Neredeyse herkes doğum tarihini biliyor olsa da, bir vücut fiziksel durum ve yaşam tarzına bağlı olarak önemli ölçüde daha genç veya daha yaşlı bir görünüme ve işleyişe sahip olabilir. Yani, kronolojik yaşınız biyolojik yaşınızdan oldukça farklı olabilir. Peki vücudumuzun gerçek yaşı kaç? Vücut yaşı nasıl hesaplanır? Haberimizde...

VÜCUT YAŞI HESAPLAMA

1- Kalça ölçümünüzü (santimetre) bel ölçümünüzle (santimetre) bölün. 0,816'dan küçükse, gerçek yaşınıza dört yıl ekleyin.

2- Sağ elinizin ilk iki parmağını, sol bileğin iç kısmına baş parmağınızın hemen altına yerleştirin. 10 saniye boyunca vuruş sayısını sayın, sonra bu sayıyı altıyla çarpın.

- 54-59 ise, yaşınızdan dört yıl çıkartın
- 60-64 ise iki yıl çıkartın
- 65-72 ise, bir yıl ekleyin
- Eğer 73-76 ise iki yıl ekleyin

[old_news_related_template title="Vücut direncini artırmanın 9 adımı" desc="Hastalık mevsimi olarak sayılan kış aylarında soğuk algınlığı, grip, nezle bronşit ve sinüzit gibi üst solunum yollarında ortaya çıkan sorunlar sık görülüyor. Uzmanlar bu sene grip virüsünün daha çok bulaşıcı ve etkili olduğu uyarısı yaparken bu hastalıklara karşı önlem almak daha çok önem kazandı. İşte vücut direncinizi yükseltmeye yardımcı 9 öneri..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/01/yemek-1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/vucut-direncini-artirmanin-9-adimi/"]

 

3- Sırtınız dik, bacaklar bitişik ve kollarınız omuz seviyesinde ve önde yere oturun. Bacaklarınızın yanında, parmak uçlarınızın hemen altındaki noktayı işaretleyin ve ardından bacaklarınızı düz tutarak ileriye doğru yavaşça ilerleyin. Parmaklarınızın ulaştığı yeri işaretleyin ve iki işaret arasındaki mesafeyi santimetre olarak ölçün.

- 0-25 ise 3 yıl ekleyin
- 25,1-37 ise 2 yıl ekleyin
- 37,1-40 2 yıl çıkarın
- 40,1-48+ 3 yıl çıkarın

4- Durmadan yapabildiğiniz kadar modifiye şınav çekin (dizlerin üzerinde), vücudunuzu düz bir çizgide tutarak ve göğsünüzü 10 cm'lik bir alana kadar alçaltın.

- 0-30 ise 2 yıl ekleyin
- 31-60 ise 1 yıl ekleyin
- 61-90 1 yıl çıkarın
- 91+ 2 yıl çıkarın

5- Aşağıdaki sorulara göre puan verin.

Ben genellikle günde bir kez yemek yiyorum (atıştırmalıklar dahil):

- İki: 1 puan
- Üç: 2 puan
- Dört: 3 puan
- Beş: 4 puan

3449_146423

Yüksek yağlı veya kızarmış aperatifler yiyorum:

- Düzenli olarak (haftada 7 veya daha fazla): 1 puan

- Bazen (haftada 4-6 kez): 2 puan

- Nadiren (haftada 0-3 kez): 3 puan

- Asla: 4 puan

Meyve veya sebze içeren yemek veya atıştırmalıklar yiyorum:

- Asla: 1 puan

- Nadiren (haftada 1-5 kez): 2 puan

- Bazen (haftada 6-9 kez): 3 puan

- Düzenli olarak (haftada 10 veya daha fazla kez): 4 puan

Trans yağ, doymuş yağ ve büyük miktarlarda sodyum, nitrat, gıda kimyasalları ve şeker içeren işlenmiş gıdalar tüketiyorum:

- Asla: 1 puan

- Nadiren: 2 puan

- Bazen: 3 puan

- Hemen hemen her zaman: 4 puan

Sahip olduğunuz puan sayısına göre yaşınıza yıllar ekleyin veya çıkartın:

- 0-9 puan: 3 yıl ekle
- 10-12 puan: 2 yıl ekle
- 13-15 puan: 2 yıl çıkar
- 16-17 puan: 3 yıl çıkar




ŞİŞMANLIK KADERİNİZ OLMASIN
Obezite yani şişmanlık asla kaderiniz değil! “Ben şişmanım. Hangi diyeti yaparsam hangi egzersizi yaparsam yapayım kilo veremiyorum” diyen hastalar mutlaka uzman bir doktordan görüş almalıdır. Çünkü şişmanlık artık günümüzde sadece diyet ve egzersizle tedavi edilebilecek bir hastalık olmaktan çıkmıştır. Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Kamil Gülpınar cevapladı.