Türkiye'de kesin bir rakam olmamakla birlikte 10 milyon ve üzeri hasta olduğu tahmin edilmektedir. Bu hastaların büyük bir kısmı ise 50 yaş üstü kişilerden oluşur. Çeşitli sebeplerle oluşan varisler damarların gözle görülür derecede belirgin olmasıdır. İşte hayat kalitesini düşüren varisi daha yakından tanıyacağınız yazımız...

VARİS NEDİR?

Varis toplardamarların genişlemesi olarak tanımlanır. Varisin oluşumunda birden fazla faktör etkendir. Gebelik, şişmanlık, uzun süre ayakta kalmak, bazı meslekler, kadın olmak, doğum kontrol hapları ve hormon tedavileri, dar giysiler giymek, kabızlık, yaşlılık ve genetik faktörler…

Varis, toplardamar kapakçığındaki yetmezlik sonucu oluşur. Bacaklarımızdaki toplardamarlar kirli kanı yer çekiminin tersi yönünde temizlenmesi için akciğerlere ve kalbe taşıyan damarlardır. Bu damarların içinde yukarı doğru akımın sağlanabilmesini kolaylaştıran ve aşağıya doğru kanın toplanmasını engelleyen kapaklar vardır. Bacak kaslarının çalışması ve kan bu kapakların yardımı ile tek yönlü olarak yukarı ilerler. Ancak kapaklarda hasar oluştuğunda kanın yer çekimi ile aşağı yönde basınç oluşturması ile yüzeysel toplardamarlarda varisler oluşur.

Varis tedavisinde en etkili yöntem hangisidir?

VARİSİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Varisin neden olduğu başlıca şikayetler şunlardır:

– Bacaklarda mavi mor şişlikler
– Özellikle ayakta durmakla artan ağrı
– Tam olarak “ağrı” şeklinde tarif edilemeyen huzursuzluk hissi
– Çabuk yorulma ve bacaklarda ağırlık hissi
– Bacaklarda şişlik
– Bacaklarda uyuşukluk
– Gece krampları
– Kaşınma

VARİS ÇEŞİTLERİ

Temel olarak 3 varis tipi vardır.

– Büyük varisler: Deriden bariz çıkıntı yapan, çapları 4-15 mm arasında değişir.

– Orta boy varisler: Deriden hafif çıkıntı yapan, yeşil renkli, çapları 2-4 mm arasında değişir

– Kılcal varisler: Deriden çıkıntı yapmayan, çapları 1-2 mm den küçük olan kırmızı-mor renkli olan varislerdir.

VARİS TEŞHİSİ NASIL KONUR?

Varis teşhisi basit bir poliklinik muayene ile konulabilir. Doktorun hastaya yapacağı gözlem, fizik muayene ve bacağıyla ilgili bir takım ölçümler, varis konusunda temel teşhisi koydurur. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Tolga Soyal cevapladı.

4


VARİS TEDAVİSİ NASIL YAPILMAKTADIR?


Hamile kadınlarda görülen varisler çoğu zaman doğumdan 2-3 ay sonra kendiliğinden geçme olasılığı bulunmaktadır. Bunun dışında kalan toplardamar genişlemesi ya da kılcal damar çatlaması problemi olan herkes mutlaka tedavi olması gerekmektedir. Varis belirti ve şikayetleriniz varsa ilk olarak uzman bir hekime muayene olmanız gerekir. Bunun için hastanelerin kalp ve damar cerrahisi bölümüne randevu almanız gerekir.

Varisli damarın çıkarılması ya da bozuk olan kapakçıkların onarılması en geleneksel yöntemdir. Ancak gelişen teknoloji sayesinde ameliyat gereksiz ve zahmetlidir. Hem de iyileşmesi uzun sürer.

Lazerle tedavi yönteminde damar içine bir katater yerleştirilmekte ve lazer cihazından bir ışın gönderilerek damar yakılmaktadır. Radyofrekans yönteminde ise yine bir katater yardımı ile damar içine radyo dalgaları gönderilir. Bu esnada bir ısı oluşur ve damar yakılmış olur. Bu işlemler esnasında sadece lokal anestezi kullanılır ve hastalar günübirlik tedavi olup hastaneden çıkabilirler.


BACAK DAMAR TIKANIKLIĞI TEDAVİSİ

Kardiyolog Prof. Dr. Eralp Tutar cevaplıyor; Bacak damar tıkanıklığı tedavisi, halk arasında damar sertliği olarak bilinen aterosekleroz hangi organı besleyen damarda oluyorsa o organa ait şikayetler ortaya çıkar