Modern örümcek ve akreplerin bir akrabası olan alüvit türünün, ipekleri döndürmek için kullanılan uzantılar olan dişler ve ağızlar da dahil olmak üzere modern örümceklerle birçok benzerliği bulunuyor.

Olağan dışı bir şekilde, bu 100 milyon yıllık yaratıkta, arkadaki ucunda bir kamuflaj olarak bilinen uzun, kuyruk benzeri bir yapı da bulunuyor.

Independent'ta yer alan habere göre Kansas Üniversitesi'nden bir paleontolog olan ve canlıyı tanımlayan araştırmanın yazarlarından biri olan Dr. Paul Selden, "Her çeşit kuyruk şeklindeki uzantının bir anten görevi görmeye de eğilimlidir." diyor: Bu çevreyi algılamak için kullanır. Uzun kuyruğa sahip hayvanlar bunu duyusal amaçlar için kullanırlar.

[old_news_related_template title="Yılanların neden uzun gövdeli olduğu keşfedildi!" desc="Uzun yıllar boyunca , bilim insanları yılan vücudunun kendine has uzun gövdelerinin kökenini anlamaya çalışıyor. Hayvan gelişimi açısından, iskelet ve omurilikten oluşan gövdenin, dokular tarafından kontrol edilen mekanizması sırrını korumaktaydı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2016/08/yil2.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2016/dunya/yilanlarin-neden-uzun-govdeli-oldugu-kesfedildi-1350297/"]

Nature Ecology and Evolution adlı bilimsel dergide açıklanan ve alüvit türünün evrim tarihini değiştirecek keşif, Yunan mitolojisindeki farklı hayvanların vücudu bölümlerinden oluşan, bir başı aslan bir başı keçi, gövdesi aslan ve kuyruğu yılan olan tasvir edilen Kimera (Chimera) adlı bir canavardan esinlenerek Chimerarachne olarak adlandırıldı.

orumcekkesfi1

Geçmişte, örümceğin iplik üreten organı eksikken, kuyruğu bulunuyordu, modern örümceklerde ise iplik üreten organları muazzam iken, kuyrukları bulunmuyor.

"Bu nedenle yeni olan keşif gerçekten ilginç!" diyor Dr Selden: Ara form gibi görünüyor. Yaptığımız analizde, iplik üretme organı gelişmemiş kuyruğu kaybetmiş modern örümcek arasında bir tür ortaya çıktı. Kehribarda sıkışmış halde bulunan örümcek, bir kabuğun altında ya da bir ağacın dibindeki yosunların altında yaşamış olabilir.

Ağ dokuma becerileri gelince, kuyruk işlevi muhtemelen modern örümceklere kıyasla sönümlendi..Örgü dokuma yerine, Chimerarachne ipliğini yer altındaki oyukların inşası ya da yumurtalarını sarmak gibi çeşitli başka amaçlarla kullanmış olabilir.

Yaratık, mükemmel korunmuş şekilde mantar ve dinozor kanıyla dolu keneler gibi birçok heyecan verici buluşun yeri olan Myanmar'ın kehribar yataklarındaki en yeni bulgu özelliğini taşıyor.

Çeviri: Reha BAŞOĞUL

[old_news_related_template title="İnsan-goril ayrımı 10 milyon yıl önceye dayanıyor" desc="Etiyopya'da yaklaşık 8 milyon yıl önceye tarihlenen goril dişleri bulguları, insan-goril ayrımının en az 10 milyon yıl önce gerçekleştiğini belirtiyorlar" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2016/02/15/goril.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2016/dunya/insan-goril-ayrimi-10-milyon-yil-onceye-dayaniyor-1091315/"]

[old_news_related_template title="Hayvan evriminde tektonik plakaların, sıra dağların ve iklim değişikliğinin etkisi olduğu doğrulandı" desc="Teknonik plakaların kayması, iklim değişikliği, sıra dağların alçalıp yükselmesi ile hayvanların evrimleşmesi arasındaki kuvvetli ilişki bilim insanları tarafından doğrulandı. Bulgular memeliler, kuşlar ve amfibi hayvanların dünyanın farklı bölgelerinde ayrı gruplar halinde bulunduğunu gösteriyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/03/dunya-tekonik-hareket.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/teknoloji/hayvan-evriminde-tektonik-plakalarin-sira-daglarin-ve-iklim-degisikliginin-etkisi-oldugu-dogrulandi-1721302/"]

[old_news_related_template title="Evrimde yeni araştırma: Primat beyinleri nasıl bu kadar büyüdü?" desc="Vücut ağırlığına göre göreceli olarak insan türünün büyük bir beyne sahip olması, aşırı kompleks yapısı ve 100 milyarın üzerinde nöronlara sahip olması gizemini korumaya devam ediyor. Kusursuz olarak, neden büyük bir beyne sahip olduk, araştırmacılar bu bulmacayı antik, kivi büyüklüğünde sanal beyinler yaratarak anlamaya çalışıyorlar: Modern Primatların büyük beyinleri nasıl gelişti?" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2016/08/evrim.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2016/dunya/dunya-haberleri-evrimde-yeni-arastirma-primat-beyinleri-nasil-bu-kadar-buyudu-1358318/"]