinen Dr. Sunjay Kulkarni, üretra daralmasının tedavisinde kullanılabilen çeşitli cerrahi tedaviler olduğunu anlattı ve sözlerine şöyle devam etti, "Tavsiye edilen tedavi, daralmanın lokasyonuna, uzunluğuna, ciddiyetine ve prosedürün risklerinin değerlendirilmesine göre değişebilir. Ortak üretra darlığı ameliyatı yöntemleri şunlardır:
Dilatasyon: Bir katater yardımıyla darlığın genişletilmesidir.
Endoskopik cerrahi: Endoskopik olarak darlığın kesilerek açılmasıdır.
Günümüzde endoskpik tedaviler sonrası tekrarlayan darlıklarda kalıcı tedavi için önerilen, üretroplasti olarak adlandırılan ve darlık bölgesinin çıkartılması veya yeni doku getirilmesi işlemlerini kapsayan cerrahi işlemlerdir.

Özellikle erkeklerde enfeksiyon ya da geçirilmiş travmalara bağlı idrar yolu darlıkları gelişmektedir. Kazalar sonrası idrar kanalından taze kan gelmesi ve arkasından işeme zorluğu veya tamamen işeyememe ilk belirtiler olmaktadır. Bu hastalara başlangıçta endoskopik tedaviler denenmekte ancak bazı hastalarda bu tedavi şekli yeterli olmamaktadır. Özellikle darlığı uzun olan, en az iki-üç kapalı yöntem yapılmış olmasına rağmen darlığı tekrar eden hastalarda kapalı yöntemde ısrar edilmemesi gerekir. Bu hastalara, darlığın yerine uzunluğuna göre değişik yöntemler kullanarak kesin çözüm üretilmelidir." tavsiyesinde bulundu.

uretra-darligi-shutter

AMELİYAT SONRASI CİNSEL YAŞAM

Dr. Sunjay Kulkarni, "Ameliyatın türüne göre operasyon sonrası cinsel aktivitelerinize yönelik öneriler değişir. Çoğu hastanın en azından ameliyat bölgesindeki şişlik ve ödem durumları geçene kadar beklemesi gerekir. Doğru olanı yapmak için de doktorunuza cinsel ilişkiye girme konusunda merak ettiklerinizi sorunuz. Cinsel performansta değişiklikler olsa da bu durum zamanla normale dönecektir. Foley kateteri vücudunuzdan çıkarılır çıkarılmaz cinsel ilişkiye girmenizde bir engel yoktur. Eğer ereksiyon durumunuz ile ilgili yeni bir probleminiz varsa bunu doktorunuz ile paylaşmalısınız. Doktorunuzun verdiği bilgiler ışığında gerekli önlemleri alarak ve sağlığınızı koruyarak cinsel ilişkiye girebilirsiniz." dedi.

TARİHİN EN ESKİ AMELİYATLARINDAN BİRİ: ÜRETRA DARLIĞI TEDAVİSİ

Tarihte bilinen en eski tedavi yöntemleri arasında yer alan üretra darlığı operasyonlarının Eski Mısır, Roma İmparatorluğu ve özellikle 6. yüzyıldan beri uygulayan Hintli doktorlar tarafından yapıldığına dikkat çeken Dr. Sunjay Kulkarni, günümüzde açık ameliyat başarı oranlarının yüzde 90'lara kadar yükseldiğini vurguladı.

Dr. Sanjay Kulkarni, Dr. Justin Chee ve Dr. Paksi Satyagraha'nın "Üretra Darlığı Tedavisi Canlı Cerrahi Kursu"na katılımlarının Türkiye'deki ürologlar için çok önemli bir fırsat olduğunu anlatan Kontinans Derneği Başkanı Prof. Dr. Tufan Tarcan ise, üretra darlığı konusunda temel noktalara dikkat çekti; "Üretra darlıklarının cerrahi tedavisi fonksiyonel ürolojinin en zor konularından bir tanesi. Özellikle tekrarlayan üretra darlıklarında açık cerrahi dışında başka bir seçeneğimiz kalmıyor. Buna karşın pelvis kırıklarıyla seyreden çoğunlukla trafik kazaları ya da travmaya bağlı olarak oluşan üretra darlıklarında da yine bu sorunun tedavisi açık cerrahi oluyor. Bazen de başka organlardan doku transferi ile gerçekleşiyor” dedi.

TÜRKİYE'DE TRAFİK VE İŞ KAZALARINDAN DOLAYI BİRÇOK GENÇ ÜRETRA DARLIĞI YAŞIYOR

Prof. Dr Tufan Tarcan: "Üretra Darlığı Tedavisi Canlı Cerrahi Kursu"na dünyanın tartışmasız en önemli uzmanlarından bir tanesi Dr. Sanjay Kulkarni aynı zamanda Avusturalya'dan Dr. Justin Chee, Endonezya’dan da Dr. Paksi Satyagraha katılan isimler arasındaydı. Üretra darlığı öğrenilmesi çok zor bir eğitim sürecinden geçilerek ulaşılan bir cerrahi yetenek. Bizde bu kursumuzda değerli hocalarımızla canlı cerrahi eğitimi verdik bunda Ürolojik Cerrahi Derneği'nin büyük payı var. Kursta 17 yaşındaki genç bir erkeğin travma sonrası idrar kesesi sorunu ile birlikte gerçekleşen üretra darlığı sorunu çözülürken, bir diğer canlı cerrahi ise prostat kanseri tedavisi sonrası idrar kaçırma sorunu olan bir erkek hastanın sorunu çözüldü.

uretra-darligi-ameliyati

Türkiye'de trafik ve iş kazalarından dolayı birçok üretra darlığı sorunu yaşanabiliyor. Bu kazalar sonrası ise hastalar kapalı yöntemle ameliyatı tercih ediyorlar. Çoğu zaman ise kapalı yöntem sonunda darlık sorunu çözülmediği gibi hastalar arayış içersine de girmiyor. Bu anlamda doğru hekimlere danışmaları gerekiyor.

ÇOCUKLARDA BU BELİRTİLERE DİKKAT!

Üretra darlığı sorununda mutlaka idrar sorunu oluşuyor. Küçük yaştaki çocuklarda üretra darlığı sorunu aileler ve hasta tarafından atlanırken farkına geç varılabiliyor. Ailelerin bu noktada dikkat etmesi gerekiyor; çocukları tuvalete sık gidiyor, az idrar yapıyorsa ya da ince idrar yapıyorsa üretra darlığı sorunu yaşıyor olabilirler.

Kontinans Derneği'nin çatısı altında "Üretral Rekonstrüksiyon Çalışma Grubu" oluşturduk ve yurt dışında bu konunun uzmanı olan kişilerin yanına giderek eğitim almış olan 5-6 kişilik çekirdek bir kadro ile çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz. Dernek olarak amacımız iyi yetişmiş kişilerin doğru cerrahiyi yapabilmesini temin etmek. Bu kurslardaki eğitimin amacı da bu. Üretra darlığı ameliyatlarının tecrübeli insanlar tarafından yapılması önem taşıyor." dedi.