Geçtiğimiz günlerde bir kullanıcının Facebook'tan çıkardığı verileri incelerken şakınlık verici bir şey ortaya çıkardı. Yeni Zelanda'da yaşayan Dylan McKay Facebook'un Android telefonunda yer alan isimleri, telefon numaralarını ve yapılan telefon görüşmesi datalarının hepsine eriştiğini farketti.

Olayın ardından sadece kendi başına mı geldiğini yoksa herkesin verilerinin kaydedilip kaydedilmediğini merak eden McKay durumu yakınlarına iletti. Yakınları da aynı verileri incelerken tüm SMS ve MMS verilerinin Facebook Messenger datasında olduğunu farketti.



Konunun sosyal medya üzerinde duyulması üzerine Facebook sözcüsü, “Bağlantı kurmanıza yardımcı olan uygulamaların ve hizmetlerin en önemli kısmı, bağlantı kuracağınız kişileri bulmayı kolaylaştırmadır. Telefonunuzla bir mesajlaşma uygulamasına veya sosyal medya uygulamasına giriş yaptığınızda, telefon rehberinizi kullanacağınız ağa yüklemek, yaygın olarak kullanılan bir uygulamadır” açıklaması yaptı.

Sözcü, kişi ve çağrı yüklemelerinin tamamen isteğe bağlı olduğunu ve uygulamanın kurulmasının, kişilerin erişim bilgilerine açık bir şekilde izin verdiğini belirtti. Kullanıcılar, web tarayıcısı aracılığı ile erişilebilen araçlarla profilindeki bağlantıları rahatça silebilirler.

Sonuç olarak, Facebook arkadaş tavsiyesi algoritmalarının bir parçası olarak telefon iletişim verilerinizi kullanıyor. Bu bağlamda bilgilerinizi kullanacak uygulamalar artık daha açık bir şekilde sizden izin isteğinde bulunuyor. Ancak kullanıcılar zamanında Messenger’a böyle bir izin vermemiş olsalar bile yıllarca istemeden izlenmiş olabilirler. iOS kullananların ise endişelenmesine gerek yok. iOS 2017 öncesinde arama verilerine erişime izin vermedi.

[old_news_related_template title="Facebook'tan 'tam sayfa özür'" desc="2016'da gerçekleşen ABD seçimlerinde 50 milyonu aşkın kullanıcının verilerini sızdıran ve kullanıcı sözleşmesine aykırı davranarak bütün dünyadan büyük tepki çeken Mark Zuckerberg bugün tekrar özür diledi. Zuckerberg, İngiltere'nin çok okunan gazetelerinden Observer, Guardian ve Mail on Sunday'e tam sayfa ilan verdi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/03/iecrop/zuck-reuters-1_16_9_1521968693.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/facebooktan-tam-sayfa-ozur-2309311/"]

[old_news_related_template title="Musk'a Facebook hesabını sildiren kişi Türk çıktı" desc="SpaceX ve Tesla gibi dev teknoloji şirketlerinin sahibi işadamı Elon Musk, şirketlerinin Facebook'taki resmi sayfalarını sildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/03/iecrop/elon-musk-konusma-yapiyor_16_9_1521870835.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/facebooka-bir-sok-da-elon-musktan-2307400/"]